Så använder du Nobelpristagarens metod ”nudging” för ett hälsosammare julbord

Livets Goda 6 Dec, 2017
Mat och Restaurang På söndag är det Nobeldagen och Richard H. Thaler tilldelas årets Nobelpris i ekonomi för sin forskning inom beteendeekonomi. Professor Thaler är mest känd för sitt arbete inom nudging, en metod som skapar hållbara beteendeförändringar. Fazer Food Services använder nudging för att underlätta hälsosamma och hållbara beslut i restaurangerna. Nu delar Fazer med sig av sina bästa nudges för ett hälsosammare julbord.

Årets Nobelpristagare i ekonomi, professor Richard H. Thaler, tilldelas Nobelpriset för sitt banbrytande arbete inom beteendeekonomi, och framförallt för metoden nudging. Nudging visar hur man med små medel kan göra det enklare att fatta hållbara beslut, och genomföra beteendeförändringar som bland annat gynnar hälsan. Metoden används även i restaurangbranschen och Fazer Food Services var först ut i Norden att använda nudging i sina restauranger.

- Eftersom vi har jobbat med nudging under några år nu vet vi av erfarenhet att metoden har en stor effekt på människors beslutsfattande. Våra mätningar visar bland annat att vi har minskat andelen kött med cirka 20 procent i våra restauranger, vilket är ett konkret resultat av nudging, säger Jonny Zackrisson, kvalitets- och miljöchef Fazer Food Services.

Nudges hjälper oss till självkontroll
Richard H. Thalers forskning har varit avgörande för att skapa det nya forskningsfältet beteendeekonomi, som exempelvis haft inflytande på hållbar konsumtion och ekonomi. Thaler menar att vi ofta faller för kortsiktiga frestelser och lätt överger vår långsiktiga intention. I sin forskning visar Thaler hur knuffar, eller nudges – ett begrepp Thaler själv har myntat – kan hjälpa människor till bättre självkontroll.

En liten knuff med stor inverkan på Fazers miljöarbete
Fazer Food Services använder metoden nudging för att öka andelen grönsaker och minska andelen kött på tallrikarna – en viktig del i företagets miljömål. Fazer Food Services använder sig av fem olika nudges för att hjälpa gästerna att fatta hälsosamma och hållbara beslut. Arbetet handlar exempelvis om att planera hur en buffé är uppbyggd eller hur maträtterna presenteras i restaurangerna.

5 nudges för ett hälsosammare julbord
Fazers fem nudges är: förberedelser, placering, ordningsföljd, skyltning och portionering. Samma fem knuffar fungerar utmärkt att använda för dem som vill bjuda på ett hälsosammare julbord.

1. Frukt och nötter vid ankomst – Bjud på nyttigheter när gästerna anländer. Det dina gäster ser, tänker och känner strax innan de kliver in igenom dörren kommer att påverka vad de äter.
2. Griljerad kålrot i fokus – Se till att kålroten, sillen och grönsakerna är synligt placerade i köket. Gästerna tar mer av den mat som är synlig och lättillgänglig.
3. Inled med vegetariskt – Placera vegetariska och gröna alternativ i början av buffén, avsluta med köttet. Gästerna tar mer av de rätter som de först ser.
4. Skyltar vid julmaten – Skriv smarta skyltar som visar vilken mat som är hälsosam för gästerna, exempelvis ”Kockens rekommendationer” eller ”Smart val”.
5. Portionera ut maten – Genom att portionera ut maten hjälper du gästerna att ta lagom mycket. Börja med att servera mindre portioner, gästerna får sedan ta mer mat om de fortfarande är hungriga. Portionering är ett bra sätt som kan bidra till ett minskat matsvinn.


Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018

Nej, Ginger Beer är inte en öl

Whisky och Bourbon Denna vecka avslutar vi fyra myter om Ginger Beer. Först…
18 Jun, 2018

Till midsommar vill vi äta svenskt

Övrigt En ny Sifoundersökning* visar att åtta av tio tycker att…
18 Jun, 2018

McDonald’s bjuder in till fotbollsfest under VM

Övrigt Äntligen har fotbolls-VM i Ryssland 2018 sparkat igång. Nu kan…
15 Jun, 2018

Pontus in the Air förstärker utbudet ytterligare – öppnar upp för möten på internationell mark

Mat och Restaurang Pontus in the Air är den första restaurangen att erbjuda…
15 Jun, 2018

Hallonlakritssnus – ny upplaga av Small batch lanseras

Övrigt I dag lanserar Swedish Match ett snus smaksatt med hallon,…
15 Jun, 2018

Ny bred satsning mot övergödning

Övrigt Under 2018 påbörjar vi en satsning för att stärka det…
15 Jun, 2018

Espressomartini

Övrigt Här kommer ett inspirerande recept från Löfbergs på hur du…
14 Jun, 2018

Elsa Billgren är årets designer för Alexandre Bonnet

Vin För femte året i rad genomför champagnehuset Alexandre Bonnet ett…
14 Jun, 2018

Zetas grundare fick kunglig medalj

Övrigt Fernando Di Luca, grundare av det italienska varumärket Zeta, fick…
14 Jun, 2018

Purity Vodka-världens mest prisbelönta vodka

Whisky och Bourbon Purity Vodka har vunnit flest guldmedaljer i internationella dryckestävlingar genom…
14 Jun, 2018

Readly satsar på tillväxt – rekryterar ny Chief Growth Officer

Övrigt Magasinappen Readly fortsätter sin tillväxtresa med en nyckelrekrytering. Robert Kviby,…
14 Jun, 2018

Vin från Amaronespecialisten Tedeschi i lager hos Winefinder

Vin Tedeschi Capitel San Rocco Ripasso 2016 finns nu i lager…
14 Jun, 2018

Grand Hôtel rustar för fotbollsfest

Vin Den 14 juni börjar Fotbolls-VM och nytt för i år…
13 Jun, 2018

Nyhet från anrika Dopff au Moulin - Riesling Cuvée Europe 2017

Vin När Dopff au Moulins Riesling serverades på Europeiska Unionens första…
13 Jun, 2018

Baileys lanserar en glassbil för vuxna – åker på turné i Sverige och Danmark

Övrigt Sommaren närmar sig och för att inleda den så lanserar…
13 Jun, 2018

Anrikt skånskt destilleri lanserar Åhus Akvavit

Whisky och Bourbon Skånska Åhus var länge centrum för svensk akvavit. Med lanseringen…
13 Jun, 2018

Lars Appelqvist en av Sveriges mest hållbara ledare

Övrigt Idag presenterades finalisterna till priset Hållbart Ledarskap 2018. Kafferosteriet Löfbergs…
13 Jun, 2018
Artikelarkivet