Svampsoppa med brie och en touch whisky

Varmrätt

Svampsoppa med brie och en touch whisky

Ingredienser (4 personer)
6 schalottenlökar (finhackas)
8 vitlöksklyftor (pressade)
600 gr skogschampinjoner (grovt hackade)
1 liter grönsaksbuljong
2,5 dl rödvin
6-8 cl Glenlivet Founders whisky
1 stor kvist timjan
5 dl vispgrädde
250 gr brie ost av god kvalité (ta bort allt det tjocka skalet och skiva upp i små bitar)

Olivolja
Smör
Salt
Peppar
Baguette

Så gör du:

Soppa:
Sätt plattan på medelvärme och låt en klick smör smälta i en stor kastrull, tillsammans med cirka en matsked olivolja. Tillsätt den hackade schalottenlöken och vitlöken, bryn till dess att löken blivit mjuk. Tillsätt därefter svampen och tillaga tills dessa blivit mjuka och dragit ihop sig.

Slå i grönsaksbuljongen tillsammans med rödvinet, whiskyn och timjan. Höj värmen på plattan och låt koka upp. Reducera basen till hälften, varpå ni slår i grädden och brieosten. Reducera till önskad konsistens. Ta slutligen bort timjanskvisten och krydda med salt och rikligt med peppar.

Servering:
Häll upp soppan i en djup skål. Garnera med några blad timjan och dra ett par varv med pepparkvarnen. Servera önskad typ av baguette till.

 

Drycken till:  The Glenlivet Founder´s Reserve (Nr: 85876, 40% (700 ml), 349 kr), 92-93p
Founders rika, fruktiga och lena karaktär matchar soppans krämiga och ostinfluerade struktur, tillsammans med svampen så framhävs även frukten i whiskyn, vilket blir till ett gott möte. Vidare matchar timjanens doft och smak lika bra till svampen, som whiskyn.
Ett tips är att först ta en sipp whisky och låta den virvla runt i gommen, för att därefter ta en sked soppa. Whiskyns mjuka fatkaraktär sätter då ett skönt krull på tungan och kryddar upp soppan. Ett klockrent, enkelt och gott möte i vintermörkret.