Proteinskifte på grillen?

Livets Goda 15 Mar, 2018
Mat och Restaurang Proteiner från växtriket, labbodlat kött eller insekter på grillen? Årets grillundersökning från Kronfågel visar att vi vill fortsätta lägga animaliskt protein såsom kyckling, fisk och skaldjur på grillen i framtiden – trots andra spännande proteininnovationer – så länge det är svenskt.

Bild: bbq kycklingsteak pepper med senapsglaserad sparrissallad

Vad vi kommer att äta för slags protein i framtiden har varit ett hett diskussionsämne de senaste åren. Är det kanske bönor och syrsor? Eller kommer den labbodlade köttbiten ta över helt? En färsk undersökning från Yougov visar att det är proteiner från djurriket såsom fågel, fisk och skaldjur, men inte rött kött, som tilltalar svenskarna mest av framtidens förutspådda proteinkällor. Varannan svensk (50 %) väljer dessa proteiner. På andra plats hamnade proteiner från växtriket som fick 42 % av rösterna. Endast 1 av 10 tilltalas av labbodlat kött.

– Vi tycker det är jättebra att konsumenten själv kan välja vad för slags protein hen vill äta. Även om det förstås känns jättekul att det goda, hälsosamma och klimatvänliga kycklingköttet får toppbetyg, säger Anna Saverstam, marknadsdirektör på Kronfågel.

Kvinnor mer hälsosamma än män
Undersökningen visar också att vad som läggs på gallret, beroende på om du är man eller kvinna skiljer sig markant. Om fler kvinnor fick välja mat på grillen skulle svenskarna förmodligen få både bättre hälsa och ett bättre klimat. 69 % av kvinnorna väljer kyckling och grönsaker medan enbart 43 % av männen väljer samma sak. Männen grillar helst fläsk- eller nötkött. Mer än hälften av svenskarna (63 %) vet om att WHO varnar för överkonsumtion av rött kött av hälsoskäl.
Totalt sett väljer var fjärde person (27 %) helst kyckling på grillen.

Männen grillar ensamma – kvinnor socialiserar sig hellre
Männen dominerar fortfarande vid grillen, enligt undersökning som visar att 7 av 10 män tar på sig ansvaret. Allra helst grillar de dessutom ensamma. Endast 23 % av alla svenska grillare anger att de grillar tillsammans. Kvinnor är mer intresserade av att köpa färdiglagade kycklingdelar jämfört med männen, eftersom de då kan lägga mer av sin tid på att umgås med nära och kära istället för att stå vid grillen, visar undersökningen.

Svenskt ursprung är viktigt
Gemensamt för både män och kvinnor är att köttet som hamnar på grillen helst ska komma från Sverige. Även om det är fler kvinnor (57%) som tycker det är mycket viktigt jämfört med männens 41 %. Att det finns fördelar med svensk kyckling framför importerad håller 8 av 10 svenskar med om. Däremot är det fortfarande inte särskilt många som frågar efter svensk kyckling på restaurang, där fler än hälften anger att de aldrig frågar och endast 4% att de alltid frågar efter svensk kyckling på restaurang.

– Svensk kyckling har många mervärden jämfört med importerad kyckling, både vad gäller djurhållning och kvaliteten på maten. Vi är glada över att man tror på den svenska kycklingen även i framtiden, säger Anna.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions-och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 2–5 februari 2018 har sammanlagt 1010 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18–74 år i Sverige.

 


Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018

Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Övrigt Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner…
10 Dec, 2018

Fem glöggdrinkar från Blossa

Whisky och Bourbon Blossa Spritz, Blossa Gimlet och Blossapolitan – detta är några…
10 Dec, 2018

Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Här är drinkarna som sätter prägel på julen

Whisky och Bourbon Glögg, julöl och nubbe - det är kul med jul.…
10 Dec, 2018

Lumbergh, glögg och julrim

Vin Ni Livets Goda- och Whisky & Bourbonläsare får mer än…
10 Dec, 2018

Årets Students' Nobel NightCap på Stockholms Handelshögskola sponsras av Beijing8

Mat och Restaurang Under kvällen den 10 december hålls årets Nobelmiddag och som…
10 Dec, 2018

FBK Dam inviger nytt arenanamn på Färjestad

Övrigt Löfbergs ICE Arena. Det blir det nya namnet på hockeyarenan…
10 Dec, 2018

Gammel Dansk i mini-format

Whisky och Bourbon Den 28:e november 2018 lanserades klassikern Gammel Dansk Bitter Dram…
10 Dec, 2018

5 dryckestips och tilltugg till spelkvällen

Övrigt Varje person behöver avkoppling emellanåt. Vad som får en att…
7 Dec, 2018

Lively Wines vill lyfta vinlandet Australien

Vin I Sverige förknippar många tyvärr Australien med kvantitet före kvalitet.…
6 Dec, 2018

Sjöö Sandström lanserar Esports klocka - Royal Steel Worldtimer LEET

Övrigt Royal Steel Worldtimer LEET är en fantastisk klocka som hyllar…
6 Dec, 2018

Cocktailinspiration av Emil Hed

Whisky och Bourbon Den svenske representanten i den globala bartendertävlingen Wold Class, Emil…
6 Dec, 2018

Exklusiv lansering från prisbelönt producent

Vin Den 7 december släpps ett begränsat antal Domaine du Clos…
6 Dec, 2018

Absolut Elyx öppnar webbshop

Whisky och Bourbon Lagom till jul gör Absolut Elyx, för första gången någonsin,…
6 Dec, 2018

Lively Wines lanserar August Kesseler!

Vin Lively Wines lanserar en av de lysande stjärnorna från Rheingau…
6 Dec, 2018

Låga skördar och höga råvarukostnader slår hårt mot svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter

Övrigt Lantmännen och Livsmedelsföretagen bjöd in till pressträff på Lantmännens huvudkontor…
6 Dec, 2018

Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Mat och Restaurang Icakuriren har testat landets populäraste ekoskinkor. 4 av 6 skinkor…
5 Dec, 2018

In Flames rundar av ginprojektet med IKON No.13 Gin och släpper även tonic

Whisky och Bourbon Efter sex uppmärksammade släpp är det dags för In Flames…
5 Dec, 2018
Artikelarkivet