Prillan blir till podd när Snuspodden har sommarpremiär

Livets Goda 30 Jun, 2017
Övrigt I fem avsnitt har journalisterna Andreas Utterström och Mattias Bergman rest runt och intervjuat Sveriges främsta experter på snus. Alltifrån släktingar till Sveriges gamla snusbaroner till kvalitetsexperter i Swedish Match fabrik i Göteborg till helt vanliga snusare har intervjuats för att ta fram en podd om svenskt snus från A till Ö. Det börjar med hur Columbus upptäckte ursprungsprodukten under sin segling till Amerika, hur snus gick från att användas i kungahusen till fabriksgolven under 1800-talets industrialisering och till hur snuset höll på att fälla avgörandet i den svenska EU-omröstningen 1994.

Andreas Utterström och Mattias Bergman har tidigare producerat ett flertal poddar tillsammans, som handlat om alltifrån retorik till hur man bäst fattar beslut i affärsorganisationer, och nu är det dags för snuset att poddifieras.

– Det här har varit ett riktigt kul projekt, vår ambition har varit att ge en miljon svenska snusare en bättre inblick i produkten de använder, så det ligger mycket tonvikt på tillverkning och produktkvalitet, men vi har också velat belysa snuset ur ett historiskt perspektiv. Vilka var de gamla snusbaronerna som introducerade Ettan och General, hur gick det till när portionspåsen revolutionerade branschen på 1970-talet och går det att göra snus mer könsneutralt i dag? Allt detta och mycket mer har vi försökt ta reda på, och vi är nöjda med resultatet, säger Mattias Bergman, medproducent till Snuspodden.

Snuspodden finns tillgänglig via följande länk och kommer att vara tillgänglig även på andra poddplattformar:

https://itunes.apple.com/se/podcast/snuspodden/id1250903563?mt=2

– Snus en del av vårt kulturarv och det kändes intressant med ett projekt som ville fånga in det. Målet var att leverera en sammanhängande och intressant berättelse om svenskt snus och som Sveriges största snustillverkare med mycket historik bakom flera av våra varumärken bidrog vi gärna till den berättelsen. Det gör det emellertid mer intressant att Snuspodden fokuserar på hela produktkategorin snus och inte Swedish Match som enskilt företag. Jag tror att det Sveriges en miljon snusare vill höra om är vad de stoppar under läppen, hur allt började och vilka utmaningar och oväntade möjligheter som dykt upp längs vägen. Det tycker jag att Andreas och Mattias verkligen lyckats bra med att berätta, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match.

Snuspodden är finansierad av Swedish Match, och samtliga fem avsnitt finns nu tillgängliga via ovanstående länk.

1: Snusets historia från Columbus fram tills i dag

Columbus fick det som gåva, i Sverige odlades det över hela landet och när EU ville förbjuda snuset blev det uppror. Om resan från tobaksplanta till din snusdosa.

2: Tillverkning och produktkvalitet, vad stoppar du under läppen?

Att tillverka snus är lika komplicerat som att framställa ett läkemedel. Om konsten att tillverka snus - med hjälp av högteknologi och tränade näsor.

3: En marknadschef går till frisören – en historia om när snuset nådde kvinnorna

Det hette länge att snus var en manlig bastion. Allt ändrades när en marknadschef gick till frisören. Om hur en gammal produkt uppfann sig själv på nytt och hittade en ny målgrupp.

4: Revolution i portion – när en portionspåse förändrade en näring

Det kladdade, rann och såg ofräscht ut. Sedan kom portionssnuset och förändrade allt. Om hur tepåsen inspirerade en revolution.

5: Säg mig vad du snusar och jag ska säga dig vem du är – Snus, varumärken och identitet

Visa mig din snusdosa och jag säger vem du är. Om snus, identitet och varför din dosa är som ett dyrt armbandsur.


Kir-Yianni Assyrtiko lanseras den första september

Vin Den 1 september lanseras det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017…
21 Jun, 2018

Snart lanseras Hernö Sipping Gin 2018 med rökiga toner i ett arv från Islay

Whisky och Bourbon Om en vecka lanseras Hernö Sipping Gin 2018 som kommer…
21 Jun, 2018

Inspiration - Cidersorbet

Mat och Restaurang Midsommar närmar sig och en av de självklara komponenterna vid…
21 Jun, 2018

Kocklandslaget bjöd in kvinnliga kocknätverket TakeOver att provsmaka kommande tävlingsrätter

Mat och Restaurang Onsdagen 20 juni var det dags för en ny träningsupplagning…
21 Jun, 2018

Citat Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Citat av Juryn ordförande Årets Kock 2018, jury för handlagstest…
21 Jun, 2018

Så påverkar sommarvädret våra mat- och dryckesvanor

Mat och Restaurang Hur varmt eller kallt vädret blir i sommar kommer att…
20 Jun, 2018

Nespresso lanserar två nya iskaffevarianter samt en smart mjölkskummare

Övrigt Under varma sommardagar kan en iskaffe vara riktigt uppfriskande. Nu…
20 Jun, 2018

Mer svensk kaffe på Finlands nationalarena

Övrigt Publiken på Finlands nationalarena, Hartwall Arena i Helsingfors, kommer att…
20 Jun, 2018

Bisol väljer Lively Wines

Vin Lively Wines är otroligt stolta att presentera det senaste tillskottet…
20 Jun, 2018

Ginger Beer - en nyhet men ändå inte

Whisky och Bourbon Denna vecka avvecklar vi fyra myter om Ginger Beer. Många…
20 Jun, 2018

Limited Edition i chipshyllan

Övrigt Det är sommar i chipsfabriken och Estrella vill passa på…
20 Jun, 2018

Stad, bad och god mat på Mallorca

Mat och Restaurang Mallorca är ett klassiskt svenskt resmål. Det var hit de…
19 Jun, 2018

Nyhet: Flädertiser - trendiga drinken som utmanar Aperol Spritz på uteserveringarna i sommar

Whisky och Bourbon Nu gör Hallands Fläder och Appletiser gemensam sak, när de…
19 Jun, 2018

De är vidare till dag 2 i kvalet till Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Efter en lång dag med teoriprov, råvarukännedom och upplagning av…
19 Jun, 2018

Eau de grill - sommarens grilltrend?

Whisky och Bourbon Lagom till Midsommar lanserar Falcon en parfym som doftar grill.…
19 Jun, 2018

Barabells lanserar nyhet - Strawberry White Chocolate.

Övrigt Sveriges mest sålda proteinbar släpper en ny Limited Edition Protein…
19 Jun, 2018

Paul Svensson till Matfestivalen i Skövde för femte gången

Mat och Restaurang Den kände TV-kocken Paul Svensson kommer att gästa Matfestivalen i…
19 Jun, 2018

Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet