Speciell kyckling med dillsås och enoki

Varmrätt

RECEPTET - Speciell kyckling, het dillsås och enoki

 

För 4 personer

KYCKLING
2 st stora kycklingfiléer från Reko Gårdar eller annan toppfarm

BULJONGEN
1 liter hönsbuljong
2 st morötter, fint hackad
2 st stjälkar selleri, fint hackad
2 gula lökar, fint hackad
1 tsk torkad timjan
2-3 lagerblad
10 vitpepparkorn

SÅSEN
1,5 dl grädde
1 msk chiliflakes
1 dl torrt vitt vin
1 msk rörsocker
2 msk hackad dill
1 msk saft från en citron

En näve enokisvamp (ca 100 g)

Kokt potatis

Smör
Olivolja
Salt & Svartpeppar

Garnering: Ängsyra och brysselkålsblad

 

GÖR SÅ HÄR:
KYCKLING, BULJONG OCH SÅS
Salta och peppra kycklingen runt om. Stek kycklingen på hög värmen i en klick smör och olja med skinnet nedåt ca 5 minuter – bränn inte. Ställ åt sidan. Gör ett uppkok med hönsbuljongen och grönsakerna. Lägg ner kyckling med skinnet uppåt och bräsera på låg värme ca 10 min. Lägg kycklingen i folie och håll varm. Sila av och använd buljongen till såsen nedan.

SÅSEN
Fortsätt med buljongen från kycklingen ovan och tillsätt vinet och reducera ner tills 0,5 liter återstår. Tillsätt 1,5 dl grädden, rörsocker och chilliflakes. Koka ihop några minuter under omrörning. Smaka av med citron, salt och peppar och red såsen om du önskar.

ENOKISVAMP
Ta fram en mindre kastrull och stek svampen snabbt på hög värme i en klick smör och knappt en nypa salt.

SERVERING
Börja med kycklingen och häll sås och svamp över. Servera med nykokt potatis till och garnera med chilliflakes, ängsyra och brysselkålsblad.

Passande dryck:
Kung Fu Girl 2015
(Washington State / USA / Charles Smith Wines / Nr 2690 / 129 kr / 90 LGP)
Vi säger som gruppen Simple Minds sjöng på 80-talet: Alive and Kicking. Ja, Charles Smiths Kung Fu Girls lever, frodas och mår utomordentligt bra. Här vi bjuds vi på en relativt fet struktur inledningsvis med juicy, tropisk fruktighet, citrus, äpple och en viss petroliumhint. Syran finns där dock, liksom bördig mineraliteten som ger frukten en fräscht uppstramad centrifug i avslutet. Det hela är förföriskt och charmigt och samtidigt med struktur och stil. Det här är en riktigt bra årgång av vinet.

 Till maten hittar vi en tjusande kombination där vinets egenskaper matchar såväl fetman i rätten, de vegetala inslagen i form av dill samt hettan från chilin och citronen som är legerad i såsen. Den här rätten plockar ut det bästa av Kung Fu Girl vilket skapar ett förstående samspel, inte minst mellan krydda och fräschör. Nyckelordet i denna rätt är såsen, som knyter ihop alla egenskaper, samt skapar en illusion av Asien.

 Tips: Är du köttallergiker så kan du ta bort kycklingen och ersätta den med räkor eller musslor, och du kommer fortfarande ha en fängslande rätt som fungerar utmärkt med vinet.