Sören Polonius rapporterar: Sommelier EM i Wien - semifinal

Livets Goda 11 May, 2017
Vin Äntligen! Semifinal avklarad. Dagens uppdrag bestod till största delen av praktiska moment. Det sista momentet skedde på annan ort. Alla bussades iväg till Eisenstadt, för en picknick i slottet Esterhazy´s trädgård, med tillhörande viner till. Efter en kortare matpaus blev det så dags för den sista delen av semifinalen.

I ett av rummen blev det ytterligare blindprovning av två viner samt destillat i svarta glas.

Känslan, rätt ok. Metodik följdes till fullo, nu handlar det bara om vem som beskrivit dryckerna närmast och eventuellt identifierat något i glaset.

Det blev även en del servicemoment i ett intilliggande rum. Där fick de tävlande tre uppgifter att lösa.

Den första var av en mer teoretisk del. Scenariet var att en gäst ringt in och beställt en Château Mouton Rothschild 1945 för dekantering, 2 tim i förväg. Något som varje sund sommelier varit försiktig med. Tanken var att rekommendera att servera drycken, med mindre tid i karaff, samt temperatur, glas och mat.

Men det som det flesta missade var en säkerhetsaspekt. Tänk om det blev en ”no show” på gästen som beställt flaskan? Man skulle även säkerställa en förskottsbetalning för att undvika en dyr läxa. Det var några som såg den faran.

Sedan blev det en champagneservering för 2p, där Champagnen var för varm till att starta med.

Det är annars en rätt naturlig sak att starta med Champagnen, men det skulle komuniceras till gästerna att man lät vänta med just den serveringen så att Champagnen hann komma ner lite mer i temperatur.

Det var därför vitvinsserveringen skulle ske före.

I den uppgiften skulle en Loibner Grüner Veltliner Steinfeder 2016 från Emmerich Knoll luftas i karaff, och 4 personer serveras.

För att inte göra uppgiften alldeles för enkel, hade man slängt in, inte bara ett smutsigt glas, utan även ett lätt ”chippat” glas i ekvationen. Det chippade glaset missades av i stortsett alla, som trodde att de hade ryggen fri när de upptäckte det smutsiga glaset. Fel fel fel!

Semifinalisterna delades upp i två grupper om 6p. Det skulle luftas rött från magnum flaskor i karaffer och hällas i 15 glas. Som vanligt fick man inte återgå till ett redan hällt glas, det skulle vara jämt och karaffen skulle vara tomt.

Tricket som några missade var att det bara stod 14 glas på bordet, det skulle läggas till ett till från mice en place stationen. Och allt detta under 5 min.

 

Robert klarade det lysande. På tid, jämn hällning och med tom karaff när tiden gick ut.

Lysande utsikter inför morgondagen.

 

Håll tummarna alla. Nu gäller det!

 

Hälsningar från Wien.


VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018

Daniel Roos midsommartårta - inspirerad av Nordiska bär sommarlakrits från Lakrids by Johan Bülow

Övrigt Nobelkonditorn Daniel Roos har i samarbete med danska premiumlakritsen Lakrids…
14 Jun, 2018

Så ser svenskarna på VM och snacks – stor undersökning från Estrella

Övrigt Estrella har genom Norstat tagit fram statistik på hur konsumenterna…
14 Jun, 2018

Fotbollssommar i Hornstull och en helt ny öl inspirerad av sommaren 94

Whisky och Bourbon Fotbolls-VM drar igång den 14 juni i Ryssland men också…
14 Jun, 2018

Välkommen till Kyrkeby – Sveriges äldsta bränneri

Whisky och Bourbon Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge…
13 Jun, 2018

Silver till Sverige i Kock-EM Norge, Sverige och Danmark i topp när Bocuse d’Or avgörs i Turin

Mat och Restaurang Sebastian Gibrand kammade hem en silvermedalj till Sverige i Bocuse…
13 Jun, 2018

Säljstart för VM-fatet

Whisky och Bourbon På torsdag är det avspark i Fotbolls-VM. Klockan 14.00 rullar…
13 Jun, 2018

En mycket lyckad tappning från Ballentine´s - Miltonduff 15 Years Old

Whisky och Bourbon Ballantine’s har tillverkat klassiska och prisvinnande blends i över 190…
11 Jun, 2018

Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

Vin I slutet av maj tävlade 33 sommelierstudenter om 11 lag…
11 Jun, 2018
Artikelarkivet