Friterade nudlar, lax, grönsaker Julienne & pepparrotskräm

Ingredienser (4 personer)

8 skivor gravad lax
2 avokado, skuren i tunna skivor
50 g forellrom (eller Kalix Löjrom om möjlighet finns)

Friterade nudlar
100 g äggnudlar
Rapsolja
Salt

Pepparrotskräm
200 g cream cheese
65 g pepparrotsvisp (finns på tub)
Saften från en lime
Saften från en citron
2 msk hackad bladpersilja

Grönsaker Julienne
Smör
1 morot, fint hackad
1 rödlök, fint hackad
1 msk röd chili (byt ut mot röd paprika om du är känslig för chili eller minska till en tsk)
1 msk grön chili (byt ut mot gul paprika om du är känslig för chili eller minska till en tsk)
10 st sockerärtor, fint hackade
Salt & Peppar

Gör så här:

Friterade nudlar
Koka nudlarna al dente. Häll av och ställ åt sidan. Värm rapsoljan i en kastrull på medelhög värme och fritera nudlarna tills de är krispiga och/eller tills de har fått en fin gyllene färg. Ta ur dom och lägg på en tallrik med papper och salta direkt.

Pepparrotskräm
Blanda alla ingredienser i en skål och smaka av med salt. Ställ i kylen.

Grönsaker Julienne
Bryn alla grönsaker i en klick smör tills de får lite färg. De ska vara genomstekta men inte ha en stekyta. Smaka av med salt och papper.

Servering
Placera avokadoskivorna på tallriken. Börja sedan med de nu krispiga nudlarna, sedan pepparrotskrämen och därefter grönsakerna. Linda sedan in krämen och grönsaker med laxskivorna. Toppa med en klick forellrom.

Passande dryck

Sauvignon Blanc från Nya Världen, gärna Nya Zealand
Här har vi en elegant och återhållsam sauvignon blanc från anrika Villa Maria med mjuk och silkig struktur. Smakingredienserna i vinet som sparris, nässlor, och svartvinbärsblad, inbäddade i svaga tropiska vindar med aprikos och en mjuk, fin citrusfrukt på en lätt bädd av syra är komplexa och mycket snyggt legerade med varandra. Inget tillåts ta för mycket plats även om något visst försöker sig på en dribbling för att skina lite mer, och det skapar en renhet och fräschör i vinet som känns mycket tilltalande. Det här är ett gott sällskap i glaset men i kombinationen med denna rätt når vinet nyutforskade höjder och får fler dimensioner. Rättens chili tar exempelvis fram citrusfrukten och syran i vinet briljant, samt kryddar hela upplevelsen och det hela utmynnar i en smaksensation där vi får mer av allt i en såväl hård som mjuk textur. Det här är en uppvisning i hur man förgyller och förhöjer Villa Marias redan kompetenta sauvignon blanc till maten på bästa sätt! I denna kombination händer mycket på alla håll och kanter. Enjoy!

 

Dryckesförslag:

Villa Maria Cellar Selection Sauvignon Blanc 2014
Ca 119 kr