Haggis med rotmos

Ingredienser (4 personer)

Haggis
1 burk haggis
100 g smör
0,5 dl whisky
Salt & Peppar

Rotmos
1 kålrot, grovt hackad
En halv rotselleri, grovt hackad
2 lagerblad
1 gul lök, grovt hackad
1 l mjölk
50 g smör
Salt & Peppar

 

Gör så här

 
Haggis
Stek haggisen på hög värme i hälften av smöret. Se till att den blir ordentligt stekt och nästan lite knaprig på sina ställen. Häll i whiskyn och låt den koka in under omrörning. Montera ner sista hälften av smöret och fortsätt att steka under omrörning några minuter till. Smaka av med salt och peppar. Håll den sedan hela tiden varm och under uppsyn.

Kålrotspuré
Lägg kålroten och sellerin i en medelstor kastrull med lagerblad och gullöken. Häll över mjölken, skulle den inte täcka kan du toppa upp med vanligt vatten. Koka försiktigt tills den mjuknar (akta bara så att inte mjölken bränns vid). Sila av. Mixa sedan alltsammans grovt med en stavmixer – låt det gärna finnas bitar kvar. Lägg tillbaka purén i en kastrull för en sista touch. Lägg ner smöret och låt smälta under omrörning på svag värme. Smaka av med salt och peppar.

Servering
Haggisen ska serveras rykande varm. Endera varvar du med vartannat lager haggis och vartannat lager puré likt en hamburgare eller så klickar du upp de båda sida vid sida.

Passande dryck

I glaset: Whiskey

Förslag: Black Velvet Reserve 8 YO
Art.nr 85471, 249 kr
Black Velvet Reserve 8 YO har, precis som namnet antyder, längre lagring. Blenden består av minst åtta år gammal grain- och cornwhisky, vars dominerande andel har lagrats på bourbonfat, vilket gör att dimensionen lyfter lite gentemot ”standard velvet”.
Whiskyn ger ett lätt och icke anstötligt intryck med en torr sötma, persika och citrustoner. Ett visst kryddrostat motstånd finns i denna mjuka blend, med inslag av choklad och peppar. Vi bjuds även på en vis längd i avslutet med efterföljande choklad. Vi bjuds inte på några underverk men faktum är att Black Velvet Reserve 8 YO är en god blended som gör sig gott i ett glas med ett par isbitar i, eller som drinkbas. En bra starter innan middagen eller som sällskap till matlagningen.
Här hädar vi säkerligen och gör en del single malt-älskare upprörda när vi tar en skotsk, anrik, historisk anrättning och matchar till en kanadensisk, blendwhisky, men ibland finns små guldkorn lite ”utanför boxen”, där vi gärna befinner oss.
Här tar vi först ta en bra sipp av whiskyn och låta smakerna sätta sig i gommen, för att därefter gå på maten. Resultatet blir förbrödrande.
Whiskyn kryddar upp haggisen och rotmoset beklär varandra väl och skapar en bra pepparstuns som lever kvar länge i munnen, samtidigt som en skön silkighet framträder och ger en komplex fetma till anrättningen .
När du sedan väl ätit klart så är det bara att byta glas, fylla detta med stora isbitar och fortsätta på samma flaska. Det kallar vi kreativ matlagning!