Proteinskifte på grillen?

Livets Goda 15 Mar, 2018
Mat och Restaurang Proteiner från växtriket, labbodlat kött eller insekter på grillen? Årets grillundersökning från Kronfågel visar att vi vill fortsätta lägga animaliskt protein såsom kyckling, fisk och skaldjur på grillen i framtiden – trots andra spännande proteininnovationer – så länge det är svenskt.

Bild: bbq kycklingsteak pepper med senapsglaserad sparrissallad

Vad vi kommer att äta för slags protein i framtiden har varit ett hett diskussionsämne de senaste åren. Är det kanske bönor och syrsor? Eller kommer den labbodlade köttbiten ta över helt? En färsk undersökning från Yougov visar att det är proteiner från djurriket såsom fågel, fisk och skaldjur, men inte rött kött, som tilltalar svenskarna mest av framtidens förutspådda proteinkällor. Varannan svensk (50 %) väljer dessa proteiner. På andra plats hamnade proteiner från växtriket som fick 42 % av rösterna. Endast 1 av 10 tilltalas av labbodlat kött.

– Vi tycker det är jättebra att konsumenten själv kan välja vad för slags protein hen vill äta. Även om det förstås känns jättekul att det goda, hälsosamma och klimatvänliga kycklingköttet får toppbetyg, säger Anna Saverstam, marknadsdirektör på Kronfågel.

Kvinnor mer hälsosamma än män
Undersökningen visar också att vad som läggs på gallret, beroende på om du är man eller kvinna skiljer sig markant. Om fler kvinnor fick välja mat på grillen skulle svenskarna förmodligen få både bättre hälsa och ett bättre klimat. 69 % av kvinnorna väljer kyckling och grönsaker medan enbart 43 % av männen väljer samma sak. Männen grillar helst fläsk- eller nötkött. Mer än hälften av svenskarna (63 %) vet om att WHO varnar för överkonsumtion av rött kött av hälsoskäl.
Totalt sett väljer var fjärde person (27 %) helst kyckling på grillen.

Männen grillar ensamma – kvinnor socialiserar sig hellre
Männen dominerar fortfarande vid grillen, enligt undersökning som visar att 7 av 10 män tar på sig ansvaret. Allra helst grillar de dessutom ensamma. Endast 23 % av alla svenska grillare anger att de grillar tillsammans. Kvinnor är mer intresserade av att köpa färdiglagade kycklingdelar jämfört med männen, eftersom de då kan lägga mer av sin tid på att umgås med nära och kära istället för att stå vid grillen, visar undersökningen.

Svenskt ursprung är viktigt
Gemensamt för både män och kvinnor är att köttet som hamnar på grillen helst ska komma från Sverige. Även om det är fler kvinnor (57%) som tycker det är mycket viktigt jämfört med männens 41 %. Att det finns fördelar med svensk kyckling framför importerad håller 8 av 10 svenskar med om. Däremot är det fortfarande inte särskilt många som frågar efter svensk kyckling på restaurang, där fler än hälften anger att de aldrig frågar och endast 4% att de alltid frågar efter svensk kyckling på restaurang.

– Svensk kyckling har många mervärden jämfört med importerad kyckling, både vad gäller djurhållning och kvaliteten på maten. Vi är glada över att man tror på den svenska kycklingen även i framtiden, säger Anna.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions-och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 2–5 februari 2018 har sammanlagt 1010 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18–74 år i Sverige.

 


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet