Redaktionsfavoriten Clarendelle Rouge 2012

Livets Goda 19 Jan, 2018
Vin Clarendelle Rouge är, sedan årgången 2010, en redaktionsfavorit och ett Bordeauxvin som vi känner en skyldighet att rekommendera er läsare om. Vinet har sedan en stund tillbaka prissänkts till smått otroliga 159 kr och vi kan följaktligen igen bara konstatera att det är svårt att hitta en sådan här bra Bordeaux till ett lägre pris. Clarendelle Rouge 2012 är sedermera vårt Dryckestips denna vecka.

Livets Goda om Clarendelle Rouge 2012
Detta vin ska inte ses som ett tredjevin till Haut-Brion, och det är lätt att förstå då det står väldigt bra på egna ben och eget namn.

I denna årgång minskade man andelen merlot till fördel för cabernet sauvignon och cabernet franc och det har gett vinet en framtoning med mer animaliska nyanser i vindarna av tobak, vegetal kryddighet, ceder, toner av kaffe, vällustig småmörk vinbärsfrukt och tydliga toner av cassis i en snyggt bäddad mineralisk säng.

I jämförelse för ca 6 månader sedan har vinet knutit sig mer, men ingen fara, med dekantering öppnar det upp sig och den stora skillnaden efter detta är att just cassis-frukten dominerar mer, på ett snyggt och elegant vis. Sötman i frukten har också fått en ny, bra och balanserat bredare dimension. Stringensen finns där och den silkigt strama tanninstrukturen sitter där den ska.

Det är ett långlivat vin också kan vi nu med bestämdhet konstatera. 10 år till i källaren utan problem, men, och vi skriver men, den fräschör som frukten besitter idag i sitt unga tillstånd är synd att missa. Ja, det är synd om ni missar detta vin överhuvudtaget. Det är klassiskt, det är Bordeaux ut i fingertopparna och det är bra!

Clarendelle Rouge 2012 får våra innersta rekommendationer. Skrev vi att det kostar gratis?

91 poäng / Livets Goda

Clarendelle Rouge 2012
Art.nr 3147, 13,5%
Prissänkt till 159 kr (tidigare 170 kr)

Servering och lagring:
Dekantera vinet i ca 1,5-2 timmar och servera svalt för att åtnjuta vinet maximalt.
Vinet klarar av att lagras ytterligare 5-10 år för de som önskar det.

Druvblend:
57 procent merlot, 30 procent cabernet sauvignon och 13 procent cabernet franc (att jämföra med 2010 som hade följande druvblend; 82 procent merlot, 16 procent cabernet sauvignon och resterande del cabernet franc).

 

Om Domaine Clarence Dillon och Haut-Brion
Domaine Clarence Dillonís historia tar sin början 1934, när den amerikanske bankiren Clarence Dillon köpte Premier Grand Cru slottet Haut-Brion. Firmans senaste projekt är skapandet av Clarendelle. Ett projekt med målet att föra ut välgjorda och distriktstypiska viner i mer vardagsnära prislägen. Idag styrs firman av Dillons barnbarn Joan Dillon, Hertiginna av Mouchy, med sonen Robert, Prins av Luxemburg, som vice president och verkställande direktör. Clarendelle är dessutom Prins Roberts särskilda skötebarn vilket ytterligare borgar för att ribban redan från början ligger högt.

 


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet