Så använder du Nobelpristagarens metod ”nudging” för ett hälsosammare julbord

Livets Goda 6 Dec, 2017
Mat och Restaurang På söndag är det Nobeldagen och Richard H. Thaler tilldelas årets Nobelpris i ekonomi för sin forskning inom beteendeekonomi. Professor Thaler är mest känd för sitt arbete inom nudging, en metod som skapar hållbara beteendeförändringar. Fazer Food Services använder nudging för att underlätta hälsosamma och hållbara beslut i restaurangerna. Nu delar Fazer med sig av sina bästa nudges för ett hälsosammare julbord.

Årets Nobelpristagare i ekonomi, professor Richard H. Thaler, tilldelas Nobelpriset för sitt banbrytande arbete inom beteendeekonomi, och framförallt för metoden nudging. Nudging visar hur man med små medel kan göra det enklare att fatta hållbara beslut, och genomföra beteendeförändringar som bland annat gynnar hälsan. Metoden används även i restaurangbranschen och Fazer Food Services var först ut i Norden att använda nudging i sina restauranger.

- Eftersom vi har jobbat med nudging under några år nu vet vi av erfarenhet att metoden har en stor effekt på människors beslutsfattande. Våra mätningar visar bland annat att vi har minskat andelen kött med cirka 20 procent i våra restauranger, vilket är ett konkret resultat av nudging, säger Jonny Zackrisson, kvalitets- och miljöchef Fazer Food Services.

Nudges hjälper oss till självkontroll
Richard H. Thalers forskning har varit avgörande för att skapa det nya forskningsfältet beteendeekonomi, som exempelvis haft inflytande på hållbar konsumtion och ekonomi. Thaler menar att vi ofta faller för kortsiktiga frestelser och lätt överger vår långsiktiga intention. I sin forskning visar Thaler hur knuffar, eller nudges – ett begrepp Thaler själv har myntat – kan hjälpa människor till bättre självkontroll.

En liten knuff med stor inverkan på Fazers miljöarbete
Fazer Food Services använder metoden nudging för att öka andelen grönsaker och minska andelen kött på tallrikarna – en viktig del i företagets miljömål. Fazer Food Services använder sig av fem olika nudges för att hjälpa gästerna att fatta hälsosamma och hållbara beslut. Arbetet handlar exempelvis om att planera hur en buffé är uppbyggd eller hur maträtterna presenteras i restaurangerna.

5 nudges för ett hälsosammare julbord
Fazers fem nudges är: förberedelser, placering, ordningsföljd, skyltning och portionering. Samma fem knuffar fungerar utmärkt att använda för dem som vill bjuda på ett hälsosammare julbord.

1. Frukt och nötter vid ankomst – Bjud på nyttigheter när gästerna anländer. Det dina gäster ser, tänker och känner strax innan de kliver in igenom dörren kommer att påverka vad de äter.
2. Griljerad kålrot i fokus – Se till att kålroten, sillen och grönsakerna är synligt placerade i köket. Gästerna tar mer av den mat som är synlig och lättillgänglig.
3. Inled med vegetariskt – Placera vegetariska och gröna alternativ i början av buffén, avsluta med köttet. Gästerna tar mer av de rätter som de först ser.
4. Skyltar vid julmaten – Skriv smarta skyltar som visar vilken mat som är hälsosam för gästerna, exempelvis ”Kockens rekommendationer” eller ”Smart val”.
5. Portionera ut maten – Genom att portionera ut maten hjälper du gästerna att ta lagom mycket. Börja med att servera mindre portioner, gästerna får sedan ta mer mat om de fortfarande är hungriga. Portionering är ett bra sätt som kan bidra till ett minskat matsvinn.


Nu kommer höstens stora nyhet för vegetarisk matlagning – Apetina Paneer

Mat och Restaurang Apetina introducerar den färska matlagningsosten Paneer i Sverige. Den nya…
19 Sep, 2018

Arlas drickyoghurt och kvarg blir Yalla

Övrigt Yalla! blir från idag ett självständigt varumärke för Arlas drickyoghurt…
19 Sep, 2018

Henrik Persson ny sälj- och marknadschef för High Coast Single Malt Whisky

Whisky och Bourbon Box Destilleri AB med varumärket High Coast Single Malt Whisky…
19 Sep, 2018

Blossa 18 reser till Amalfikusten - Med smak av Limoncello och medelhavskryddor

Vin Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att…
18 Sep, 2018

Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september…
18 Sep, 2018

Blossa 18 avslöjas idag kl 14:00

Whisky och Bourbon Varje år reser Blossa genom världen för att hitta inspiration…
18 Sep, 2018

Viking Line tar nästa steg med Svenska Kocklandslaget – och inleder ett helt nytt samarbete med Årets Kock i Finland

Mat och Restaurang Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska…
18 Sep, 2018

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Mat och Restaurang Gotthards Krog är en av tre finalister i kategorin Årets…
18 Sep, 2018

Kiviks Musteri först att lansera en helt alkoholfri cider på dagligvaruhandeln

Övrigt För första gången någonsin kommer man nu att kunna köpa…
18 Sep, 2018

Fixa först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Vin Fixa, som är Axfoods eget varumärke, lanserar en ny serie…
18 Sep, 2018

Lagerrensning - Superpriser på Bordeaux

Vin Hos Winefinder har den stora lagerrensningen startat, och bland buteljerna…
18 Sep, 2018

Kaffe för varje tillfälle med Senseo Switch 3in1

Övrigt Senseo Switch 3in1 erbjuder tre funktioner i en och samma…
17 Sep, 2018

Magnum Pints presenterar nytt sällskap

Övrigt Som uppföljning till succélanseringen av glassen Magnum Pints lanseras nu…
17 Sep, 2018

Tua Rita lanseras i ny hyllad årgång

Vin Redigaffi blev Italiens första 100-poängsvin år 2000 och nu med…
17 Sep, 2018

En glassnyhet från SIA

Övrigt SIA Glass svarar med att släppa glassbomben Mjölkchoklad i butikerna…
17 Sep, 2018

We & Wine lanserar chilenskt konceptvin från Morandé Adventure

Vin Aterciopelado är ett av vinerna ur Morandé Adventure – ett…
17 Sep, 2018

Sveriges största hamburgerkedja släpper ny burgare tillsammans med KÄK

Mat och Restaurang Sedan lanseringen av den första ”Håll käften”-burgaren tillsammans med KÄK…
14 Sep, 2018

Michelinrestauranger i lyxiga Monaco

Övrigt Om det är något ministaten Monaco förknippas med så är…
14 Sep, 2018

Överdrivet bra casinomat

Övrigt Att det går att hitta bra mat i anslutning ett…
14 Sep, 2018

We & Wine förstärker sin produktportfölj med Loireproducenten Joseph Mellot

Vin Joseph Mellot grundades 1513 av Pierre Etienne Mellot och familjen…
14 Sep, 2018
Artikelarkivet