Torskrygg på het tomat- & vinsås

 

TOMAT- & VINSÅS
2 msk olivolja
1 tsk chilliflakes
2 vitlöksklyftor, hackade
8 st körsbärstomater, delade på mitten
1 dl torrt vitt vin
8-12 gröna sparrisar, delade i 3 delar
En näve färsk basilika, hackad
2 msk citronsaft pressad från citron
1 tsk rivet citronskal
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar

4 torskfiléer

16 råa räkor

Smör
Olivolja
Salt & nymalen svartpeppar
TOMAT- & VINSÅS
Värm ca 2 msk olivolja i en sautese. Börja med att fräsa
chilliflakes och vitlök under ett par minuter (bränn inte
vitlöken, den ska bara få färg). Tillsätt tomaterna och
låt småputtra ca 8 minuter och tillsätt därefter vinet. Låt
småputtra ytterligare 3-4 minuter. Blanda ner sparris, basilika,
citronskal, citronjuice, salt och peppar och låta koka ihop
under några minuter. Ställ åt sidan.

TORSKEN OCH RÄKORNA
Värm ugnen till 125 grader. Salta och peppra torsken på alla
sidor och bryn i en stekpanna med lite olja. Ca 3 minuter på
varje sida. Baka sedan klart i ugnen, ca 4-5 minuter.
I samma stekpanna steker du snabbt de råa räkorna i en
klick smör. Så fort de fått färg så smakar du av med salt och
peppar.

SERVERING
Lägg torsken mitt på tallriken och ös tomatsåsen över
tillsammans med hela bitar tomat och sparris. Avsluta med att
fördela några räkor över. Voila!

Passande dryck

Vinet till 2013 Château Coucheroy
(nr 4136, 129 kr, 90 poäng)
Ett vin om är mycket bättre än sitt rykte och pris. Frukten är till sin struktur ren, stark och fyllig i sin snyggt torra slankhet med en skönjande mineralisk grund, som sällskap med en nästan chardonnaylik krydda och syrlig fräschör. Pratar vi doft och gom-inslag så är det orange citrustoner, gröna äpplen, eleganta sparris och svamphintar, återhållsam honungsstringens och vegetala bärinslag av färskt gräs och svartvinbärsblad. Allt håller ihop mycket snyggt. Finishen har även en bra längd och frukten har starkt fäste hela vägen och vi noterar den stora lagringspotentialen vinet uppvisar. Summa summarum så är det här en seriös, balanserad och elegant skapelse signerad André Lurton för en mycket monetär kostnadsinsats och som här till denna rätt visar sina kvaliteter.

Till maten så har vi här skapat en kombination som inte gör ont någonstans. Vinet bidrar med fin syra då det har ett rent och rakt uppförande, som rätten tacksamt tar emot och pepparkryddar i retur. I matchningen här så visar även Coucheroy vilken kvalité den besitter, då den klarar av såväl kryddan som hettan, utan att tappa sin egna stil – snyggt! Slutligen så hittar citrustonerna, i såväl mat som vin, varandra likt två bästa vänner som inte sett varandra på ett årtionde – och resultatet kan inte bli annat än bra. Det här är en pigg, god och aromatisk kombination med fräschör, smakrikedom och elegans. 

Notis: Château Coucheroy är utmärkt idag, men har även en stor lagringspotential för den som vill stuva undan några lådor. Vi har provat vinet i en ålder av upp till 12-15 år och funnit harmoni i vinet.

Vinet finner ni på Systembolaget här >>