Tagliatelle med svamp och fågel

Ingredienser (4 personer)

Svamp
500 g svamp (tratt- eller gula kantareller, portobello eller karljohan)
Smör
1 dl grädde
Salt & Peppar

Pasta
350 g Tagliatelle
1 msk bra olivolja
50 g smör
Salt & Peppar

Fågel (kan utelsutas men ger en snygg extra dimension i rätten)
Ca 250 g fågel (gärna pärlhöna eller ett anklår men kycklingklubba/lår går också bra)
Smör
Salt & Ppppar

Tryffel, om möjlighet finns men absolut inget krav.

 

Gör så här

Svamp
Rensa svampen och lägg den i en het, torr panna. Fräs vätskan ur svampen och klicka sedan i smör och fräs dem knapriga. Sänk värmen och häll ner grädden och låt allt koka ihop ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Pasta
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, dra av en minut från koktiden. Ställ åt sidan och häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen. Ringa över olivoljan och rör om ordentligt. Lägg ner smöret och se till att det smälter genom röra om kraftigt. Det viktigaste med en pasta är sedan att krydda den perfekt med salt och peppar. Saltet är otroligt viktigt men kan också förstöra rätten helt om du tar i för mycket. Smaka av ordentligt och tänk även på att svampen med gräddsåsen ska in i smakbilden.

Fågel
Lägg fågeln i en liten form, gärna med lock eller om du slår in den i folie. Salta och peppra den innan och lägg med en klick smör i paketet. Baka på låg värme, 125 grader, hur länge beror på vilken fågel du väljer. Pärlhöna går oftast fortast, ca 35 – 40 minuter. Anka ca 60 minuter medan en kyckling kan behöva 90 minuter. Det här beror på storleken av fågel samt spis så tänk det här endast som riktlinjer. Målet är att få ett mört kött. När köttet är klart river du isär det i mindre bitar och blandar ner det i pastan. Blanda ordentligt så att vi har kött i hela pastan.

Servering
Börja med pastan på tallriken och lägg sedan dit svampen med en sked. Jobba sedan in den i pastan med en gaffel. Det här blir absolut godast om du gör det direkt på tallriken. Då håller du pastan al dente och grädden tar inte åt sig av stärkelsen från pastan och gör den tung eller kladdig. Har du en bit tryffel är det nu rätt läge att använda den genom att riva den över.

Passande dryck

I glaset: Barolo från Piemonte

Dryckesförslag: Massolino Barolo DOCG 2011
Art.nr 72154, 299 kr
Ett förföriskt vin som visar upp sig i en ren, rustik skepnad, med kraft, koncentration och komplexitet. Det finns en elegant grundstyrka i denna barolo, som är både feminin – den lätt parfymerade blommigheten - och maskulin med krydda, örter, lakrits, viol och körsbär. Tanninerna finns som sig bör i ett ungt nebbiolovin och ger stringens, men det finns samtidigt en rondör som ger vinet en tillgänglighet i den härliga ungdomen och det är bra balans hela vägen ut i avslutet. En smått fenomenalt vin för ett ytterst facilt pris.
Till maten tar vi här en skogspromenad och vinet hänger på med hull och hår. Det här är en sådan där kombination där egentligen ingenting behöver förklaras, allt bara ”finns där”.
Vi kan dock tillägga att vinet stramar åt sig med stil mot rätten och vinets struktur klarar av kryddan i rätten, som fungerar lika bra med som utan tryffel. Köp, laga och njut, välkommen hösten, det blir en bra sådan!