Så grillar du lax i sommar

Livets Goda 10 Jul, 2017
Mat och Restaurang Sommaren och grillsäsongen är här. Norges sjömatråd vill inspirera fler till att våga lägga lax på grillen i sommar, och tipsar nu om fyra enkla knep för att få fisken att bli perfekt.

En undersökning utförd av TNS Sifo visar att 7 av 10 svenskar tycker att lax är ett bra middagsalternativ som alla i familjen gillar. Samtidigt tycker många att det är svårt att grilla fisk: den är känslig för värme och fastnar lätt, vilket gör att den sedan ramlar isär. För att hur enkelt det är att grilla lax har Norges sjömatråd tagit fram fyra enkla knep för hur du lyckats med laxen på grillen i sommar.

Laxknuten
Ta två lika stora laxbitar och se till att skinnet sitter kvar. Krydda efter egen smak. Bind ihop dessa med skinnet utåt. När den ena laxbiten fått färg halvvägs upp är det dags att vända på den. Eftersom skinnsidan skyddar köttet mot glöden kan grillen vara ordentligt varm.

Skinnsidan ner
När du kan – behåll alltid skinnet på laxfilén när du ska grilla. Strö på rikligt med salt och andra kryddor och låt vila i 20 minuter. Grilla den först på ovansidan så att den får en fin yta. Vänd sedan och grilla klart med skinnsidan ner i ca 10 minuter med lock, eller tills innertemperaturen är 50-55°C.

Gräddtricket
Vänd bitar av lax utan skinn i grädde. Se till att bitarna täcks helt. Låt det mesta av grädden rinna av, och lägg på het grill. Grilla 2–3 minuter på varje sida. Grädden gör att laxen inte fastnar.

Citronbädden
Gör en bädd av citronskivor på grillen. Lägg på en bit lax utan skinn. Grilla laxen 5–6 minuter på varje sida.

Om Norges sjömatråd
Norges sjömatråd är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation. Norges sjömatråd har sitt huvudkontor i Tromsö samt kontor på tolv av de viktigaste fisk- och skaldjursmarknaderna, däribland Sverige. Verksamheten finansieras av en lagstadgad exportavgift på fisk och skaldjur. Norges sjömatråd är ett statligt aktiebolag som ägs av det norska Närings- och fiskeridepartementet. För ytterligare information, besök www.norskfisk.se.


Glenlivet XXV – speciell whisky

Whisky och Bourbon Den 19 januari är The Glenlivet XXV – 25 YO…
18 Jan, 2018

Highland Park introducerar Full Volume

Whisky och Bourbon Highland Park presenterar stolt sitt senaste tillskott i produktportföljen –…
17 Jan, 2018

Portvinslagrad whiskey i exklusivt släpp från irländska Teeling

Whisky och Bourbon Den 16 februari släpps Teeling Brabazon Series 2 Limited Edition…
15 Jan, 2018

För första gången arrangeras La Paulée Nordic i Sverige

Vin Världens främsta event för vinregionen Bourgogne kommer till Sverige i…
11 Jan, 2018
Artikelarkivet