Stilsäker Saint-Émilion från stor årgång – Mouton Cadet Réserve 2016

Livets Goda 18 Apr, 2018
Vin Bra Bordeaux kostar skjortan är ett påstående som i ordmun blivit något av en vedertagen sanning. Inget kunde vara mer felaktigt. Världens största kvalitetsvinregion rymmer tusentals producenter och det finns en uppsjö av egendomar som levererar imponerande kvalitet för en i sammanhanget ringa peng. Är man som konsument osäker på vart man då ska börja så är valet enkelt – ta rygg på ett stort namn som med råge förtjänat sitt renommé. Baron Philippe de Rothschild exempelvis, som bland annat äger Premier Cru-slottet Château Mouton Rothschild.

2015 var ett oerhört välkommet år
i Bordeaux efter ett antal tuffare årgångar. Men att 2016 skulle vara lika vass och i vissa delar av Bordeaux till och med än bättre hade nog få kunnat drömma om. Klassiska Saint-Émilion hörde till appellationerna som var särskilt lyckosamma och skörden är sannolikt den främsta sedan storslagna 2010-årgången, något som vi omgående också noterar när vi provar 2016 Mouton Cadet Réserve från Saint-Émilion som nu släppts på Systembolaget. Det startade däremot fuktigt under 2016 och få trodde under våren att det myckna regnandet kunde bli något av godo. Men så skedde det ovanliga; en fin sommar anlände med snudd på obefintlig nederbörd. September bjöd på ett välkommet och precis lagom regn för att druvorna skulle få den sista boosten innan skörden som tog vid i månadsskiftet mot oktober.
 
Baron Philippe de Rothschild är känd för den så stabila Mouton Cadet, en etikett som varit med sedan 1930, och Réserve-serien är viner som går ett steg längre. Här möts vi av en bouquet som startar lovande med sval men samtidigt generös bärfruktighet som får oss att associera till björnbär, svarta vinbär och mörka körsbär.
 
Med luft i glaset kikar även en skön violblommighet fram, ackompanjerad av en örtbukett, mineralitet, ett stänk tobak och lakritsrot. I gommen ett stilsäkert vin som andas bättre årgång i Saint-Émilion. Bärfrukten är solmogen men härligt stram och torr, syran sitter där den ska och skänker ryggrad samt friskhet och så är tanninerna, rikliga till antalet, sådär behagligt silkiga i sin struktur. Här finns bra intensitet och begynnande djup och eftersmaken är kvardröjande med örtigt, lätt cederaktigt avslut.
 
Med andra ord, en riktigt fin Saint-Émilion som är svarvad i en otroligt matvänlig stil.
 
88 poäng / Livets Goda

2016 Mouton Cadet Réserve 
har artikelnummer 70617 och kostar 159 kr (750 ml, 13,5%).
Det är njutbart redan idag men har även flera års positiv lagring i sig, för den som vill ha sin Saint-Émilion med lite ålder. Ge gärna vinet en vända i karaff innan servering.
 

Sommarbål på Rémy Martin VSOP

Whisky och Bourbon I artikeln här så finner ni inspiration till en bål…
27 May, 2018

Klassisk whiskybar går i graven

Whisky och Bourbon Mjölby Stadshotells whiskybar går i graven då Kenneth Lindblad säljer…
25 May, 2018

Edrington avtäcker The Macallans nya destilleri i skotska Speyside

Whisky och Bourbon Det nya destilleriet är beläget på det natursköna Easter Elchies…
24 May, 2018

Bourgogne 2016 - Maison Louis Jadot

Vin Premium I höstas gjorde Livets Goda tre resor till Bourgogne för…
23 May, 2018

Niklas Tipsar: Villa Conchi - En elegant Cava

Vin Strax söder om Barcelona finner du Penedès, regionen som för…
22 May, 2018

Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018
Artikelarkivet