Sören Polonius rapporterar: Sommelier EM i Wien - semifinal

Livets Goda 11 May, 2017
Vin Äntligen! Semifinal avklarad. Dagens uppdrag bestod till största delen av praktiska moment. Det sista momentet skedde på annan ort. Alla bussades iväg till Eisenstadt, för en picknick i slottet Esterhazy´s trädgård, med tillhörande viner till. Efter en kortare matpaus blev det så dags för den sista delen av semifinalen.

I ett av rummen blev det ytterligare blindprovning av två viner samt destillat i svarta glas.

Känslan, rätt ok. Metodik följdes till fullo, nu handlar det bara om vem som beskrivit dryckerna närmast och eventuellt identifierat något i glaset.

Det blev även en del servicemoment i ett intilliggande rum. Där fick de tävlande tre uppgifter att lösa.

Den första var av en mer teoretisk del. Scenariet var att en gäst ringt in och beställt en Château Mouton Rothschild 1945 för dekantering, 2 tim i förväg. Något som varje sund sommelier varit försiktig med. Tanken var att rekommendera att servera drycken, med mindre tid i karaff, samt temperatur, glas och mat.

Men det som det flesta missade var en säkerhetsaspekt. Tänk om det blev en ”no show” på gästen som beställt flaskan? Man skulle även säkerställa en förskottsbetalning för att undvika en dyr läxa. Det var några som såg den faran.

Sedan blev det en champagneservering för 2p, där Champagnen var för varm till att starta med.

Det är annars en rätt naturlig sak att starta med Champagnen, men det skulle komuniceras till gästerna att man lät vänta med just den serveringen så att Champagnen hann komma ner lite mer i temperatur.

Det var därför vitvinsserveringen skulle ske före.

I den uppgiften skulle en Loibner Grüner Veltliner Steinfeder 2016 från Emmerich Knoll luftas i karaff, och 4 personer serveras.

För att inte göra uppgiften alldeles för enkel, hade man slängt in, inte bara ett smutsigt glas, utan även ett lätt ”chippat” glas i ekvationen. Det chippade glaset missades av i stortsett alla, som trodde att de hade ryggen fri när de upptäckte det smutsiga glaset. Fel fel fel!

Semifinalisterna delades upp i två grupper om 6p. Det skulle luftas rött från magnum flaskor i karaffer och hällas i 15 glas. Som vanligt fick man inte återgå till ett redan hällt glas, det skulle vara jämt och karaffen skulle vara tomt.

Tricket som några missade var att det bara stod 14 glas på bordet, det skulle läggas till ett till från mice en place stationen. Och allt detta under 5 min.

 

Robert klarade det lysande. På tid, jämn hällning och med tom karaff när tiden gick ut.

Lysande utsikter inför morgondagen.

 

Håll tummarna alla. Nu gäller det!

 

Hälsningar från Wien.


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet