Sören Polonius rapporterar: Sommelier EM i Wien - semifinal

Livets Goda 11 May, 2017
Vin Äntligen! Semifinal avklarad. Dagens uppdrag bestod till största delen av praktiska moment. Det sista momentet skedde på annan ort. Alla bussades iväg till Eisenstadt, för en picknick i slottet Esterhazy´s trädgård, med tillhörande viner till. Efter en kortare matpaus blev det så dags för den sista delen av semifinalen.

I ett av rummen blev det ytterligare blindprovning av två viner samt destillat i svarta glas.

Känslan, rätt ok. Metodik följdes till fullo, nu handlar det bara om vem som beskrivit dryckerna närmast och eventuellt identifierat något i glaset.

Det blev även en del servicemoment i ett intilliggande rum. Där fick de tävlande tre uppgifter att lösa.

Den första var av en mer teoretisk del. Scenariet var att en gäst ringt in och beställt en Château Mouton Rothschild 1945 för dekantering, 2 tim i förväg. Något som varje sund sommelier varit försiktig med. Tanken var att rekommendera att servera drycken, med mindre tid i karaff, samt temperatur, glas och mat.

Men det som det flesta missade var en säkerhetsaspekt. Tänk om det blev en ”no show” på gästen som beställt flaskan? Man skulle även säkerställa en förskottsbetalning för att undvika en dyr läxa. Det var några som såg den faran.

Sedan blev det en champagneservering för 2p, där Champagnen var för varm till att starta med.

Det är annars en rätt naturlig sak att starta med Champagnen, men det skulle komuniceras till gästerna att man lät vänta med just den serveringen så att Champagnen hann komma ner lite mer i temperatur.

Det var därför vitvinsserveringen skulle ske före.

I den uppgiften skulle en Loibner Grüner Veltliner Steinfeder 2016 från Emmerich Knoll luftas i karaff, och 4 personer serveras.

För att inte göra uppgiften alldeles för enkel, hade man slängt in, inte bara ett smutsigt glas, utan även ett lätt ”chippat” glas i ekvationen. Det chippade glaset missades av i stortsett alla, som trodde att de hade ryggen fri när de upptäckte det smutsiga glaset. Fel fel fel!

Semifinalisterna delades upp i två grupper om 6p. Det skulle luftas rött från magnum flaskor i karaffer och hällas i 15 glas. Som vanligt fick man inte återgå till ett redan hällt glas, det skulle vara jämt och karaffen skulle vara tomt.

Tricket som några missade var att det bara stod 14 glas på bordet, det skulle läggas till ett till från mice en place stationen. Och allt detta under 5 min.

 

Robert klarade det lysande. På tid, jämn hällning och med tom karaff när tiden gick ut.

Lysande utsikter inför morgondagen.

 

Håll tummarna alla. Nu gäller det!

 

Hälsningar från Wien.


Små partier öl 8 december 2017

Whisky och Bourbon Premium Månadens enda nyhetslansering rymmer några riktiga godbitar bland öl. Friska…
8 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Solas pinot noir 2016

Vin Languedoc och pinot noir är omedelbart inte den mest väntade…
8 Dec, 2017

Enkla men goda julgodisar med whiskysting

Whisky och Bourbon Glen Grants 12-åriga Speyside-whisky lanserades i somras i Systembolagets ordinarie…
7 Dec, 2017

Nikka Red gästspelar och Coffey Grain prissänks

Whisky och Bourbon Den 8 december gör Nikka Pure Malt Red ett tillfälligt…
6 Dec, 2017

Laurent-Perrier Grand Siècle – en prestigecuvée med tre årgångar

Vin Laurent-Perrier Grand Siècle är något så unikt som en prestigechampagne…
5 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Glen Grant 12 Years Old - en elegant singlemalt från Speyside

Whisky och Bourbon Glen Grant grundades 1840 av bröderna John och James Grant…
2 Dec, 2017

Bespoke Dining på Grand för minst 10.000 kr

Mat och Restaurang För 19:e året i rad presenterar Grand Hotel i Lund…
1 Dec, 2017
Artikelarkivet