Stjärnkrögare gästspelar - hos sig själva

Livets Goda 5 Mar, 2018
Mat och Restaurang Krögarna bakom Michelinerestaurangen Gastrologik på Östermalm och Speceriet vägg i vägg i Stockholm får många frågor om gästspel runt om i världen. Under våren kommer de dock inte att åka till New York eller Seoul för att gästspela. Denna gången handlar det istället om att överraska varandra, och gästerna, på hemmaplan.Vid tre tillfällen under våren och ytterligare tre under hösten bjuder Speceriet, Gastrologiks bakficka, på en väldigt annorlunda gastronomisk upplevelse. De båda stjärnkrögarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr kommer nämligen att gästspela hos sig själva, på sin egen restaurang. Det blir väldigt exklusiva sittningar för endast tolv gäster per tillfälle.

– Jag har alltid drömt om det här, tänk att kunna göra ett helt nytt koncept, att under en enda gång kunna dra det hur långt som helst förklarar Jacob.

– Om Gastrologik och Speceriet är våra stora scener så blir det här som en tredje scen där vi kan göra en annan typ av föreställning. Här kommer vi kunna ta ut svängarna på ett helt annat sätt än tidigare. Vi kommer kunna göra riktigt hårdragna kvällar som att t.ex laga en hel meny med bara en ingrediens eller kanske en hel meny bestående av bara söta rätter. Det blir som vår kontemporära scen, fyller Anton i.

– En av oss kommer utforma ett tema och bygga en hel kväll kring det temat. Jag och Anton kommer hjälpas åt vissa av kvällarna men vi kommer även köra några middagar var för sig beroende på vad temat blir. Exempel på teman kan vara skaldjur, fisk och hav eller kanske fågel, men även att tolka en klassiker eller att arbeta med ett specifikt land som inspiration. Det blir menylöst precis som på Gastrologik och tanken är att vi ska utmana oss
själva en hel del, berättar Jacob.

Gästerna lägger upplevelsen i händerna på Jacob och Anton tillsammans med Speceriets sommelier Elin Hillgren Mattsson. Hon kommer sätta ihop ett skräddarsytt dryckespaket som matchar kvällens kulinariska gestaltningar, detta kan innehålla allt från en kväll med enbart grand cru viner till en blandning av bubbel, vin, öl, sprit och fortifierade viner.

För er som är sugna på att uppleva en av dessa kvällar kommer ett begränsat antal platser erbjudas, bokning sker via Speceriet.se.

Frigida Maris - kalla hav. 26:e April
Jacob lagar en rejäl meny bestående av vad det nordiska, kalla havet har att erbjuda. En orgie i kanske det godaste och mest exklusiva som vi har. Det kommer vara så långt ifrån skaldjursplateaun på Stureplan som man kan komma.

Dulce - Sött. 31:a Maj
Anton tar chansen att viga en hel kväll åt det söta. Med Jacob ute ur köket och hela världen som inspiration och förråd, kommer Anton att kunna ta ut svängarna rejält och unna sig allt som de i vanliga fall inte använder på restaurangen som choklad, vanilj, exotiska frukter, mm.

Heroibus, Idola - Hjältar och Idoler. 14:e Juni
Både Anton och Jacob kommer här både tolka och imitera sina största förebilder gastronomiskt sett. Alltifrån helstekt côte de boeuf med inspiration Eyvind Hellström till Grand dessert á la Pierre Gagnaire.


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018

I Fokus: Trimbach - en alsacisk kulturinstitution

Vin Premium Vinproducenter sedan 1626, familjeägt och inne på trettonde generationen. Få…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet