Restaurangbranschen bromsar in

Livets Goda 6 Dec, 2017
Mat och Restaurang Siffrorna för SCB:s restaurangindex visar att restaurangnäringen bromsar in. Höjda restaurangpriser är en trolig orsak. ”Restaurangpriserna i år är nästan 4 procent högre än i fjol. Restaurangerna har tvingats höja priserna på grund av höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjda livsmedelspriser”, säger Visitas vd Eva Östling.

Efter revideringarna visade statistiken att omsättningen krympte i volym under tredje kvartalet med nästan en procent jämfört med tredje kvartalet 2016. Det är en stor revidering jämfört med den tillväxt för tredje kvartalet på drygt två procent som redovisades föregående månad.

Att omsättningstillväxten ett enskilt kvartal varit negativ jämfört med motsvarande kvartal föregående år har inte hänt sedan Restaurangindex började publiceras.

– Inbromsningen kommer mitt under en brinnande högkonjunktur. Det är allvarligt. Restaurangerna har tvingats höja priserna på grund av faktorer som de själva inte kan påverka. Höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjda livsmedelspriser har tvingat fram prisökningar, Eva Östling, vd Visita.

– Att omsättningen i volym krympte med nästan en procent ska jämföras med utvecklingen för hela den privata tjänstesektorn, exklusive bank och försäkring, som visade en omsättningstillväxt i volym på nästan tre procent tredje kvartalet, säger Eva Östling.

Restaurangindex för oktober visar att restaurangomsättningen ökade preliminärt med 1,5 procent i volym i oktober 2017 jämfört med oktober 2016. Att den preliminära omsättningstillväxten i volym i restaurangbranschen är positiv för oktober bör dock tolkas försiktigt. Omsättningstillväxten i volym har skrivits ned för alla månader sedan april jämfört med den första preliminära siffran.


Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kockkniven i topp och grönare klappar till köket önskas

Övrigt Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över…
14 Dec, 2018

Två kockar från SK Mat & Människor vann guld med Svenska Kocklandslaget

Mat och Restaurang Nyligen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg och Svenska Kocklandslaget…
14 Dec, 2018

Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018

Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Övrigt Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner…
10 Dec, 2018

Fem glöggdrinkar från Blossa

Whisky och Bourbon Blossa Spritz, Blossa Gimlet och Blossapolitan – detta är några…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet