Redaktionsfavoriten Clarendelle Rouge 2012

Livets Goda 19 Jan, 2018
Vin Clarendelle Rouge är, sedan årgången 2010, en redaktionsfavorit och ett Bordeauxvin som vi känner en skyldighet att rekommendera er läsare om. Vinet har sedan en stund tillbaka prissänkts till smått otroliga 159 kr och vi kan följaktligen igen bara konstatera att det är svårt att hitta en sådan här bra Bordeaux till ett lägre pris. Clarendelle Rouge 2012 är sedermera vårt Dryckestips denna vecka.

Livets Goda om Clarendelle Rouge 2012
Detta vin ska inte ses som ett tredjevin till Haut-Brion, och det är lätt att förstå då det står väldigt bra på egna ben och eget namn.

I denna årgång minskade man andelen merlot till fördel för cabernet sauvignon och cabernet franc och det har gett vinet en framtoning med mer animaliska nyanser i vindarna av tobak, vegetal kryddighet, ceder, toner av kaffe, vällustig småmörk vinbärsfrukt och tydliga toner av cassis i en snyggt bäddad mineralisk säng.

I jämförelse för ca 6 månader sedan har vinet knutit sig mer, men ingen fara, med dekantering öppnar det upp sig och den stora skillnaden efter detta är att just cassis-frukten dominerar mer, på ett snyggt och elegant vis. Sötman i frukten har också fått en ny, bra och balanserat bredare dimension. Stringensen finns där och den silkigt strama tanninstrukturen sitter där den ska.

Det är ett långlivat vin också kan vi nu med bestämdhet konstatera. 10 år till i källaren utan problem, men, och vi skriver men, den fräschör som frukten besitter idag i sitt unga tillstånd är synd att missa. Ja, det är synd om ni missar detta vin överhuvudtaget. Det är klassiskt, det är Bordeaux ut i fingertopparna och det är bra!

Clarendelle Rouge 2012 får våra innersta rekommendationer. Skrev vi att det kostar gratis?

91 poäng / Livets Goda

Clarendelle Rouge 2012
Art.nr 3147, 13,5%
Prissänkt till 159 kr (tidigare 170 kr)

Servering och lagring:
Dekantera vinet i ca 1,5-2 timmar och servera svalt för att åtnjuta vinet maximalt.
Vinet klarar av att lagras ytterligare 5-10 år för de som önskar det.

Druvblend:
57 procent merlot, 30 procent cabernet sauvignon och 13 procent cabernet franc (att jämföra med 2010 som hade följande druvblend; 82 procent merlot, 16 procent cabernet sauvignon och resterande del cabernet franc).

 

Om Domaine Clarence Dillon och Haut-Brion
Domaine Clarence Dillonís historia tar sin början 1934, när den amerikanske bankiren Clarence Dillon köpte Premier Grand Cru slottet Haut-Brion. Firmans senaste projekt är skapandet av Clarendelle. Ett projekt med målet att föra ut välgjorda och distriktstypiska viner i mer vardagsnära prislägen. Idag styrs firman av Dillons barnbarn Joan Dillon, Hertiginna av Mouchy, med sonen Robert, Prins av Luxemburg, som vice president och verkställande direktör. Clarendelle är dessutom Prins Roberts särskilda skötebarn vilket ytterligare borgar för att ribban redan från början ligger högt.

 


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet