Prillan blir till podd när Snuspodden har sommarpremiär

Övrigt I fem avsnitt har journalisterna Andreas Utterström och Mattias Bergman rest runt och intervjuat Sveriges främsta experter på snus. Alltifrån släktingar till Sveriges gamla snusbaroner till kvalitetsexperter i Swedish Match fabrik i Göteborg till helt vanliga snusare har intervjuats för att ta fram en podd om svenskt snus från A till Ö. Det börjar med hur Columbus upptäckte ursprungsprodukten under sin segling till Amerika, hur snus gick från att användas i kungahusen till fabriksgolven under 1800-talets industrialisering och till hur snuset höll på att fälla avgörandet i den svenska EU-omröstningen 1994.

Andreas Utterström och Mattias Bergman har tidigare producerat ett flertal poddar tillsammans, som handlat om alltifrån retorik till hur man bäst fattar beslut i affärsorganisationer, och nu är det dags för snuset att poddifieras.

– Det här har varit ett riktigt kul projekt, vår ambition har varit att ge en miljon svenska snusare en bättre inblick i produkten de använder, så det ligger mycket tonvikt på tillverkning och produktkvalitet, men vi har också velat belysa snuset ur ett historiskt perspektiv. Vilka var de gamla snusbaronerna som introducerade Ettan och General, hur gick det till när portionspåsen revolutionerade branschen på 1970-talet och går det att göra snus mer könsneutralt i dag? Allt detta och mycket mer har vi försökt ta reda på, och vi är nöjda med resultatet, säger Mattias Bergman, medproducent till Snuspodden.

Snuspodden finns tillgänglig via följande länk och kommer att vara tillgänglig även på andra poddplattformar:

https://itunes.apple.com/se/podcast/snuspodden/id1250903563?mt=2

– Snus en del av vårt kulturarv och det kändes intressant med ett projekt som ville fånga in det. Målet var att leverera en sammanhängande och intressant berättelse om svenskt snus och som Sveriges största snustillverkare med mycket historik bakom flera av våra varumärken bidrog vi gärna till den berättelsen. Det gör det emellertid mer intressant att Snuspodden fokuserar på hela produktkategorin snus och inte Swedish Match som enskilt företag. Jag tror att det Sveriges en miljon snusare vill höra om är vad de stoppar under läppen, hur allt började och vilka utmaningar och oväntade möjligheter som dykt upp längs vägen. Det tycker jag att Andreas och Mattias verkligen lyckats bra med att berätta, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match.

Snuspodden är finansierad av Swedish Match, och samtliga fem avsnitt finns nu tillgängliga via ovanstående länk.

1: Snusets historia från Columbus fram tills i dag

Columbus fick det som gåva, i Sverige odlades det över hela landet och när EU ville förbjuda snuset blev det uppror. Om resan från tobaksplanta till din snusdosa.

2: Tillverkning och produktkvalitet, vad stoppar du under läppen?

Att tillverka snus är lika komplicerat som att framställa ett läkemedel. Om konsten att tillverka snus - med hjälp av högteknologi och tränade näsor.

3: En marknadschef går till frisören – en historia om när snuset nådde kvinnorna

Det hette länge att snus var en manlig bastion. Allt ändrades när en marknadschef gick till frisören. Om hur en gammal produkt uppfann sig själv på nytt och hittade en ny målgrupp.

4: Revolution i portion – när en portionspåse förändrade en näring

Det kladdade, rann och såg ofräscht ut. Sedan kom portionssnuset och förändrade allt. Om hur tepåsen inspirerade en revolution.

5: Säg mig vad du snusar och jag ska säga dig vem du är – Snus, varumärken och identitet

Visa mig din snusdosa och jag säger vem du är. Om snus, identitet och varför din dosa är som ett dyrt armbandsur.


Kommentera