Skånska Brekeriet ger sig i kast med en snudd på utdöd ölstil, Lichtenhainer

Niklas Jörgensen 11 Jan, 2018
Övrigt Har du provat en lichtenhainer någon gång? Grattis, för då hör du till de få. De som ännu inte bockat av ölstilen får däremot chansen snart, när skånska surölsbryggeriet Brekeriet nu lanserar Bridgman Camper - ett samarbete med Michiganbryggeriet Transient Artisanal Ales.

Från vänster; Fredrik, Christian & André Ek. Plus vakthund.

Nästa vecka, den 19 januari, släpps 4,296 flaskor av Brekeriets version av den gamla östtyska ölstilen lichtenhainer, namngiven efter byn Lichtenhain nära gränsen mot Tjeckien. Historiskt sett så är det tal om en öl som sällan sett någon större kommersiell succé, eller rört sig utanför de närmsta byarna i det östra hörnet av Tyskland, men med mikrobryggerivågen som nu är på riktigt världen över så väcks många stilar åter till liv.

Lichtenhainer har ett visst släktskap med stilen Gose som uppstod kring staden Goslar i Harz-området. Bägge är mjölksyrejästa veteöl men det som särskiljer stilarna historiskt sett var att Lichtenhainer bryggdes med hjälp av rökig malt och att en Gose uttryckte en tydlig sälta i smaken, något som säkert kunde härledas till vattnet som användes. Vatten som kom från källorna i bergskedjan Harz.

Brekeriet's co-op med Transient i Michigan (Bridgman Camper är dock bryggd i Landskrona) är i grunden inspirerad av Lichtenhainer men sneglar nog även lite åt Gose hållet i och med att man tillsätter en dutt salt i processen. Vetemalten som används är däremot rökt med tysk ek.

En Lichtenhainer skulle traditionellt sett vara en läskande veteöl med syrlighet, låg alkohol och rökighet. Och så skulle såklart bitterheten vara mer eller mindre noll. Med Bridgman Camper så vågar vi på redaktionen påstå att Brekeriet och Transient lyckats fenomenalt bra med att rekonstruera stilen, utan att någon av oss här har mer än teoretisk kunskap kring Lichtenhainer.

Bridgman Camper, Brekeriet & Transient Artisanal Ales, 4,4%

Vi häller ölen utan hänsyn till fällningen och möts av ett ljusgult, något grumligt utseende. Doften är härligt pigg och inbjudande med sina inslag av citrusfrukter, jenka-tuggummi, torkade örter, hö och försiktig rökighet. Det är knappast tal om en lägereld här utan rökigheten är snyggt inarbetad och låter de citruspigga nyanserna ta täten. I gommen en lättare, uppfriskande stil som nästan upplevs saftig i sin struktur. Syrligheten är definitivt där, vi pratar ju ändå Brekeriet (och Lichtenhainer) men den dominerar inte utan backas upp av en stenfruktig ton. Rökinslagen är minimala i gommen men växer däremot fram i eftersmaken och stannar kvar en bra stund, på ett fräscht vis. Det här är en seriös öl och för den som har svårt att associera till Gose eller Lichtenhainer så tänk istället i banor av en lätt rökig Berliner Weisse.

Livets Goda-panelens intryck: 90 LGP

Bridgman Camper släpps den 19 januari och en 33 cl-flaska kostar 33,90 kr. Artikelnummer 11678.

Kort om Brekeriet

Brekeriet är numera fullt ut installerade i Landskrona, en flytt som påbörjades 2015 och som slutfördes under 2017 när de gamla ekfaten (i vilka jästsvampen Brettanomyces trivs och gärna får fäste) flyttades från det tidigare bryggeriet i lilla Djurslöv utanför Staffanstorp. Numera håller man till i en av Weibulls gamla sädesförädlingslokaler. Orsaken till att flytten inte kunnat genomföras på ett bräde beror på de bakterier man arbetar med och som lätt tagit över hela showen i lokalen, om de inte avgränsats. Detta skedde under 2017 när Brekeriet särskiljde de två olika ölsorterna i och med byggandet av en vägg som separerade dem.

Idag associerar ölvänner brettanomyces främst med spontanjästa belgiska lambic, där jästsvampen har en essentiell roll. Men precis som i vinindustrin har brettanomyces fasats ut, ansetts vara förstörande och inte berikande, och när den väl dykt upp i en öl eller i ett vin så har drycken fått en stämpel som defekt. Men det behöver inte vara så; man kan kontrollera brett och dra nytta av det som jästsvampen faktiskt kan erbjuda, något som Christian Ek gjorde när han odlade fram alldeles egna strängar för bryggeriets ölproduktion.

Stora gamla ekliggare som avskiljts från den övriga produktionen

Brekeriet använder brettanomyces i all sin öl, något man är unik med i Sverige. Ibland jäser man sina öl med den och andra bakterier, för att locka fram speciella karaktärer i slutprodukten, eller syrlighet om det är lactobacillus. Flera ölsorter genomgår dessutom en sekundär jäsning tillsammans med exempelvis olika bär eller frukter.

Brekeriet är de tre bröderna André, Christian och Fredrik Ek. Christian är bryggmästare och den som gör recept och brygger. André är produktionsansvarig och ansvarar för nästan allt som har med inköp att göra och sen hela flödet till att pallen packas och skickas. Fredrik har hand om all ekonomi. Historien om Brekeriet startade med Christians passion för öl och flera års hembryggande, ett intresse som även André och Fredrik plockade upp. Tillsammans startade de en importverksamhet vid sidan om sina andra jobb, och plockade in öl och cider. Men tanken om ett eget bryggeri fanns med i bakhuvudet på dem och 2012 började man sin egen produktion i Djurslöv. I takt med att allt fler fick upp ögonen för Brekeriet så blev behovet av större lokaler mer angeläget. Med flytten till Landskrona, en flytt hem mer eller mindre då bröderna är uppvuxna i Annelöv utanför staden, så har kapaciteten utökats och intresset världen över för bryggeriet lär knappast avta. För det är bara att inse; Brekeriet hör till det yttersta toppskiktet i sin stil.

Pink Passion släpps den 3 april i 75 cl-flaskor.

Om några månader lanserar Brekeriet ytterligare en nyhet på Systembolaget, en glutenfri öl - Pink Passion. Bryggd som en Berliner Weisse och med passionsfrukt. Färgsättningen av ölen kommer från.....Hibiskus. Om den är god? Snart i en artikel nära dig!


4 anledningar till att skaffa Premium

Vin Livets Godas digitala Premiumtjänst är en perfekt partner för dig…
12 Aug, 2019

Tjoget - en av världens 50 bästa barer för fjärde året i rad

Whisky och Bourbon För fjärde året i rad har Tjoget placerat sig på…
4 Oct, 2019
Artikelarkivet