Stone White Ghost Berliner Weisse - en synnerligen mångfacetterad och god öl!

Livets Goda 8 Feb, 2018
Whisky och Bourbon Det San Diego-baserade bryggeriet startades 1996 som ett mikrobryggeri av Greg Koch och Steve Wagner, hembryggare med ett förflutet inom musikindustrin. Allt de hade då var kunskap om hur öl skulle smaka på riktigt och viljan att dela den. Med arbetsmodellen ”gör något du älskar och alltid kan stå för”, ett stort engagemang och lite monetärt stöd från Gregs far så startade de igång i liten skala. Resten är, som man säger, historia och idag är Stone det tionde största oberoende hantverksbryggeriet i USA. Vidare är man det första amerikanska hantverksbryggeriet som dragit igång i egen regi i Europa och för två år sedan invigde man sitt bryggeri i Berlin. I veckans WB-Tips har vi provat ölen Stone White Ghost Berliner Weisse.

Whisky & Bourbon om Stone White Ghost Berliner Weisse
Rätt cool anser vi att placera en sådan här kompetent rackare i en burk. Nu har vi inga fördomar beträffande butelj kontra burk kontra öl, så vi droppar detta. Detta veteöl är direkt i sin inbjudande karaktär med starka citrusinslag som främst är dominerad av grapefrukt. Trots denna charmande öppning är inte detta en rakt igenom okomplicerad lättsam ölbagatell du negligerar, tvärtom, i gomseglet drar citrusen mer åt lime hållet, tillsammans med toner av hö, örter, jäst och lätt florala vindar. Strukturen är opastöriserat vinöst, det uppstår en rätt galet skön legering av pilsner, klosteröl och veteöl och hade detta varit ett vin så hade vi sannolikt placerat den i sauvignon blanc-land, med addering av sälta i sötman som är mycket tilltalande.

Ölen upplevs lätt i kroppen, men avslutet är långt och behagligt torrt med en härlig syra och fräschör. Som vi skrev, charmigt, men inte alls okomplicerat och bagatellartat, men ändå behagligt lättintaget. Hänger ni med? Det är en välbryggd öl med precision från Stone, och som dessutom är allsidig när det kommer till användningsområden; som en kall, fräsch törstsläckare eller som en sval vän till maten – ”kärt barn har många namn”.

En synnerligen mångfacetterad och god öl vi gärna avnjuter som ni förstår…

89 poäng / Whisky & Bourbon 

Stone White Ghost Berliner Weisse
Nr 1597, 4,7% (330 ml), 22,90 kr, + 1 kr pant
Berlin, Tyskland

Ölen finner ni på Systembolaget här >>

Mer information om ölen:
Det finnas ganska många typer av öl som kan innehålla vete som ingrediens. Berliner Weisse är ett av de öl som bryggs med cirka 25 procent vetemalt. Ölet får sin syrlighet genom att ölet jäser en andra gång vid en varmare temperatur, med laktobaciller, efter den inledande överjäsningen. Det ingår även lite Brettanomyces i jästkulturen.

 


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet