Revbenspjäll, brysselkålssallad och julskinka

Huvudrätt

 

RECEPTET:
Revbenspjäll, brysselkålssallad och julskinka
(4 personer)

REVBENSSPJÄLL
1 kg Scan Piggham tjocka Revben
rivet skal och saft av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk torkad timjan
2 tsk salt
2 tsk nymalen svartpeppar
Ca 1 dl flytande honung eller lönnsirap

BRYSSELKÅLSALLAD
250 g brysselkål
50 g smör
0,5 dl russin
1 msk rosmarin, grovt hackad
En halv strimlad färsk chili
1 msk japansk soja
1 dl rostade pinjenötter

Ca 16 skivor färdigkokt julskinka

Salt
Peppar

GÖR SÅ HÄR
REVBENSSPJÄLL
Sätt ugnen på 175°C. Gnid först in ribsen med citronskal, saft och vitlök och sedan med timjan, salt och peppar. Lägg på ett galler med bensidan upp i mitten av ugnen. Placera en långpanna med 5 dl vatten under gallret. Stek köttet i ca 30 min. Vänd på spjället och skeda över honungen och låt steka tills köttet är mört, ca 1 timme. Ös ofta under stekningen och fyll eventuellt på med mer vatten. Lägg över folie mot slutet så att köttet inte bränns.

 

BRYSSELKÅLSALLAD
Dela brysselkålen i kvartar. Värm smör i en stekpanna och stek kålen tills den blir mjuk och börjar få färg. Tillsätt russin, rosmarin, chili, soja och fräs med några minuter. Håll ljummen.

 

SERVERING
Servera en eller två ribs tillsammans med salladen och några skivor julskinka.

 

Drycken till:

Fuller´s Old Winter Ale
Nr 11640 / 27,90 kr / 91 LGP
En ny snygg tappning av Fuller´s som bjuder på chokladmalt, knäck, ett varmt metalliskt handtag i kombination med mörk toffeekola och en snyggt återhållsam beska i eftersmaken. Sötman är torrt balanserad och bidrar till den mjukt fylliga och krämiga strukturen, samtidigt som vi finner en stringens av fräschör genom hela resan. Julöl är gott men kan ibland bli för mycket, det är dock ingenting som berör denna välbryggda Winter Ale som har balansen under kontroll.

Ännu bättre blir det till denna vinter- och julbordsinspirerade pubmatsrätt i svensk kostym, som visar på exakt hur gott och njutbart det kan bli i rätt kombination. De karamelliserade ribsen stramar upp ölen, samtidigt som det lockar fram beskan ett par snäpp. Ölen blir till ett läskande och fräscht inslag, där karaktären blir luftig och lätt – utan att tappa vare sig kraft eller karaktär. En adderande extra twist finner vi även med pinjenötterna som tar fram en krydda och flagrant citruston i alen. Denna anrättning blir till en fantastisk kompanjon till senhöstens middagar, och en lysande vän till julbordet. Prova!

Här hittar du Fuller´s Old Winter Ale på Systembolaget