Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Livets Goda 12 Oct, 2017
Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas matkreatör och Melleruds Bryggeri. Resultatet är ett limiterat hållbart öl skapat av färskt bröd som inte kommit till användning i restaurangen, för att motverka matsvinn.

Inför Fotografiska och Melleruds Höstmarknad har Fotografiskas matkreatör Paul Svensson och Melleruds Bryggmästare Richard Bengtsson gjort ett spännande och hållbart smaksamarbete. Richard Bengtsson har fått fullkornsbröd på dinkel från Paul Svensson och hans team på Fotografiska, som inte kommit till användning i restaurangen. På detta vis omvandlar man resurser och motverkar matsvinn när brödet används av Bengtsson som en ingrediens i framtagandet av en helt unik och limiterad öl.

Andra smaksättare i den limiterade ölen som Paul tagit med sig från Fotografiska är karljohansvamp och svensk gran från Pauls egen trädgård. Ölet, Melleruds cirkulära Brown Ale, är en brown ale med jordiga toner, gjord på ekologisk malt och humle, med en procenthalt på 6%.

Paul Svensson har sedan i sin tur använt Melleruds cirkulära Brown Ale som smaksättare i ny inspirerande mat, i detta fall som ingrediens till smörrebröd. Samarbetet resulterar i en cirkulär produktion, och Pauls nya bröd och den limiterade ölen, på 240 liter, går endast att smaka under Höstmarknaden 21-22 oktober.

Den 21-22 oktober står Fotografiska tillsammans med Melleruds som avsändare till en årlig Höstmarknad med fokus på just hållbar mat och dryck. Fotografiskas torg och eventlokal kommer förvandlas till en härlig saluhall med bland det bästa som finns att erbjuda och smaka på när det gäller råvaror och produkter inom mat- och dryckesområdet. 

Både Paul Svensson och Melleruds brinner för hållbarhet och hur man på mest effektiva sätt kan minska klimatpåverkan och omvandla befintliga resurser. Alla Melleruds öl är ekologiska och bryggeriet arbetar hårt för att minska sin klimatpåverkan. Man har till exempel med cirkulär produktion kraftigt minskat koldioxidutsläppet genom att torka och elda med restprodukten av öl för att värma bryggeriet. Paul i sin tur har stort engagemang i frågor som rör hållbar mat och uppmanar till mindre matsvinn och större medvetenhet, både på föreläsningar och i sin egen restaurang på Fotografiska där menyn har fokus på växtriket, med möjlighet att lägga till protein om man vill.


Små partier öl 8 december 2017

Whisky och Bourbon Premium Månadens enda nyhetslansering rymmer några riktiga godbitar bland öl. Friska…
8 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Solas pinot noir 2016

Vin Languedoc och pinot noir är omedelbart inte den mest väntade…
8 Dec, 2017

Enkla men goda julgodisar med whiskysting

Whisky och Bourbon Glen Grants 12-åriga Speyside-whisky lanserades i somras i Systembolagets ordinarie…
7 Dec, 2017

Nikka Red gästspelar och Coffey Grain prissänks

Whisky och Bourbon Den 8 december gör Nikka Pure Malt Red ett tillfälligt…
6 Dec, 2017

Laurent-Perrier Grand Siècle – en prestigecuvée med tre årgångar

Vin Laurent-Perrier Grand Siècle är något så unikt som en prestigechampagne…
5 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Glen Grant 12 Years Old - en elegant singlemalt från Speyside

Whisky och Bourbon Glen Grant grundades 1840 av bröderna John och James Grant…
2 Dec, 2017
Artikelarkivet