Spaghetti i reducerad tomatsås med kryddig chorizo

Varmrätt

INGREDIENSER (4 PERSONER)
Spaghetti för 4 personer
8 färska chorizokorvar
2-3 pressade vitlöksklyftor
15-20 g fryst persilja
Ca 10 g fryst koriander
1 kruka färsk basilika
2-3 dl rött vin
Ca 1 msk balsamvinäger
1 burkar krossade tomater
1 burk skalade tomater
8-10 delade körsbärstomater
Salt
Svartpeppar

Så gör du
Tomatsås
Sätt en stor kastrull på en het platta och häll i tomaterna, vinet och balsamvinägern, tillsammans med persiljan, koriandern, hälften av basilikakrukan och de krossade vitlökarna. Salta och peppra rikligt. Reducera ner tills 1/3-del av tomatsåsen återstår och konsistensen börjar bli fastare (ca 1 timme). Smaka av regelbundet för att känna om du behöver salta eller peppra mer för att uppnå önskad smak. Rör ner resten av basilikan det sista du gör innan du tar bort kastrullen från spisen.

Pasta
Koka spaghettin al dente enligt anvisningen på paketet.

Korv
Stek korvarna på medelhög värme till dess att de är klara. Ta bort de från stekpannan och skär upp i mindre bitar.

Servering
När pastan är klar vänder du ner den i tomatsåsen tillsammans med korvarna och servera.

Drycken till: 2014 Prunotto Barbaresco (art.nr 22013, 239 kr, 92 LGP)
En årgång som följer upp den starka 2013 av detta vin. Och det går rätt bra måste man säga. Inte samma längd och kraft kanske som föregångaren, här mer transparent i kroppen, men fortfarande fin ren frukt med körsbär, vinbär, och viol i framsätet. Lakritshintad tobak färgar det örtigt vegetala och det minerala ger inte bara en behövlig stringens utan fräschör. Det blir sådär småsilkigt snällt stramt i tanninerna. Prunotto 2014 uppträder snyggt, balanserat och stiligt och manar tacksamt till okynnesdrickande till såväl mat som i sin ensamhet. Att italienska viner passar ypperligt till pasta i dess alla former är inget nytt och det får vi ett fint bevis på här, där tomatsåsen, pastan, korven och vinet smälter ihop i piemontesisk harmoni trots spanskt temperament i korven. Det fina i kråksången är att Chorizons mastiga och kryddiga drag framhäver större elegans i vinet. Chorizon skapar en brygga mellan komponenterna där matens aromatiska toner smälter ihop med vinets mineralitet och det hela mynnar ut till en mjuk, elegant och smakrik kombination med rondör och fräschör.

Vinet finner ni på Systembolaget här >>