Så använder du Nobelpristagarens metod ”nudging” för ett hälsosammare julbord

Livets Goda 6 Dec, 2017
Mat och Restaurang På söndag är det Nobeldagen och Richard H. Thaler tilldelas årets Nobelpris i ekonomi för sin forskning inom beteendeekonomi. Professor Thaler är mest känd för sitt arbete inom nudging, en metod som skapar hållbara beteendeförändringar. Fazer Food Services använder nudging för att underlätta hälsosamma och hållbara beslut i restaurangerna. Nu delar Fazer med sig av sina bästa nudges för ett hälsosammare julbord.

Årets Nobelpristagare i ekonomi, professor Richard H. Thaler, tilldelas Nobelpriset för sitt banbrytande arbete inom beteendeekonomi, och framförallt för metoden nudging. Nudging visar hur man med små medel kan göra det enklare att fatta hållbara beslut, och genomföra beteendeförändringar som bland annat gynnar hälsan. Metoden används även i restaurangbranschen och Fazer Food Services var först ut i Norden att använda nudging i sina restauranger.

- Eftersom vi har jobbat med nudging under några år nu vet vi av erfarenhet att metoden har en stor effekt på människors beslutsfattande. Våra mätningar visar bland annat att vi har minskat andelen kött med cirka 20 procent i våra restauranger, vilket är ett konkret resultat av nudging, säger Jonny Zackrisson, kvalitets- och miljöchef Fazer Food Services.

Nudges hjälper oss till självkontroll
Richard H. Thalers forskning har varit avgörande för att skapa det nya forskningsfältet beteendeekonomi, som exempelvis haft inflytande på hållbar konsumtion och ekonomi. Thaler menar att vi ofta faller för kortsiktiga frestelser och lätt överger vår långsiktiga intention. I sin forskning visar Thaler hur knuffar, eller nudges – ett begrepp Thaler själv har myntat – kan hjälpa människor till bättre självkontroll.

En liten knuff med stor inverkan på Fazers miljöarbete
Fazer Food Services använder metoden nudging för att öka andelen grönsaker och minska andelen kött på tallrikarna – en viktig del i företagets miljömål. Fazer Food Services använder sig av fem olika nudges för att hjälpa gästerna att fatta hälsosamma och hållbara beslut. Arbetet handlar exempelvis om att planera hur en buffé är uppbyggd eller hur maträtterna presenteras i restaurangerna.

5 nudges för ett hälsosammare julbord
Fazers fem nudges är: förberedelser, placering, ordningsföljd, skyltning och portionering. Samma fem knuffar fungerar utmärkt att använda för dem som vill bjuda på ett hälsosammare julbord.

1. Frukt och nötter vid ankomst – Bjud på nyttigheter när gästerna anländer. Det dina gäster ser, tänker och känner strax innan de kliver in igenom dörren kommer att påverka vad de äter.
2. Griljerad kålrot i fokus – Se till att kålroten, sillen och grönsakerna är synligt placerade i köket. Gästerna tar mer av den mat som är synlig och lättillgänglig.
3. Inled med vegetariskt – Placera vegetariska och gröna alternativ i början av buffén, avsluta med köttet. Gästerna tar mer av de rätter som de först ser.
4. Skyltar vid julmaten – Skriv smarta skyltar som visar vilken mat som är hälsosam för gästerna, exempelvis ”Kockens rekommendationer” eller ”Smart val”.
5. Portionera ut maten – Genom att portionera ut maten hjälper du gästerna att ta lagom mycket. Börja med att servera mindre portioner, gästerna får sedan ta mer mat om de fortfarande är hungriga. Portionering är ett bra sätt som kan bidra till ett minskat matsvinn.


Gotlands Bryggeri lanserar sin första lager

Whisky och Bourbon Gotlands Bryggeri startade upp verksamheten för 23 år sedan, ändå…
7 Feb, 2018

Pröva en unik samling bourbon från Pappy Van Winkle

Whisky och Bourbon Arcus öppnar upp möjligheten för konsumenter att prova en unik…
23 Feb, 2018

Unik champagneprovning på Hooks Herrgård

Vin Imorgon lördag har för 6:e året i rad Värdens Vin…
23 Feb, 2018

Ny blend från Kafferosteriet Koppar - No 6

Övrigt Kafferosteriet Koppar meddelar nu att man, med hjälp av feedback…
23 Feb, 2018

Gastronomisk ledstjärna när Karl Ljung gör General Kardus 2018

Övrigt Årets General Kardus har tagits fram av Swedish Match i…
23 Feb, 2018

Löfbergs stänger sitt café i Karlstad

Övrigt I augusti 2011 öppnade Löfbergs ett café i kaffeskrapan i…
23 Feb, 2018

Den nya snapsen är Lagom®

Whisky och Bourbon Nu lanserar Pernod Ricard Sverige sin första snaps med lägre…
22 Feb, 2018

Premiär av Brobergs Cigarrpodd

Whisky och Bourbon Nu tar Brobergs med sina hundraåriga traditioner steget in i…
22 Feb, 2018

Nu lyfter originalet en nivå – Schweppes Premium Mixers

Övrigt Efter att ha tagit fram originalet till världens alla tonics…
22 Feb, 2018

Exklusivt parti med mogen vit Bourgogne hos Winefinder

Vin En producent, en årgång, tre viner, sex flaskor; här har…
21 Feb, 2018

Veuve Clicquot Rosé firar 200 år

Vin Champagnehuset Veuve Clicquot firar i år 200-årsdagen av Madame Cliquots…
20 Feb, 2018

Malmös högsta Cocktail Club invigs på lördag

Övrigt Nu äntligen öppnar Clarion Malmö Lives skybar, Kitchen & Table,…
20 Feb, 2018

Traditionell japansk svärdritual återinvigde Yasuragi

Övrigt Efter en åtta månader lång renovering och ombyggnad återinvigdes i…
20 Feb, 2018

Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar en APA

Whisky och Bourbon Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar nu ytterligare en egentillverkad mikrobryggd öl. Rosersbergs…
20 Feb, 2018

Marabou Premium i ny kostym

Övrigt Efter 16 år i sin klassiska kostym är det nu…
20 Feb, 2018

Dryckesbranschrapporten 2018

Whisky och Bourbon Enligt Dryckesbranschrapporten 2018 som släpptes under onsdagen finns idag över…
20 Feb, 2018

Ny årgång av Bodega Atamisque Serbal Cabernet Franc hos Winefinder

Vin Från Argentina och producenten Bodega Atamisque kommer vinet Serbal Cabernet…
20 Feb, 2018

Estrella Västkustchips certifierat med Svenskt Sigill

Övrigt Västkustchipsen är bättre än någonsin, det är kvalitetscertifieringen Svenskt Sigill…
20 Feb, 2018
Artikelarkivet