Proteinskifte på grillen?

Livets Goda 15 Mar, 2018
Mat och Restaurang Proteiner från växtriket, labbodlat kött eller insekter på grillen? Årets grillundersökning från Kronfågel visar att vi vill fortsätta lägga animaliskt protein såsom kyckling, fisk och skaldjur på grillen i framtiden – trots andra spännande proteininnovationer – så länge det är svenskt.

Bild: bbq kycklingsteak pepper med senapsglaserad sparrissallad

Vad vi kommer att äta för slags protein i framtiden har varit ett hett diskussionsämne de senaste åren. Är det kanske bönor och syrsor? Eller kommer den labbodlade köttbiten ta över helt? En färsk undersökning från Yougov visar att det är proteiner från djurriket såsom fågel, fisk och skaldjur, men inte rött kött, som tilltalar svenskarna mest av framtidens förutspådda proteinkällor. Varannan svensk (50 %) väljer dessa proteiner. På andra plats hamnade proteiner från växtriket som fick 42 % av rösterna. Endast 1 av 10 tilltalas av labbodlat kött.

– Vi tycker det är jättebra att konsumenten själv kan välja vad för slags protein hen vill äta. Även om det förstås känns jättekul att det goda, hälsosamma och klimatvänliga kycklingköttet får toppbetyg, säger Anna Saverstam, marknadsdirektör på Kronfågel.

Kvinnor mer hälsosamma än män
Undersökningen visar också att vad som läggs på gallret, beroende på om du är man eller kvinna skiljer sig markant. Om fler kvinnor fick välja mat på grillen skulle svenskarna förmodligen få både bättre hälsa och ett bättre klimat. 69 % av kvinnorna väljer kyckling och grönsaker medan enbart 43 % av männen väljer samma sak. Männen grillar helst fläsk- eller nötkött. Mer än hälften av svenskarna (63 %) vet om att WHO varnar för överkonsumtion av rött kött av hälsoskäl.
Totalt sett väljer var fjärde person (27 %) helst kyckling på grillen.

Männen grillar ensamma – kvinnor socialiserar sig hellre
Männen dominerar fortfarande vid grillen, enligt undersökning som visar att 7 av 10 män tar på sig ansvaret. Allra helst grillar de dessutom ensamma. Endast 23 % av alla svenska grillare anger att de grillar tillsammans. Kvinnor är mer intresserade av att köpa färdiglagade kycklingdelar jämfört med männen, eftersom de då kan lägga mer av sin tid på att umgås med nära och kära istället för att stå vid grillen, visar undersökningen.

Svenskt ursprung är viktigt
Gemensamt för både män och kvinnor är att köttet som hamnar på grillen helst ska komma från Sverige. Även om det är fler kvinnor (57%) som tycker det är mycket viktigt jämfört med männens 41 %. Att det finns fördelar med svensk kyckling framför importerad håller 8 av 10 svenskar med om. Däremot är det fortfarande inte särskilt många som frågar efter svensk kyckling på restaurang, där fler än hälften anger att de aldrig frågar och endast 4% att de alltid frågar efter svensk kyckling på restaurang.

– Svensk kyckling har många mervärden jämfört med importerad kyckling, både vad gäller djurhållning och kvaliteten på maten. Vi är glada över att man tror på den svenska kycklingen även i framtiden, säger Anna.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions-och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 2–5 februari 2018 har sammanlagt 1010 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18–74 år i Sverige.

 


Stor uppslutning i Sverige för bönderna

Övrigt Sveriges befolkning ställer solidariskt upp för bönderna i den svåra…
13 Jul, 2018

MAX tar världens första klimatpositiva burgare till Way Out West

Mat och Restaurang För tredje året i rad öppnar MAX Burgers upp en…
12 Jul, 2018

Busnel Calvados vald till "World´s best calvados of the year"

Whisky och Bourbon Busnel Calvados fick nu utmärkelsen World’s Best Calvados of the…
12 Jul, 2018

Anton Hyséns vinetikett börjar ta form

Vin Den etikett som Anton Hysén designat tillsammans med Jan Söder…
12 Jul, 2018

Château Mangot i hyllade årgången 2015 hos Winefinder, 93p

Vin I WInefinders lager finns nu detta Bordeauxvin från Saint-Emilion, i…
12 Jul, 2018

Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Övrigt Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar…
11 Jul, 2018

Ölen som ska förena världen

Vin Fotbolls-VM är ett av de sportevenemang som attraherar mest uppmärksamhet…
11 Jul, 2018

Två årgångsbyten väntar för Chateau Musar

Vin Under sommaren sker ett årgångsbyte av Chateau Musar för att…
11 Jul, 2018

Absolut Vodka tar över Berns under EuroPride

Whisky och Bourbon Berns blir stans bästa Pride-tillhåll när EuroPride intar Stockholm i…
10 Jul, 2018

För dig som vet vad du inte vill äta

Mat och Restaurang Har du svårt att hitta recept som passar familjens matallergier?…
10 Jul, 2018

Rekordökning av resor till Karibien

Övrigt Tidigare i våras lanserade Stena Line ett nytt koncept på…
10 Jul, 2018

95-poängs riesling från Österrike hos Winefinder

Vin Guldmedaljör i Decanters World Wine Award 2018. Müllers vingård Silberbichl…
10 Jul, 2018

Cider-sorbet är sommarens glasstrend från Carlsberg

Övrigt Sommaren är den tid på året då det äts mest…
10 Jul, 2018

Nyhet - MYTH Sparkling

Vin Den 9 juli lanseras MYTH Sparkling på Systembolaget; ett veganvänligt…
9 Jul, 2018

Ny hälsosam törstsläckare lanseras i Sverige

Övrigt ZERoh! har gjort stor succé hos hälsomedvetna norrmän sedan starten…
9 Jul, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Mat och Restaurang Fler krögare vill minska restaurangernas ekologiska fotavtryck och väljer därför…
9 Jul, 2018

Etablerad krögare nysatsar stort i Nya Hovås

Mat och Restaurang Med hemtrevligt italienska Sorelle blev svägerskorna Maria och Caroline Karlsten…
9 Jul, 2018

Mobilspelet som tar hela familjen ut i naturen

Övrigt Sommarloven är i full fart och semestern närmar sig för…
9 Jul, 2018

Självdiagnoser hinder för svenskarnas hälsovanor

Övrigt En Sifo-undersökning från ViktVäktarna visar att många svenskars hälsovanor kan…
9 Jul, 2018

Ny öl på Systembolaget - Kukkos Helles

Whisky och Bourbon Ölproducenten Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, som 2001 gjorde världens första glutenfria helmaltsöl,…
6 Jul, 2018
Artikelarkivet