Sockerskatt nu även införd i Storbritannien

Livets Goda 18 Apr, 2018
Övrigt Sockerskatt på söta drycker har nu införts även i Storbritannien där NHS rapporterar att de som är inlagda på sjukhus för fetmarelaterade komplikationer har dubblerats under de senaste fyra åren. NHS tar nu itu med det stigande antalet överviktiga och inför nu en skatt på söta drycker.

En ny NHS-rapport har visat en ökning med 18 procent av sjukhusvård i samband med fetma sedan 2015. Rapporten publicerades i början av april i samband med att "sockerskatten" på läskedrycker introduceras (den 6 april) i Storbritannien, som syftar till att förhindra ungdomar att bli överviktiga och riskera att utveckla ohälsa, inklusive typ 2-diabetes.

Nya idrottsanläggningar på skolor planeras samt medel till frukostklubbar med cirka 240 miljoner pund genererade från den nya "sockerskatten". Denna siffra är lägre än den tidigare uppskattade summan på 500 miljoner pund, vilket beror på att många tillverkare redan har minskat sockerhalten i sina produkter.

Tillverkare av läskedrycker kommer att beskattas, och det är upp till dem om detta kommer att återspeglas med större kostnader för konsumenten. Produkter som kakor, kex och andra livsmedel omfattas inte av skatten, även om de uppmuntrar tillverkare att frivilligt minska sockerhalten i dessa varor. Drycker med mer än 8 g socker per 100 ml kommer få en skattesats som motsvarar 24 p per liter. De som innehåller 5-8 g socker per 100 ml kommer att ha en lägre skattesats på 18 p per liter. Det uppskattas att diabetes och relaterade hälsokomplikationer kostar NHS mer än 6 miljarder kronor varje år att behandla där en av sex patienter på sjukhus har diabetes. Cirka nio av tio personer med diabetes har typ 2-diabetes som är nära kopplad till fetma och det finns starka bevis på att det är förebyggbart genom livsstilsförändringar som ökad motion samt att äta en hälsosam kost.

Den nyligen publicerade rapporten från NHS Digital om fetma, fysisk aktivitet och kost har visat att antalet överviktiga barn har ökat från 10 procent det första skolåret till 20 procent vid slutet av grundskolans utbildning, dvs efter sex år. Rapporten registrerade 617 000 inskrivningar på sjukhusen 2016/17 där fetma var antingen en primär eller sekundär diagnos, en ökning från 525 000 2015/16. Av dessa hade 10 705 fetma som huvudorsak, en ökning med 9 929 intagningar under 2015/16.

Rapporten är en årlig studie av fetma, inklusive siffror för sjukhusvård, receptbelagda läkemedel, hos vuxna och barn i relation till fysisk aktivitet och kost. I rapporten konstaterades att cirka två tredjedelar (66 %) av de sjukhusinlagda, relaterade till fetma, var kvinnor. Dessutom var cirka 77 procent av de personer som hade planer för kirurgiskt ingrepp för viktminskning kvinnor.

Ordinationerna för behandling av fetma sjönk med 10 procent under samma period - 401 000 stycken 2017, från 449 000 föregående år. Kostnaden sjönk till 6,9 miljoner pund år 2017, från 9,9 miljoner pund år 2016.
Rapporten visade även att fler än en fjärdedel vuxna i Storbritannien är överviktiga, 26 procent år 2016, en siffra som har varit konsekvent sedan 2010. Rapporten fann också att 66 procent av männen och 58 procent av kvinnorna fick rekommenderat fysisk aktivitet. Men 21 procent av männen och 25 procent av kvinnorna klassificerades som inaktiva.

Rapporten registrerade också hur många som uppfyllde de rekommenderade träningsmålen och om de åt sina "fem-om-dagen" portioner av frukt och grönsaker. Omkring en fjärdedel av vuxna (24 % män, 28 % kvinnor) åt rekommenderade fem-om-dagen portioner av frukt och grönsaker år 2016. Men sedan 2014 var det en oroande minskning från 23 procent till 16 procent år 2016 i mängd frukt och grönsaker som konsumerades av ungdomar.

Förutom sockerskatten har tillgången till snacks och drycker med hög sockerhalt minskat på sjukhuskaféer och butiker. Hittills har 152 av 232 anmält sig till systemet för att minska försäljningen av "SSB" – sugar sweetened beverages.

En NHS-rapport visade att minskad försäljning av choklad och ohälsosamma smörgåsar har hjälpt sjukhuspersonalen, patienter och deras vänner och familj att konsumera 632 miljoner färre kalorier under det senaste året, eftersom superstora chokladkakor och "grab bags" med söta snacks hade tagits bort från hyllorna.

Simon Stevens, VD för NHS England säger: 
- Vi vet nu att fetma orsakar 13 olika typer av cancer samt hjärtattacker och stroke, så NHS har behövt få ordning på sitt eget hus under tiden. När påskägget är borta kommer NHS att fortsätta att se till att våra sjukhus och deras återförsäljare erbjuder hälsosammare mat och dryck till patienter, släktingar och personal. 

Professor Jonathan Valabhji, nationell klinisk direktör för diabetes och fetma, på NHS England säger:
- Vi har varit tydliga att den växande fetmakrisen som sveper in i landet är en folkhälsorisk där bevis finns. Övervikt är förknippat med hjärtinfarkt, cancer, typ 2-diabetes och ett antal andra sjukdomar som orsakar personlidande och kostar hälsotjänsten och i sin tur skattebetalaren, miljarder varje år. Och för alla dessa förhållanden är förebyggande åtgärder, om möjligt, bättre att åtgärda. Våra egna sockerbegränsningar, den nya sockerskatten och NHS-diabetespreventionsprogram är alla en del av det som måste vara en samordnad satsning på fetma. 

Vissa åtgärdar har tidigare gjorts, som till exempel minskning av läskflaskor från 1,75 l till 1,5 l med en förhöjning av priset med 20 p. Ledande märken som Fanta, Ribena och Lucozade har sänkt sockerhalten i dryckerna, men inte Coca Cola. Coca Cola Zero och Diet Coke påverkas dock inte av avgiften. Den nya sockerskatten har mottagits med blandade reaktioner. En del tycker att man istället skulle göra hälsosam mat billigare och mer tillgänglig för personer med lägre inkomster. I dag konsumerar alla åldersgrupper för mycket socker där tonåringarna är de som konsumerar mest, som tar en fjärdedel av sockerintaget från läskedrycker. Vilket genererar i en oroande fetmatrend.

I dag har England tillsammans med Mexiko, Frankrike och Norge infört sockerskatt. 
Sockerskatten som infördes i Mexiko 1 januari 2014 visade på att mexikaner konsumerar 12 procent färre söta drycker efter ett år. Även försäljningen av drycker som inte omfattades av skatten ökade, däribland flaskvatten. När är det dags för Sverige att haka på sockerskattstrenden?

NHS Digital rapport

Källa: drwf.org.uk 
bbc.com

Läs även: Så farligt är socker
Höjd sockerskatt i Norge


Parlansering från Sandhi Wines idag

Vin Månadens andra lansering av Små Partier på Systembolaget släpptes idag…
17 Aug, 2018

Succéölet Radio The Mothership Imperial IPA från Collective Arts får ny illustration av konstnär från London

Whisky och Bourbon Radio The Mothership från kanadensiska Collective Arts släpptes i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Innis & Gunn Gunnpowder IPA nu i systembolagets fasta sortment

Whisky och Bourbon I våras släppte Innis & Gunn Gunnpowder IPA i Systembolagets…
17 Aug, 2018

Sapporo Premium Lager släpps i systembolagets fasta sortiment

Whisky och Bourbon Sapporo Premium Lager är den ikoniska ölen från det japanska…
17 Aug, 2018

Frukten av nytänkande

Vin Deep Roots Riesling 2017 har producerats av tre vinmakare som…
16 Aug, 2018

ZUBR Premium - Prisbelönt tjeck med traditioner lanseras på Systembolaget 1 september

Whisky och Bourbon ZUBR Premium är en klassisk tjeckisk lager från den lilla…
16 Aug, 2018

Brobergs på turné

Whisky och Bourbon Välkommen till cigarrmiddag hos PM & Vänner i Växjö den…
16 Aug, 2018

Frukost från ett hantverksbageri blir nästa destination på Brunkebergstorg

Mat och Restaurang Under sommaren har stockholmare vallfärdat till Brunkebergstorg och framförallt takparken…
16 Aug, 2018

Mathias Dahlgren lanserar nytt lunchkoncept på Rutabaga

Mat och Restaurang Under hösten 2018 kommer Mathias Dahlgren att sälja take away-luncher…
16 Aug, 2018

MAX bräcker nya rekord som klimatpositiva – och hjälper festivalbesökarna att bli klimathjältar

Övrigt För tredje året i rad fanns MAX på plats på…
15 Aug, 2018

Meny för minskat matsvinn – Gotthards Krog och Martin & Servera i nytt samarbete

Mat och Restaurang – Vi vill fortsätta erbjuda Umeåbor och tillresta på bra,…
15 Aug, 2018

Levert Frères Bourgogne Chardonnay 2017 - Nu i beställningssortimentet

Vin Levert Frères är en av Bourgognes egendomar med anor från…
14 Aug, 2018

Altia i nytt samarbete med Hernö Gin

Whisky och Bourbon Altia blir exklusiv distributör för Hernö Gin. Samarbetsavtalet börjar gälla…
14 Aug, 2018

Mr Voon öppnar en Street Bar

Mat och Restaurang Stockholm får äntligen en riktig asiatisk street bar. Krögaren och…
14 Aug, 2018

Cool cabernet franc från Argentina hos Winefinder

Vin Vinet Serbal Cabernet Franc 2017, från producenten Bodega Atamisque, kommer…
14 Aug, 2018

Würzburger Stein Silvaner ”Grosses Gewächs” 2015 lanseras på Systembolaget

Vin Vingården Stein är en av Tysklands mest berömda och ligger…
14 Aug, 2018

Alvestaglass AB: Försäljningen ökade med 60%under juli jämfört med föregående år

Övrigt Under juli 2018 uppgick försäljningen till 13 221 tkr (8…
14 Aug, 2018

2019 års SMAD resa

Whisky och Bourbon 2011 genomfördes SMADs första skottlandsresa. Då var målet Islay och…
13 Aug, 2018

Hyllad årgång av Château de Beaucastel lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Nyhet i snackshyllan: ’Linsbågar’ och flera nyheter från Estrella

Övrigt För dig som älskar ostbågar men vill ha något nytt…
13 Aug, 2018
Artikelarkivet