Stockholmare tar över fruktbränneriet Wannborga

Livets Goda 5 Dec, 2016
Whisky och Bourbon Wannborga Bränneri och Vingård på Öland har fått nya ägare. Familjen Dahlberg som startade anläggningen i början av 00-talet säljer till Camilla Skogsberg och Jan Suominen. Nya ägarparet är stockholmarna som förälskade sig i ön och till slut skaffade sommarhus i Böda. – Det svårt att förklara vad som gör Öland så magiskt. Men när man åker över bron känns det i hela bröstet att man är hemma, säger Jan Suominen.
De långa resorna mellan Stockholm var slitsamma så drömmarna om att flytta hit permanent tändes. Men vad ska man livnära sig på? Camilla som är från restaurangbranschen började spåna på att starta restaurang. Turistsäsongen är dock så kort så vad skulle man livnära sig på under resten av året? Nyligen bjöds vingården i Övra Wannborga By ut till försäljning med tillhörande B&B och restaurang. Camillas far Vincent Yap blev eld och lågor och tillsammans med affärskompanjon Lars Helmer och deras bolag Parampara (svensk såstillverkare) köpte man stället. – Gunnar och Ingrid Dahlberg har drivit företaget småskaligt med hög kvalitet. Vi kommer att jobba vidare i samma anda, menar Jan Suominen. Wannborga är ju egentligen ett fruktbränneri som gör många olika sorters destillat men det är whiskyn som drar till sig mest uppmärksamhet. – Vi kommer med kärlek och respekt fortsätta att producera och förädla whiskyn. Under skördefesten så efterfrågade många en lite rökigare whisky, ler Jan Suominen lite hemlighetsfullt. De nya ägarna har mycket att lära. Gunnar Dahlberg som avled för en tid sedan var en mycket duktig och driven destillatör som verkligen lyckades nå fram till de rena smakerna hos de grödor han ägnade sin uppmärksamhet åt. Inte minst whiskyn som är ett under av självklarhet med ljusa klara malttoner. Det blir spännande att se hur just whiskylinjen kommer att förändras framöver, särskilt när åldern stiger och eken tar över allt mer. Bild: Grundarna Gunnar och Ingrid Dahlberg lämnar över till nya ägarna Jan Suominen och Camilla Skogsberg (privatbild).

Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet