Sandra Lindbom från Västerås är vinnare i Mack-SM 2017

Livets Goda 9 Nov, 2017
Övrigt Mättande mackor har idag blivit ett självklart alternativ som lunch eller middag. Idag, den 9 november, tävlade åtta finalister från hela Sverige i Mack-SM 2017 på Sthlm Food & Wine i Stockholm. Efter en intensiv finaldag kammade till slut Sandra Lindbom från Västerås hem förstaplatsen i årets tävling med mackan Local hero. Mackan var gjord på honungsbröd och var toppad med äppelcoleslaw, friterad grönkål och picklade hallon. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Grattis till vinsten Sandra Lindbom!

Sandra Lindbom kammade hem vinnartiteln med Local hero, med juryns motivering: 

”Mjukt, krämigt, hårt, sött, syrligt och salt i en och samma macka låter som en omöjlighet. Årets vinnare har lyckats kombinera en mängd intryck för både smaklökar och ögon till en imponerande helhet som får juryn att jubla. Vinnaren i Mack-SM 2017 går från att vara en lokal mack-hjälte till att inspirera hela Sverige. Grattis Sandra Lindbom med mackan Local hero!”

– Vilken finaldag vi har haft! Genom sina bidrag visade finalisterna i årets Mack-SM på både stor kunskap och ett genuint intresse för vad en trendig macka ska innehålla. Eftersom mackan är var fjärde svensks middagsalternativ känns det härligt att just årets finalister får vara med och inspirera samt påverka trenderna, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Vinnarmackan Local hero var gjord på honungsbröd och var toppad med äppelcoleslaw, friterad grönkål och picklade hallon. Utöver den ärofyllda titeln vinner Sandra Lindbom även 10 000 kr som får disponeras fritt i utbildningssyfte.

- Fantastiskt kul och smickrande! Att jag skulle vinna hade jag aldrig vågat hoppas på. Jag var nervös att tiden skulle bli svår att hålla, men allt satt som en smäck idag. Jag hade gjort ett eget tidsschema, som gjorde det enklare att hinna med allt. Att juryn utsåg Local hero till vinnare, en macka med råvaror från lokala hjältar, gör att jag fått ett kvitto på att jag är på rätt spår. Lokalt producerade råvaror är vägen att gå helt enkelt, säger Sandra.

Finalen av Mack-SM hölls i år för femtonde året. Under finaldagen hade varje finalist 45 minuter på sig att skapa sin macka i 20 stycken exemplar. Allt skapades på plats, förutom brödet som finalisterna fick baka i förväg.

I juryns bedömning av finalisternas mackor såg de särskilt till smaken, utseendet och hur nyskapande mackan är. Mackan ska även inspirera branschen och ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt. Bakom tävlingen står branchorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Resultat
Vinnare: Sandra Lindbom från Västerås med mackan Local hero
Andra plats: Maria Nyström från Stockholm med mackan DuraBilly
Tredje plats: Tomas Persson från Norrtälje med mackan Hickory-drömmar

Delad fjärdeplats
Emma Olofsson Persson från Kristianstad med mackan Åhusklämman
Felix Wedman från Nordmaling med mackan Skogstokig
Jeanette Stegman från Helsingborg med mackan Dansk klassiker 2.0
Kajsa Brandt från Jönköping med mackan Beetbox
Erica Andersson från Ystad med mackan Till havs

Juryn som bedömde mackorna var:
Nina Johansson, Ninas konditori
Frida Lundh, vinnare av Mack-SM 2016
Ått Padtum Söderström, vinnare av Årets Bagare 2017
Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges bagare & konditorer
Gabriella Strömberg, KåKå
Anna K Sjögren, kostvetare och frilansskribent


Hierarkisk värld med starka ideal – Lotte Wellton har kartlagt krognäringen

Mat och Restaurang Lotte Wellton har forskat om vilka ideal som präglar restaurangnäringen.…
17 Nov, 2017

The Macallan lanserar Edition No.3 i samarbete med Roja Dove

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar Edition No.3 – en ny limiterad utgåva…
17 Nov, 2017

Moët & Chandon lanserar 2009 som Grand Vintage

Vin Moët & Chandon är stolta över att presentera Grand Vintage…
16 Nov, 2017

Skånskt mikrodestilleri bäst i världen

Whisky och Bourbon Världens ledande vin- och spritproducenter samlades igår i London för…
16 Nov, 2017

BrewDog lanserar ny öl i begränsad upplaga bara för Sverige – Hello My Name is Agnetha

Whisky och Bourbon Idag skålar BrewDog med sina svenska fans i en öl…
16 Nov, 2017

Facile & Co AB säljer varumärke Seriously vodka till engelsk spritdistributör

Whisky och Bourbon Facile & Co AB har sålt varumärke Seriously vodka till…
16 Nov, 2017

Champagnehuset Duval-Leroy släpper en ny champagne i samarbete med den franska sommeliereliten

Vin Champagnehuset Duval-Leroy släpper en ny Champagne i samarbete med den…
15 Nov, 2017

Pimpad krog intar Vasastan med Saffransfestival – inredningen producerad av Canon

Mat och Restaurang Bistro Casper på Dalagatan i Vasastan i Stockholm tar till…
15 Nov, 2017

Weingut Dr Loosen på Farangs Riesling Onsdag 15 november 2017

Mat och Restaurang Riesling onsdag denna vecka på Farang bjuder bland annat på…
15 Nov, 2017

Licor 43 sprider passion över Sverige med drink gjord på afrodisiaka

Whisky och Bourbon Lagom till att kylan sveper in över Sverige lanserar den…
14 Nov, 2017

Black Friday 2017

Övrigt Black Friday är en shoppingdag som härstammar från USA. Det…
14 Nov, 2017

Champagne Lanson lanseras i limiterad presentförpackning

Vin Lagom till december månad och startskottet för vinterns alla festligheter…
14 Nov, 2017

Tegnér & Son förfinar traditionen i ny julcognac

Whisky och Bourbon Galateas samarbete med prestigemärket Tegnér & Son fortsätter traditionen sedan…
13 Nov, 2017

Magic Mountain är Årets Munskänksvin 2017

Vin Sedan 2007 har Munskänkarna delat ut priset Årets Munskänksvin. På…
13 Nov, 2017

Nu kommer uppföljaren till In Flames Signature Craft Gin No13, Batch 1

Whisky och Bourbon När In Flames gav sig in på gin blev succén…
13 Nov, 2017

Kombucha - en uråldrig hälsokur

Övrigt Kombucha, fermenterat te, är en uråldrig hälsokur som har använts…
13 Nov, 2017

Höstens primör från Zeta

Övrigt Ju tidigare på säsongen oliver skördas, desto smakrikare blir olivoljan.…
12 Nov, 2017

Nedräkning för Sveriges bästa barer & krogar 2017

Whisky och Bourbon Snart avgörs Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse Bartenders’ Choice Awards. Nordens…
10 Nov, 2017

At Six skapar internationellt brunchkoncept i Stockholm

Mat och Restaurang Executive Chef Andreas Askling beskriver matkonceptet som “En visionär resa…
10 Nov, 2017

Uppdrucket vecka 45 med Ulrika Karlsson

Vin Några veckor i Frankrike och Italien bjuder på många minnesvärda…
10 Nov, 2017
Artikelarkivet