”Rosøl” – årets drink för sommarminglet

Livets Goda 13 Jun, 2017
Whisky och Bourbon Roséminglet är ett klassiskt inslag i sommarvärmen. I år har Carlsberg och Bar Hommage gått samman och skapat ”Rosøl” – en rosé-inspirerad, alkoholfri ölcocktail – för att möta det växande intresset för alkoholfritt öl. Drinken är framtagen av Ola Carlson & Alex Skarlén, som använt tranbär, citronverbena och Carlsberg Non Alcoholic Organic för att skapa ett friskt och alkoholfritt alternativ till sommarens mingel.

Intresset för alkoholfritt öl har ökat markant de senaste åren. För att visa på dess möjligheter har Carlsberg inför sommaren valt att uppmärksamma ett av svenskarnas mest omtyckta sommarfenomén, roséminglet, och skapat ”Rosøl” – en alkoholfri cocktail med alkoholfritt öl som bas. Drinken är framtagen av Ola Carlson & Alex Skarlen på Bar Hommage i Stockholm, vars udda och spännande cocktails bland annat gett upphov till titeln som Årets Barkoncept på Restauranggalan 2016.

- Rosé är en sommarklassiker som vi ville göra en twist på. Alkoholfria alternativ efterfrågas allt oftare hos oss, så det är fint att kunna visa potentialen i att använda en alkoholfri öl som bas för att skapa riktigt goda cocktails! Rosöl är en frisk törstsläckare där vi använt tranbär och citronverbena som vi gjort en lätt fermentation på för att lyfta de naturliga smakerna i ölet, säger Ola Carlson.

Mingla alkoholfritt
Drinken kommer även att dyka upp på flera rosémingel – eller ”Rosølmingel” – i Almedalen, där Carlsberg Sverige för femte året i rad finns på plats för att bland annat diskutera ansvarsfull konsumtion.

- Försäljningen av alkoholfritt öl ökade med över 30 procent förra året. Intresset är stort och utbudet av alkoholfria drycker växer hela tiden. Rosöl är ett riktigt gott alkoholfritt alternativ till de rosémingel som är typiska för Almedalen, säger Henric Byström, Kommunikationschef för Carlsberg Sverige.

Recept: Rosøl

Receptskapare: Ola Carlson & Alex Skarlén, Bar Hommage
"En fräsch, alkoholfri ölcocktail som smaksatts med citronverbena och tranbär för att framhäva humlesmaken i ölet och ge en fin balans mellan syrlighet och sötma."

Cordial
500 g frysta tranbär
500 gr strösocker
5 dl vatten
5 g citronverbena, torkad
ca 22 g citronsyra

Carlsberg Non Alcoholic Organic

Mängden cordial räcker till ca 20 drinkar

Gör såhär:

  • Häll tranbär och strösocker i en bunke och täck med lock eller gladpack.
  • Låt stå i rumstemperatur i minst 48 timmar för att starta en lätt fermentering (här kan du experimentera själv, Ola & Alex rekommenderar uppemot 80 timmar för perfekta smaker)
  • Koka upp vatten och tillsätt citronverbena. Lyft bort från värmen och låt stå i 6 minuter.
  • Blanda citronverbenavattnet med tranbär/sockermixen och låt sjuda på svag värme i 30 minuter.
  • Sila genom en superbag (krama ur bären för att få ur all vätska).
  • Tillsätt 3,1 g citronsyra per 100 ml färdig cordial.
  • Häll 20 ml cordial i botten på ett glas och med 160 ml Carlsberg Non Alcoholic Organic.

Tappa upp resten av cordialen på flaska, förvara svalt.


Belle Epoque Edition Automne 2006 - en rosé cuvée i limiterad utgåva om 48 exemplar

Vin Belle Epoque Edition Automne 2006 är säsongens andra limiterade utgåva…
18 Oct, 2017

Specialbilaga The Penfolds Collection 2017 - ute nu!

Vin Nu är den här! Vår specialbilaga om Penfolds och vinerna…
17 Oct, 2017

Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet