Stockholmare tar över fruktbränneriet Wannborga

Livets Goda 5 Dec, 2016
Whisky och Bourbon Wannborga Bränneri och Vingård på Öland har fått nya ägare. Familjen Dahlberg som startade anläggningen i början av 00-talet säljer till Camilla Skogsberg och Jan Suominen. Nya ägarparet är stockholmarna som förälskade sig i ön och till slut skaffade sommarhus i Böda. – Det svårt att förklara vad som gör Öland så magiskt. Men när man åker över bron känns det i hela bröstet att man är hemma, säger Jan Suominen.
De långa resorna mellan Stockholm var slitsamma så drömmarna om att flytta hit permanent tändes. Men vad ska man livnära sig på? Camilla som är från restaurangbranschen började spåna på att starta restaurang. Turistsäsongen är dock så kort så vad skulle man livnära sig på under resten av året? Nyligen bjöds vingården i Övra Wannborga By ut till försäljning med tillhörande B&B och restaurang. Camillas far Vincent Yap blev eld och lågor och tillsammans med affärskompanjon Lars Helmer och deras bolag Parampara (svensk såstillverkare) köpte man stället. – Gunnar och Ingrid Dahlberg har drivit företaget småskaligt med hög kvalitet. Vi kommer att jobba vidare i samma anda, menar Jan Suominen. Wannborga är ju egentligen ett fruktbränneri som gör många olika sorters destillat men det är whiskyn som drar till sig mest uppmärksamhet. – Vi kommer med kärlek och respekt fortsätta att producera och förädla whiskyn. Under skördefesten så efterfrågade många en lite rökigare whisky, ler Jan Suominen lite hemlighetsfullt. De nya ägarna har mycket att lära. Gunnar Dahlberg som avled för en tid sedan var en mycket duktig och driven destillatör som verkligen lyckades nå fram till de rena smakerna hos de grödor han ägnade sin uppmärksamhet åt. Inte minst whiskyn som är ett under av självklarhet med ljusa klara malttoner. Det blir spännande att se hur just whiskylinjen kommer att förändras framöver, särskilt när åldern stiger och eken tar över allt mer. Bild: Grundarna Gunnar och Ingrid Dahlberg lämnar över till nya ägarna Jan Suominen och Camilla Skogsberg (privatbild).

Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018

En chardonnay som är lojal mot såväl druva som ursprung

Vin Piemonte är nog för en lejonpart av vinkonsumenter synonymt med…
18 Oct, 2018

Mycket exklusiv upplaga av Hernö Blackcurrant när naturen får bestämma

Whisky och Bourbon Sommarens extrema väderförhållanden påverkar skörden av svarta vinbär som i…
17 Oct, 2018

Svensken Emil Hed imponerar med hållbara cocktails under globala World Class-mästerskapen

Whisky och Bourbon I måndags kväll förra veckan hölls den globala tävlingen för…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet