Proteinskifte på grillen?

Livets Goda 15 Mar, 2018
Mat och Restaurang Proteiner från växtriket, labbodlat kött eller insekter på grillen? Årets grillundersökning från Kronfågel visar att vi vill fortsätta lägga animaliskt protein såsom kyckling, fisk och skaldjur på grillen i framtiden – trots andra spännande proteininnovationer – så länge det är svenskt.

Bild: bbq kycklingsteak pepper med senapsglaserad sparrissallad

Vad vi kommer att äta för slags protein i framtiden har varit ett hett diskussionsämne de senaste åren. Är det kanske bönor och syrsor? Eller kommer den labbodlade köttbiten ta över helt? En färsk undersökning från Yougov visar att det är proteiner från djurriket såsom fågel, fisk och skaldjur, men inte rött kött, som tilltalar svenskarna mest av framtidens förutspådda proteinkällor. Varannan svensk (50 %) väljer dessa proteiner. På andra plats hamnade proteiner från växtriket som fick 42 % av rösterna. Endast 1 av 10 tilltalas av labbodlat kött.

– Vi tycker det är jättebra att konsumenten själv kan välja vad för slags protein hen vill äta. Även om det förstås känns jättekul att det goda, hälsosamma och klimatvänliga kycklingköttet får toppbetyg, säger Anna Saverstam, marknadsdirektör på Kronfågel.

Kvinnor mer hälsosamma än män
Undersökningen visar också att vad som läggs på gallret, beroende på om du är man eller kvinna skiljer sig markant. Om fler kvinnor fick välja mat på grillen skulle svenskarna förmodligen få både bättre hälsa och ett bättre klimat. 69 % av kvinnorna väljer kyckling och grönsaker medan enbart 43 % av männen väljer samma sak. Männen grillar helst fläsk- eller nötkött. Mer än hälften av svenskarna (63 %) vet om att WHO varnar för överkonsumtion av rött kött av hälsoskäl.
Totalt sett väljer var fjärde person (27 %) helst kyckling på grillen.

Männen grillar ensamma – kvinnor socialiserar sig hellre
Männen dominerar fortfarande vid grillen, enligt undersökning som visar att 7 av 10 män tar på sig ansvaret. Allra helst grillar de dessutom ensamma. Endast 23 % av alla svenska grillare anger att de grillar tillsammans. Kvinnor är mer intresserade av att köpa färdiglagade kycklingdelar jämfört med männen, eftersom de då kan lägga mer av sin tid på att umgås med nära och kära istället för att stå vid grillen, visar undersökningen.

Svenskt ursprung är viktigt
Gemensamt för både män och kvinnor är att köttet som hamnar på grillen helst ska komma från Sverige. Även om det är fler kvinnor (57%) som tycker det är mycket viktigt jämfört med männens 41 %. Att det finns fördelar med svensk kyckling framför importerad håller 8 av 10 svenskar med om. Däremot är det fortfarande inte särskilt många som frågar efter svensk kyckling på restaurang, där fler än hälften anger att de aldrig frågar och endast 4% att de alltid frågar efter svensk kyckling på restaurang.

– Svensk kyckling har många mervärden jämfört med importerad kyckling, både vad gäller djurhållning och kvaliteten på maten. Vi är glada över att man tror på den svenska kycklingen även i framtiden, säger Anna.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions-och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 2–5 februari 2018 har sammanlagt 1010 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18–74 år i Sverige.

 


Henrik Persson ny sälj- och marknadschef för High Coast Single Malt Whisky

Whisky och Bourbon Box Destilleri AB med varumärket High Coast Single Malt Whisky…
19 Sep, 2018

Blossa 18 reser till Amalfikusten - Med smak av Limoncello och medelhavskryddor

Vin Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att…
18 Sep, 2018

Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september…
18 Sep, 2018

Blossa 18 avslöjas idag kl 14:00

Whisky och Bourbon Varje år reser Blossa genom världen för att hitta inspiration…
18 Sep, 2018

Viking Line tar nästa steg med Svenska Kocklandslaget – och inleder ett helt nytt samarbete med Årets Kock i Finland

Mat och Restaurang Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska…
18 Sep, 2018

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Mat och Restaurang Gotthards Krog är en av tre finalister i kategorin Årets…
18 Sep, 2018

Kiviks Musteri först att lansera en helt alkoholfri cider på dagligvaruhandeln

Övrigt För första gången någonsin kommer man nu att kunna köpa…
18 Sep, 2018

Fixa först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Vin Fixa, som är Axfoods eget varumärke, lanserar en ny serie…
18 Sep, 2018

Lagerrensning - Superpriser på Bordeaux

Vin Hos Winefinder har den stora lagerrensningen startat, och bland buteljerna…
18 Sep, 2018

Kaffe för varje tillfälle med Senseo Switch 3in1

Övrigt Senseo Switch 3in1 erbjuder tre funktioner i en och samma…
17 Sep, 2018

Magnum Pints presenterar nytt sällskap

Övrigt Som uppföljning till succélanseringen av glassen Magnum Pints lanseras nu…
17 Sep, 2018

Tua Rita lanseras i ny hyllad årgång

Vin Redigaffi blev Italiens första 100-poängsvin år 2000 och nu med…
17 Sep, 2018

En glassnyhet från SIA

Övrigt SIA Glass svarar med att släppa glassbomben Mjölkchoklad i butikerna…
17 Sep, 2018

We & Wine lanserar chilenskt konceptvin från Morandé Adventure

Vin Aterciopelado är ett av vinerna ur Morandé Adventure – ett…
17 Sep, 2018

Sveriges största hamburgerkedja släpper ny burgare tillsammans med KÄK

Mat och Restaurang Sedan lanseringen av den första ”Håll käften”-burgaren tillsammans med KÄK…
14 Sep, 2018

Michelinrestauranger i lyxiga Monaco

Övrigt Om det är något ministaten Monaco förknippas med så är…
14 Sep, 2018

Överdrivet bra casinomat

Övrigt Att det går att hitta bra mat i anslutning ett…
14 Sep, 2018

We & Wine förstärker sin produktportfölj med Loireproducenten Joseph Mellot

Vin Joseph Mellot grundades 1513 av Pierre Etienne Mellot och familjen…
14 Sep, 2018

Stort intresse för hälsosam kost bland unga

Mat och Restaurang En färsk Sifo-undersökning från Greenfood, en av Nordens ledande livsmedelskoncerner…
14 Sep, 2018

Rökig lager gör debut på Nils Oscar

Whisky och Bourbon På Nils Oscar brygger de klassisk öl i modern stil…
13 Sep, 2018
Artikelarkivet