Restaurangbesöken minskar med barn - men inte viljan att äta ute med hela familjen

Livets Goda 12 Apr, 2018
Mat och Restaurang Så många som tre av fem föräldrar vill äta ute oftare tillsammans med sin familj, ännu fler bland yngre föräldrar. Men trots detta minskar föräldrarna sina restaurangbesök när de får barn. De främsta orsakerna beror på ökad stress, tidsbrist, att det är dyrt att äta ute och att barnen inte är välkomna av andra gäster. Det visar en nyligen genomförd undersökning av Prime och United Minds Samhällsanalys AB på uppdrag av McDonald’s.



När McDonald’s frågar föräldrar i Sverige om deras restaurangvanor och hur de förändrat sina vanor sedan de fick barn, svarar två av fem föräldrar att det är jobbigt att gå ut och äta och en tredjedel menar att de inte känner sig välkomna på restaurang då de har barnen med sig. Oron och rädslan för att barnen ska störa andra gäster på restaurangen bidrar även till färre restaurangbesök.

- Att gå ut och äta tillsammans är något som båda våra familjer tycker är väldigt roligt och mysigt. Däremot kan ett restaurangbesök lätt bli till ett stressmoment då det är mycket som ska stämma. Som förälder till två barn var tycker vi att McDonald’s fyller en viktig roll som erbjuder en meny som hela familjen gillar där restaurangbesöket är enkelt, smidigt och prisvärt, säger Manne och Nisse från Pappapodden som presetenteras av Acast.

På frågan om vilken restaurang som anses mest familjevänlig är McDonald’s den restaurang i Sverige som får flest röster.

- På McDonald’s ska restaurangupplevelsen vara positiv, bekväm och välsmakande. Genom att alltid lyssna på våra gäster är vår förhoppning att ständigt förbättra restaurangupplevelsen för såväl små som stora gäster och se till att de alltid känner sig välkomna hos oss. Vi vill hjälpa föräldrarna i deras vardag och samtidigt göra livet roligare för barnen, detta så att gästerna får mer tid till det som verkligen är viktigt – det vill säga varandra, säger Sofie Lager, ansvarig för familjmarknadsföring på McDonald’s.

McDonald’s arbetar aktivt med att upprätthålla sin position som Sveriges mest familjevänliga restaurang och som en del av detta arbete introducerar man under 2018 bordsservering på utvalda McDonald’s restauranger i Sverige. Dessutom har man tagit fram nya brickunderlägg för barnen på vilka man, med hjälp av AR (Augmented Reality), kan ge liv åt bilderna via McDonald’s app. Förhoppningen med brickunderläggen är att göra besöket ännu roligare och mer fantasifullt för de yngre gästerna.

Ytterligare resultat från undersökningen:
Undersökningen, som genomfördes i mars, syftar till att förstå vilka faktorer som påverkar familjers inställning till restaurangbesök.
• 38% av föräldrar anser att det är stressigt att äta på restaurang med barn.
• 29% anser att det är jobbigt att gå på restaurang med barn och 36% anser att de inte är välkomna på restaurang med barn.
• Yngre föräldrar är mer benägna att gå på restaurang med barnen än äldre föräldrar. 22% av föräldrar som är 29 år eller yngre går på restaurang minst en gång i veckan, jämfört med 12% av föräldrar som är 30 år eller äldre.
• En fjärdedel av de tillfrågade föräldrarna går på restaurang med barnen en gång i månaden.
• Hur man handlar mat är det beteende som förändras mest efter att man fått barn (68%). Därefter följer hur ofta man går på restaurang (64%) samt hur ofta man går på bio (61%).
• 5% av tillfrågade föräldrarna uppger att de inte förändrat någon vana sedan de fick barn.

Om undersökningen:
Undersökning genomfördes bland föräldrar i Sverige med minst ett barn i åldern 0-8 år. Totalt tillfrågades 1004 föräldrar under perioden 1-9 mars 2018. Undersökningen genomfördes av Prime och United Minds Samhällsanalys AB via webbenkäter och distribuerade via Cints paneler.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kockkniven i topp och grönare klappar till köket önskas

Övrigt Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över…
14 Dec, 2018

Två kockar från SK Mat & Människor vann guld med Svenska Kocklandslaget

Mat och Restaurang Nyligen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg och Svenska Kocklandslaget…
14 Dec, 2018

Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018

Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Övrigt Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner…
10 Dec, 2018

Fem glöggdrinkar från Blossa

Whisky och Bourbon Blossa Spritz, Blossa Gimlet och Blossapolitan – detta är några…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet