Tandoorikyckling, friterade räkor och mangochutney

Ingredienser (4 personer)

4 kycklingbröst eller kycklingklubbor

Tandoorimarinad
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
1 tsk koriander, malen
1 tsk spiskummin, malen
1 msk chilipulver (röd)
2 msk tamarindpasta (finns på burk)
3 msk citronsaft
3 msk ingefära, finriven
3 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk salt
Svartpeppar
2 msk rapsolja

Friterade räkor
1 ägg
16 råa räkor
Vetemjöl
Panko/brödsmulor
5 dl rapsolja
Salt

Ris
Färdigkokt kallt jasminris
1 tsk curry
Salt & Peppar
En burk mango chutney

Tandoorikyckling
För att få den röda färgen så använder du några droppar röd hushållsfärg men det är verkligen inget som behövs och påverkar inte smaken.

Lägg alla ingredienser till marinaden förutom oljan i en skål, blanda ordentligt. Ställ åt sidan medan du förbereder kycklingen. Dra bort skinnet från kycklingen och skär några snitt på båda sidorna av den. Snittet ska ända ner till benet. Lägg sedan rapsolja i marinaden och rör om ordentligt. Lägg ett kycklingbröst/klubba i taget i marinaden och masera in såsen ordentligt med händerna. Se till att marinaden kommer in i snitten och runt hela klubban. Fortsätt med samma procedur för alla kycklingbröst/klubbor. Lägg sedan alla kycklingdelar tillsammans med resterande marinad i en påse och förslut väl. Ställ i kylen i minst 8-10 timmar med gärna upp till 24 timmar.

Ta ut kycklingen och låt stå i rumstemperatur, ca 20 min innan tillagning. Värm ugnen till 225 grader med grillfunktion på. Lägg kycklingen på ett galler och ställ sedan på en plåt. Grilla mitt i ugnen i ca 45 min.

Friterade räkor
Vispa ägget i en skål. Panera räkorna genom att först vända dom i mjöl och sedan i ägget och dränk dom sedan i panko. Fritera i olja tills de har fått en fin färg. Lägg sedan på handduk och salta direkt.

Ris
Stek riset knaprigt och addera 1 tsk curry. Smaka av med salt och peppar.

Servering
Servera allt tillsammans med en klick mango chutney.

 

 

Passande dryck

I glaset: En riktigt god ale.

Dryckesförslag: Kona Big Wave Golden Ale
Art.nr 89056, 22,20 kr/st / Säljes i kolli om 24 flaskor (532,80 kr)
Från USA och semesterparadiset Hawaii hittar vi denna golden ale som bjuder på smeksamma toner av grapefrukt, persika, citrus med en lätt humlebeska och hög törstläckningsfaktor med ett torrt avslut. Ölen är tacksamt befriad från maltsötma och även om den inte bjuder på mycket motstånd, så ger den överraskande mycket smak med en mjukt syrlig fräschör. Det är en okomplicerad och god öl, och sådant underskattar vi inte. Särskilt inte när vi ställs för utmaningen att matcha denna öl till mat. Och självgoda som vi är så tycker vi lyckas träffa rätt som vi brukar, även med den här kombinationen.
Matens sötma och samtidigt runda kryddhet möter ölens friska toner på ett vis som förstärker ölens törstsläckande egenskaper (viktigt här!), samtidigt de tropiska vindarna i ölen smyger in i sig i kombinationen. Det är en exotisk öl, till en exotisk rätt och tillsammans skapar de en solskenshistoria. Inget måste, men vi rekommenderar att ni dricker ölen direkt ur flaskan, då den behåller sin friskhet vilket passar matchningen. Avslappnat med klass!