Sockerskatt nu även införd i Storbritannien

Livets Goda 18 Apr, 2018
Övrigt Sockerskatt på söta drycker har nu införts även i Storbritannien där NHS rapporterar att de som är inlagda på sjukhus för fetmarelaterade komplikationer har dubblerats under de senaste fyra åren. NHS tar nu itu med det stigande antalet överviktiga och inför nu en skatt på söta drycker.

En ny NHS-rapport har visat en ökning med 18 procent av sjukhusvård i samband med fetma sedan 2015. Rapporten publicerades i början av april i samband med att "sockerskatten" på läskedrycker introduceras (den 6 april) i Storbritannien, som syftar till att förhindra ungdomar att bli överviktiga och riskera att utveckla ohälsa, inklusive typ 2-diabetes.

Nya idrottsanläggningar på skolor planeras samt medel till frukostklubbar med cirka 240 miljoner pund genererade från den nya "sockerskatten". Denna siffra är lägre än den tidigare uppskattade summan på 500 miljoner pund, vilket beror på att många tillverkare redan har minskat sockerhalten i sina produkter.

Tillverkare av läskedrycker kommer att beskattas, och det är upp till dem om detta kommer att återspeglas med större kostnader för konsumenten. Produkter som kakor, kex och andra livsmedel omfattas inte av skatten, även om de uppmuntrar tillverkare att frivilligt minska sockerhalten i dessa varor. Drycker med mer än 8 g socker per 100 ml kommer få en skattesats som motsvarar 24 p per liter. De som innehåller 5-8 g socker per 100 ml kommer att ha en lägre skattesats på 18 p per liter. Det uppskattas att diabetes och relaterade hälsokomplikationer kostar NHS mer än 6 miljarder kronor varje år att behandla där en av sex patienter på sjukhus har diabetes. Cirka nio av tio personer med diabetes har typ 2-diabetes som är nära kopplad till fetma och det finns starka bevis på att det är förebyggbart genom livsstilsförändringar som ökad motion samt att äta en hälsosam kost.

Den nyligen publicerade rapporten från NHS Digital om fetma, fysisk aktivitet och kost har visat att antalet överviktiga barn har ökat från 10 procent det första skolåret till 20 procent vid slutet av grundskolans utbildning, dvs efter sex år. Rapporten registrerade 617 000 inskrivningar på sjukhusen 2016/17 där fetma var antingen en primär eller sekundär diagnos, en ökning från 525 000 2015/16. Av dessa hade 10 705 fetma som huvudorsak, en ökning med 9 929 intagningar under 2015/16.

Rapporten är en årlig studie av fetma, inklusive siffror för sjukhusvård, receptbelagda läkemedel, hos vuxna och barn i relation till fysisk aktivitet och kost. I rapporten konstaterades att cirka två tredjedelar (66 %) av de sjukhusinlagda, relaterade till fetma, var kvinnor. Dessutom var cirka 77 procent av de personer som hade planer för kirurgiskt ingrepp för viktminskning kvinnor.

Ordinationerna för behandling av fetma sjönk med 10 procent under samma period - 401 000 stycken 2017, från 449 000 föregående år. Kostnaden sjönk till 6,9 miljoner pund år 2017, från 9,9 miljoner pund år 2016.
Rapporten visade även att fler än en fjärdedel vuxna i Storbritannien är överviktiga, 26 procent år 2016, en siffra som har varit konsekvent sedan 2010. Rapporten fann också att 66 procent av männen och 58 procent av kvinnorna fick rekommenderat fysisk aktivitet. Men 21 procent av männen och 25 procent av kvinnorna klassificerades som inaktiva.

Rapporten registrerade också hur många som uppfyllde de rekommenderade träningsmålen och om de åt sina "fem-om-dagen" portioner av frukt och grönsaker. Omkring en fjärdedel av vuxna (24 % män, 28 % kvinnor) åt rekommenderade fem-om-dagen portioner av frukt och grönsaker år 2016. Men sedan 2014 var det en oroande minskning från 23 procent till 16 procent år 2016 i mängd frukt och grönsaker som konsumerades av ungdomar.

Förutom sockerskatten har tillgången till snacks och drycker med hög sockerhalt minskat på sjukhuskaféer och butiker. Hittills har 152 av 232 anmält sig till systemet för att minska försäljningen av "SSB" – sugar sweetened beverages.

En NHS-rapport visade att minskad försäljning av choklad och ohälsosamma smörgåsar har hjälpt sjukhuspersonalen, patienter och deras vänner och familj att konsumera 632 miljoner färre kalorier under det senaste året, eftersom superstora chokladkakor och "grab bags" med söta snacks hade tagits bort från hyllorna.

Simon Stevens, VD för NHS England säger: 
- Vi vet nu att fetma orsakar 13 olika typer av cancer samt hjärtattacker och stroke, så NHS har behövt få ordning på sitt eget hus under tiden. När påskägget är borta kommer NHS att fortsätta att se till att våra sjukhus och deras återförsäljare erbjuder hälsosammare mat och dryck till patienter, släktingar och personal. 

Professor Jonathan Valabhji, nationell klinisk direktör för diabetes och fetma, på NHS England säger:
- Vi har varit tydliga att den växande fetmakrisen som sveper in i landet är en folkhälsorisk där bevis finns. Övervikt är förknippat med hjärtinfarkt, cancer, typ 2-diabetes och ett antal andra sjukdomar som orsakar personlidande och kostar hälsotjänsten och i sin tur skattebetalaren, miljarder varje år. Och för alla dessa förhållanden är förebyggande åtgärder, om möjligt, bättre att åtgärda. Våra egna sockerbegränsningar, den nya sockerskatten och NHS-diabetespreventionsprogram är alla en del av det som måste vara en samordnad satsning på fetma. 

Vissa åtgärdar har tidigare gjorts, som till exempel minskning av läskflaskor från 1,75 l till 1,5 l med en förhöjning av priset med 20 p. Ledande märken som Fanta, Ribena och Lucozade har sänkt sockerhalten i dryckerna, men inte Coca Cola. Coca Cola Zero och Diet Coke påverkas dock inte av avgiften. Den nya sockerskatten har mottagits med blandade reaktioner. En del tycker att man istället skulle göra hälsosam mat billigare och mer tillgänglig för personer med lägre inkomster. I dag konsumerar alla åldersgrupper för mycket socker där tonåringarna är de som konsumerar mest, som tar en fjärdedel av sockerintaget från läskedrycker. Vilket genererar i en oroande fetmatrend.

I dag har England tillsammans med Mexiko, Frankrike och Norge infört sockerskatt. 
Sockerskatten som infördes i Mexiko 1 januari 2014 visade på att mexikaner konsumerar 12 procent färre söta drycker efter ett år. Även försäljningen av drycker som inte omfattades av skatten ökade, däribland flaskvatten. När är det dags för Sverige att haka på sockerskattstrenden?

NHS Digital rapport

Källa: drwf.org.uk 
bbc.com

Läs även: Så farligt är socker
Höjd sockerskatt i Norge


Beijing8 fortsätter sin expansion och stärker sin närvaro i södra Sverige

Mat och Restaurang Under 2018 har Beijing8 öppnat upp tre restauranger och den…
19 Oct, 2018

Gevalia och Brynäs IF förlänger sponsoravtalet

Övrigt Det är ett av Sveriges mest profilerade samarbete mellan en…
19 Oct, 2018

Tak satsar på japansk brunch

Mat och Restaurang Varje lördag serverar restaurang Tak en Temaki Bonanza som närmast…
19 Oct, 2018

Nyhet - Texas Longhorn BBQ Brisket

Mat och Restaurang En nyhet från Texas Longhorn - BBQ Brisket - en…
19 Oct, 2018

​Det går bra för svensk Whisky – Box Destilleri AB utsett till Gasellföretag

Whisky och Bourbon Dagens Industri (Di) har utsett Box Destilleri AB med varumärket…
19 Oct, 2018

Museernas stjärnkockar står för menyn på Sthlm Food & Wine

Mat och Restaurang Kockarnas Krog är ett stående – och mycket populärt –…
19 Oct, 2018

Internationella champagnedagen till ära - 10 bra champagner på Systembolaget

Vin Idag är det den internationella champagnedagen och dagen till ära…
19 Oct, 2018

"Gömda" rariteter på beställningssortimentet - Bushmills 16 & 21 YO single malt

Vin 1608 var året då den holländska linsmakaren Hans Lippershey skapade…
19 Oct, 2018

Nytt poddavsnitt från Brobergs om livets vatten

Whisky och Bourbon I veckans podd oroas värdarna över stigande världspriser på korn.…
19 Oct, 2018

Ny årgång av Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012

Vin Vingården Le Clos de l’Oratoire des Papes producerar ett av…
18 Oct, 2018

Sebastian Ahlskog blir ny CFO på Readly

Övrigt Idag meddelar Readly, den globala prenumerationstjänsten för magasin, att Sebastian…
18 Oct, 2018

Better You-grundare startar nytt utvecklingsbolag inom wellness

Övrigt Med stor erfarenhet från hälsofackhandeln och produktutveckling har Patrick Svorono…
18 Oct, 2018

Natur och hållbarhet i fokus när nya Restaurang Skog har premiär

Mat och Restaurang Delikatesser som gran, björk och tall är några av de…
17 Oct, 2018

Stockholms Bränneri släpper årets Gin & Tonic Glögg

Whisky och Bourbon Den 15 november 2018 släpps årets upplaga av förra årets…
17 Oct, 2018

Ostskolan: Ostbricka av vinterostar

Mat och Restaurang Olika ostar är olika bra beroende på säsong, det är…
17 Oct, 2018

SMEG lanserar Blast Chiller för hemmabruk.

Mat och Restaurang Smeg äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera…
17 Oct, 2018

Harrys blir Hotell Fritidens vardagsrum

Mat och Restaurang I det gamla badhuset på Österleden börjar Hotell Fritiden ta…
17 Oct, 2018

Uber Eats expanderar – nu kan även göteborgare njuta av restaurangmat levererad direkt till dörren

Mat och Restaurang Thai, hamburgare eller räksallad – Uber Eats gör det nu…
17 Oct, 2018

Blossa Hantverksglögg 2018 med smak av svarta vinbär

Vin Nu lanseras årets Blossa Hantverksglögg – en hyllning till den…
17 Oct, 2018

95-poängare från Argentina hos Winefinder

Vin Decanter gav vinet Condeminal Poncho Pampa Malbec Tupungato Mendoza 2015,…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet