Redaktionsfavoriten Clarendelle Rouge 2012

Livets Goda 19 Jan, 2018
Vin Clarendelle Rouge är, sedan årgången 2010, en redaktionsfavorit och ett Bordeauxvin som vi känner en skyldighet att rekommendera er läsare om. Vinet har sedan en stund tillbaka prissänkts till smått otroliga 159 kr och vi kan följaktligen igen bara konstatera att det är svårt att hitta en sådan här bra Bordeaux till ett lägre pris. Clarendelle Rouge 2012 är sedermera vårt Dryckestips denna vecka.

Livets Goda om Clarendelle Rouge 2012
Detta vin ska inte ses som ett tredjevin till Haut-Brion, och det är lätt att förstå då det står väldigt bra på egna ben och eget namn.

I denna årgång minskade man andelen merlot till fördel för cabernet sauvignon och cabernet franc och det har gett vinet en framtoning med mer animaliska nyanser i vindarna av tobak, vegetal kryddighet, ceder, toner av kaffe, vällustig småmörk vinbärsfrukt och tydliga toner av cassis i en snyggt bäddad mineralisk säng.

I jämförelse för ca 6 månader sedan har vinet knutit sig mer, men ingen fara, med dekantering öppnar det upp sig och den stora skillnaden efter detta är att just cassis-frukten dominerar mer, på ett snyggt och elegant vis. Sötman i frukten har också fått en ny, bra och balanserat bredare dimension. Stringensen finns där och den silkigt strama tanninstrukturen sitter där den ska.

Det är ett långlivat vin också kan vi nu med bestämdhet konstatera. 10 år till i källaren utan problem, men, och vi skriver men, den fräschör som frukten besitter idag i sitt unga tillstånd är synd att missa. Ja, det är synd om ni missar detta vin överhuvudtaget. Det är klassiskt, det är Bordeaux ut i fingertopparna och det är bra!

Clarendelle Rouge 2012 får våra innersta rekommendationer. Skrev vi att det kostar gratis?

91 poäng / Livets Goda

Clarendelle Rouge 2012
Art.nr 3147, 13,5%
Prissänkt till 159 kr (tidigare 170 kr)

Servering och lagring:
Dekantera vinet i ca 1,5-2 timmar och servera svalt för att åtnjuta vinet maximalt.
Vinet klarar av att lagras ytterligare 5-10 år för de som önskar det.

Druvblend:
57 procent merlot, 30 procent cabernet sauvignon och 13 procent cabernet franc (att jämföra med 2010 som hade följande druvblend; 82 procent merlot, 16 procent cabernet sauvignon och resterande del cabernet franc).

 

Om Domaine Clarence Dillon och Haut-Brion
Domaine Clarence Dillonís historia tar sin början 1934, när den amerikanske bankiren Clarence Dillon köpte Premier Grand Cru slottet Haut-Brion. Firmans senaste projekt är skapandet av Clarendelle. Ett projekt med målet att föra ut välgjorda och distriktstypiska viner i mer vardagsnära prislägen. Idag styrs firman av Dillons barnbarn Joan Dillon, Hertiginna av Mouchy, med sonen Robert, Prins av Luxemburg, som vice president och verkställande direktör. Clarendelle är dessutom Prins Roberts särskilda skötebarn vilket ytterligare borgar för att ribban redan från början ligger högt.

 


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet