Renhet och elegans från Argentina - A Lisa Malbec 2016, 90p

Livets Goda 13 Feb, 2018
Vin Bodega Noemia är grundad av vinproducenten Noemia Marone Cinzano samt vinmakaren Hans Vinding Diers och startade då de hittade en uråldrig malbec-vingård som var planterad i Rio Negro-dalen någon gång på 1930-talet. Denna dal ligger mitt emellan de två floderna Neuquen och Limay som tillsammans skapar en oas mitt i öknen, som ger väldigt goda odlingsförutsättningar för druvan malbec. Första årgången från denna bodega var 2001, och från start har allt arbete skett för hand. Buteljeringen sker genom gravitation och vinerna förblir ofiltrerade. Det är från denna producent som vi hittar veckans Dryckestips – A Lisa Malbec 2016

Livets Goda provar 2016 A Lisa Malbec
Första sniffen av innehållet i våra kupor ger en harmonisk känsla. Läder och körsbär visar sig och uppträder kärvt samtidigt som det är fogligt. Vi botaniserar vidare i smakresan och såväl mörk som ljus frukt med florala vindar som bjuder till sådär smått oblygt men utvecklas med lite tid i glaset/karaffen och då utvecklas även läckra lakritstoner. Det vilar hela tiden en syrlig fräschör över vinet och vi anar att den stenigt mineraliska grunden gör sitt till. A Lisa visar vidare kapaciteten i ett långt avslut där frukten fortsätter att ha ett bra fäste och kryddigheten går igenom med en mörk fruktslöja, men med en ljus glimt.

Hela vinet andas renhet och elegans, det uppstår en slags sensuell kraft och det står klart att man har en bra känsla för jobbet i vinkällaren här, liksom att kontrollen över vingårdarna finns där.

Till sist en viktig betraktelse: suget i att omedelbart fylla på när glaset ekar tomt är tydlig och uttalad. Det tar vi också som ett gott tecken…

90 poäng / Livets Goda

2016 A Lisa Malbec
Art.nr 70821 (750 ml), 175 kr
Patagonien, Argentina

Serveringstips:
Servera vinet svalt och gärna till rätter av lamm.

Vinifiering
Alla druvorna avstjälkas med maskin och förs vidare till 2 500 liters och 5 000 liters cementkar, samt till 10 000 liters ståltankar. Druvorna kallmacererar 4 dagar före jäsningen påbörjas. Denna varar i 2 veckor och med hjälp av "pigeage" och återpumpning av musten över skalmassan extraheras färg och tanniner. 15 procent av vinet vilar i 3- och 4-åriga franska ekfat i 11 månader, innan ofiltrerad buteljering sker. Druvblenden lyder 90 procent malbec, 9 procent merlot och sista procenten petit verdot.


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet