Quentaurus - en Montepulciano d'Abruzzo med kraft

Niklas Jörgensen 15 Mar, 2018
Vin Oftast, men inte nödvändigtvis, så är sällan ett vinproducerande lands mest odlade druvsorter synonymt med klass. Istället är det andra parametrar som styr; kvantitet inte minst men även anpassningsbarhet och svårighetsgrad. Tack och lov finns det undantag. Italiens mest odlade blå druva är nämligen sangiovese och ingen har väl invändningar mot vad denna kan leverera. Men den näst mest odlade då, montepulciano, vad vet vi egentligen om den?Lite förvirrande är det allt nog, att ha en druva som heter montepulciano och samtidigt ha en DOCG, Italiens högsta klassificeringsgrad av en identifierad och avgränsad vinregion, som heter Vino Nobile di Montepulciano. Druvan odlas inte i den toscanska DOCG'n där istället sangiovese bossar men passande nog kallar men den istället för prugnolo gentile. Kärt barn har många namn, var det inte så? Nej, här är det istället huvudorten som heter Montepulciano och det finns teorier om att druvan med samma namn skulle ha ursprunget just här.

Så kallade ampelografiska studier där vinrankan identifieras och klassificeras har däremot satt montepulciano-druvans ursprung sannolika ursprung i Abruzzerna vid centrala Italiens östkust och detta är också regionen där man tar den på största allvar med några av landets absolut främsta producenter.

Montepulciano d'Abruzzo kan vara allt från saftiga lätta röda pizzaföljeslagare till viner med mycket färgpigment, maffig struktur och relativt täta tanniner. Örtigheten, tobakstonerna och de mörka bären är ofta framträdande i de mer kraftfulla men oftast finns det en rondör i smaken som tilltalar.

Redaktionen blindprovade nyligen 2014 Quentaurus, en Montepulciano d'Abruzzo som är ett samarbete mellan producent och den svenska importören för att ta fram ett vin från regionen i den tätare, mer kraftfulla skolan. Resultatet är en montepulciano från stockar som nått en ålder av 25 år, har ett lägre skördeuttag och som är ekologiskt odlade. Efter vinifiering så har vinet först lagrats ett halvår på ekfat för att sedan vila två år innan försäljning.

Denna metaforiska kentaur bjuder direkt från start på generöst med mörk frukt av blåbär, plommon och körsbär, tillsammans med lakrits, piptobak, örtbukett där särskilt lavendel är framträdande, pepparkrydda och en lätt markerad fruktsötma i en ganska tät mörkbärig kroppsstruktur. Närheten till till adriatiska havet blir tydligt i smaken då vinet får understöd av en pigg syrlighet som motpol till fruktrikedomen och det hela lierar ihop sig på ett skönt vis. En östitalienare som jobbar snyggt i sin stil och det är inte svårt att fatta tycke för den.

Vinets fruktgenerositet och rondör gör det väl lämpat till en grillad bättre nötköttsbit med exempelvis ankfettsslungade pommes men det kommer också ledsaga allt från en långkokt ragu bolognese eller diverse lagrade hårdostar med stora saltkristaller.

Livets Goda-redaktionens samlade intryck: 88 poäng

Art.nr: 87710 (750 ml)
Pris: 119 kr
Vinet finner ni på Systembolaget här

Kul vetande
Vinet har fått sitt namn från mytologins Kentaur, där hästens kropp möter människans i en förening bestående av hälften djur, hälften människa. Enligt mytologin skapade Dionysos ett heligt vin för kentaurer då de mytomspunna varelserna sägs ha blivit vansinniga av ”vanligt” vin. Vinet gav kentaurerna styrka, uthållighet och ett långt liv.


Aloës nyöppning

Mat och Restaurang Nu börjar man närma sig den efterlängtade dagen då Aloë…
21 Mar, 2019

Hernö Jolie Rouge Dry Gin först ut i ny kreativ serie med tolkningar av Jon Hillgren

Whisky och Bourbon När Hernö Gins grundare och master distiller Jon Hillgren lanserar…
21 Mar, 2019

Rekord i nyheter hos Kafferosteriet Koppar

Övrigt Samtidigt som dagarna blir ljusare och allt fler fåglar hörs…
19 Mar, 2019

Öl med terroir kan bli verklighet när Skåne samarbetar med Småland

Whisky och Bourbon Den lokalproducerade ölen har haft stor framgång i hela landet.…
19 Mar, 2019

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till…
18 Mar, 2019

Macallan presenterar Classic Cut 2018 Edition

Whisky och Bourbon The Macallan lanserar Classic Cut 2018 Edition – den senaste…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet