Rosésäsongen närmar sig: Bonny Doon's 2017 Vin Gris de Cigare

Niklas Jörgensen 6 Apr, 2018
Vin Känner du till historien om påbudet rörande flygande tefat i Châteauneuf-du-Pape? Nej, det är inte den första april längre men detta är en sann berättelse fast om det är ett skickligt marknadsföringstrick eller de facto sprunget ur den UFO-rädsla som rådde under mitten av 1950-talet lär vi aldrig få reda på.

Kaliforniska Bonny Doon och dess skapare samt vinmakare Randall Grahm uppmärksammar den påstådda landningen av ett cigarrliknande UFO i Châteauneuf-du-Pape september 1954 med sin etikett Vin Gris de Cigare. Vittne till händelsen var en järnvägsarbetare som stötte på två marsianer med människoliknande form men med någon slags dykardräkt på sig. Marius Dewilde, mannen som sprang på rymdskeppet, paralyserades av en grön stråle från UFO:t när det tog iväg efter att han sett den. De lokala myndigheterna noterade i efterhand att där det cigarrformade rymdskeppet landat fanns ovanliga märken och borgmästaren fick kort därefter infört ett påbud i den kommunala stadgan om förbudet för UFO: att landa i Châteauneuf-du-Pape.

Och eftersom inga UFO:n landat sedan dess så tycks lagen ha varit effektiv!

Nu lanseras den nya årgången av Bonny Doon's Vin Gris de Cigare - 2017 - och Livets Goda fick tillfälle att prova årets Rhônehyllning från biodynamikern i Kalifornien. Årets blend består av främst grenache, 57%, som backas upp av 18% grenache blanc, 9% mourvèdre, 6% rousanne, 5% carignan och 5% cinsault.

2017 Bonny Doon Vin Gris de Cigare, Kalifornien

Ljus blekrosa färgnyans som följer den provencalska färgskalan för rosé. Doften är ungdomligt aromatisk, närmast expressiv och blommig i sitt anslag samtidigt som det kikar fram snygga återhållsamma toner av vinbär, hallon, persika och papaya. En skön stenkrossmineralitet backar upp och det är utan tvekan en rosé med visst djup. I gommen en läskande struktur med pigg syra, solmogna men inte yppiga röda bärtoner samt tropiska inslag. Här finns även en rosenaktig blommighet samt viss örtighet. Torr smak men med solmognadsrondör, viss täthet och ett klingande rent avslut. En rosé med karaktär.

Livets Goda-redaktionens intryck: 89 LGP

2017 Bonny Doon Vin Gris de Cigare kostar 149 kronor och har artikelnummer 90571. Länk till vinet som ännu är listat som 2016 på Systembolaget finner du här.

Importör i Sverige: Moestue Grape Selections AB


Nu lanseras den i Sverige - Louis Roederer Cristal 2008

Vin Efter tio års omsorgsfull lagring har VinUnic nu glädjen att…
16 Aug, 2018

Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018
Artikelarkivet