Strålande magnum från Blankbottle i Voor Paardeberg

Livets Goda 7 Apr, 2017
Vin Plötsligt händer det. Det plingar till i hjärnan och en känsla av såväl lycka som nyfikenhet infinner sig. I glaset en syrah, en riktigt bra sådan och doftmässigt så går tankarna osökt till norra Rhônedalens mest kända appellationer; Hermitage, Cornas och Saint-Joseph. Renheten är fenomenal. Bären, tänk främst björnbär med ett stänk hallon i bakgrunden, har ett djup som är gåshudsframkallande för en vän av druvan. Lagerbladen dyker också upp tillsammans med blomstjälkar och violpastill, och visst finns det ett stänk svartpeppar och rått kött också. Och när det hela backas upp av delikata tobakstoner så börjar hjärnaktiviteten accelerera; är det en syrah från någon av mästarna i Cornas? Av: Niklas Jörgensen

För en kort stund så är det lätt att tänka Rhône, ända tills man inser att frukten har en solvärme man inte stöter på i de franska distrikten. Men vad gör det; vem vill ha kopior av originalet? Smaken är härligt druvtypisk med pur bärighet, snyggt inlindad kryddighet, ett stänk fat och en generös men samtidigt ganska stram munkänsla. Ett piggt drag av mynta indikerar att stjälkar är med i bilden och tanninerna bakom den solmogna frukten antyder att här finns 'stuffing' för flera års utveckling. Men, och det måste nämnas, det är urgott redan idag och den långa eftersmaken är härligt efterhängsam. Syrah när det är som bäst!

Vi har alla våra favoritdruvor men ju mer man provat desto mindre lättsmickrad blir man. Därför är det en sann glädje när det inträffar, att ett vin som 100.000 Shiraz hamnar i en luttrads glas, och vinvärlden vidgas ytterligare. Nu är det ingen överraskning att Sydafrika producerar några strålande viner på syrah, tänker främst på namn som Eben Sadie, Mullineux och Porseleinberg, men Pieter Walser's Blankbottle hör onekligen hemma i högsta ligan. Något som vinmakaren också bevisat med flera andra av sina viner.

Pieter Walser äger inga vingårdar utan köper druvor från kontrakterade odlare. Till 100.000 Shiraz årgång 2015 hämtades frukten från en ekologiskt skött vingård i Voor Paardeberg, norr om Paarl i Western Cape. Pieter tyckte stjälkarna hade en perfekt mognad och då han inte ville exkludera något från skörden så åkte dessa med i jäsningen. Tidigare hade han inte vågat sig på mer än en tredjedel stjälkar i juicen men nu gick han all in. Fottrampat, med hela klasar och stjälkar, och sedan jäst med den naturliga jästen. Lagring i större franska begagnade fat, 600-liters, i ett år. Allt buteljerat i magnum. För att vinets personlighet krävde detta, säger Pieter.

Blankbottle’s 2015 100.000 Shiraz återfinns i beställningssortimentet och kostar 559 kronor för en magnum. Klicka här för att beställa.

Livets Goda-poäng: 93 p

Importör i Sverige är Divine AB.


Michelinguiden hyllar det katalanska köket

Mat och Restaurang I den berömda Guide Rouge fortsätter man att belöna restauranger…
25 Apr, 2018

Många ville upptäcka nya viner på Göteborg Vin & Deli

Vin I helgen arrangerades Göteborgs största vin och delikatessmässa på Svenska…
24 Apr, 2018

Stefano Catenacci invald i Hall of Fame

Mat och Restaurang Utmärkelsen I främsta rummet – Visitas Hall of Fame tilldelas…
24 Apr, 2018

Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet