Laxfrikadeller med frisk chilitartarsås

Ingredienser (4 personer)

Laxfrikadeller
500 g laxfilé, fint tärnad
1 gul lök, fint hackad
0,75 dl bladpersilja, fint hackad
0,5 dl ströbröd
1 röd paprika, hackad
1 gul paprika, hackad
200 g parmesan, riven
1 tsk spiskummin (kan uteslutas)
Salt
Nymald vitpeppar

100 g smör till stekning

Chilitartarsås
500 ml bra majonnäs (finns på burk eller slå gärna egen)
1 gurka, fint hackad
En halv röd chili, urkärnad och fint hackad
0,5 dl koriander, fint hackad
Saften från en lime
Nymald vitpeppar & Salt

Gör så här

Chilitartarsås
Blanda alla ingredienser och smaka av med limesaft, nymald vitpeppar och salt. Den här såsen får gärna stå och dra och klarar sig under flera dagar i kylen. Vill du ha den starkare så ökar du mängden chili.

Laxfrikadeller
Blanda ihop alla ingredienserna, försiktigt dock så att du inte förstör laxen. Smaka av med salt och vitpeppar. Forma bollar av smeten och stek ca 5 minuter i rikligt med smör tills de fått en fin gyllene färg. Håll varm i ugnen om det behövs.

Servering
Servera frikadellerna varma och häll gärna över lite sky från stekpannan över dom. Ringla såsen över och avsluta med en större klick vid sidan så att man får doppa själv.

Passande dryck

Riesling från Nya Världen

Dryckesförslag:

Nederburg Winemasters Riesling 2015
89 kr, art.nr 74621
En ung riesling med lätt krispig syra, bra spänst i hullet och goda toner av citrus/lime och en liten petroliummognad glacerad med lite honung. Det finns även lätta, balanserat tropiska vindar med ananas och persika. Allt mycket rent och fräscht.
Avslutet påvisar en bra kalkstenmineralisk bas som ger en fint, torr syrlighet åt anrättningen.
Ett bra vardagsvin som dessutom är väldigt tacksam till mat och vi tycker vi hittat en både kul och strålande kombination här med våra smörindränkta laxfrikadeller med en specialkomponerad sås som möter vinets syra fint, samtidigt som limetonerna i vinet förstärks på ett läckert sätt.
Rättens krydda och hetta ger rieslingen ännu mer ryggrad och pondus. Vinet får en fin knorr av maten och när sista tuggan avklarats så lämnas vi med en kvardröjande och god munkänsla…och törst, som i det här fallet Nederburg hanterar på bästa sätt med sin inneboende fräschör och träffsäkra törstsläckande-egenskaper. Fejar således upp snyggt också i efterspelet. Bra att ha några extrabuteljer nära till hands med andra ord, vinet slinker ner oroväckande snabbt, med eller utan mat…