Strålande magnum från Blankbottle i Voor Paardeberg

Livets Goda 7 Apr, 2017
Vin Plötsligt händer det. Det plingar till i hjärnan och en känsla av såväl lycka som nyfikenhet infinner sig. I glaset en syrah, en riktigt bra sådan och doftmässigt så går tankarna osökt till norra Rhônedalens mest kända appellationer; Hermitage, Cornas och Saint-Joseph. Renheten är fenomenal. Bären, tänk främst björnbär med ett stänk hallon i bakgrunden, har ett djup som är gåshudsframkallande för en vän av druvan. Lagerbladen dyker också upp tillsammans med blomstjälkar och violpastill, och visst finns det ett stänk svartpeppar och rått kött också. Och när det hela backas upp av delikata tobakstoner så börjar hjärnaktiviteten accelerera; är det en syrah från någon av mästarna i Cornas? Av: Niklas Jörgensen

För en kort stund så är det lätt att tänka Rhône, ända tills man inser att frukten har en solvärme man inte stöter på i de franska distrikten. Men vad gör det; vem vill ha kopior av originalet? Smaken är härligt druvtypisk med pur bärighet, snyggt inlindad kryddighet, ett stänk fat och en generös men samtidigt ganska stram munkänsla. Ett piggt drag av mynta indikerar att stjälkar är med i bilden och tanninerna bakom den solmogna frukten antyder att här finns 'stuffing' för flera års utveckling. Men, och det måste nämnas, det är urgott redan idag och den långa eftersmaken är härligt efterhängsam. Syrah när det är som bäst!

Vi har alla våra favoritdruvor men ju mer man provat desto mindre lättsmickrad blir man. Därför är det en sann glädje när det inträffar, att ett vin som 100.000 Shiraz hamnar i en luttrads glas, och vinvärlden vidgas ytterligare. Nu är det ingen överraskning att Sydafrika producerar några strålande viner på syrah, tänker främst på namn som Eben Sadie, Mullineux och Porseleinberg, men Pieter Walser's Blankbottle hör onekligen hemma i högsta ligan. Något som vinmakaren också bevisat med flera andra av sina viner.

Pieter Walser äger inga vingårdar utan köper druvor från kontrakterade odlare. Till 100.000 Shiraz årgång 2015 hämtades frukten från en ekologiskt skött vingård i Voor Paardeberg, norr om Paarl i Western Cape. Pieter tyckte stjälkarna hade en perfekt mognad och då han inte ville exkludera något från skörden så åkte dessa med i jäsningen. Tidigare hade han inte vågat sig på mer än en tredjedel stjälkar i juicen men nu gick han all in. Fottrampat, med hela klasar och stjälkar, och sedan jäst med den naturliga jästen. Lagring i större franska begagnade fat, 600-liters, i ett år. Allt buteljerat i magnum. För att vinets personlighet krävde detta, säger Pieter.

Blankbottle’s 2015 100.000 Shiraz återfinns i beställningssortimentet och kostar 559 kronor för en magnum. Klicka här för att beställa.

Livets Goda-poäng: 93 p

Importör i Sverige är Divine AB.


Små partier öl 8 december 2017

Whisky och Bourbon Premium Månadens enda nyhetslansering rymmer några riktiga godbitar bland öl. Friska…
8 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Solas pinot noir 2016

Vin Languedoc och pinot noir är omedelbart inte den mest väntade…
8 Dec, 2017

Enkla men goda julgodisar med whiskysting

Whisky och Bourbon Glen Grants 12-åriga Speyside-whisky lanserades i somras i Systembolagets ordinarie…
7 Dec, 2017

Nikka Red gästspelar och Coffey Grain prissänks

Whisky och Bourbon Den 8 december gör Nikka Pure Malt Red ett tillfälligt…
6 Dec, 2017

Laurent-Perrier Grand Siècle – en prestigecuvée med tre årgångar

Vin Laurent-Perrier Grand Siècle är något så unikt som en prestigechampagne…
5 Dec, 2017

Niklas Tipsar - Glen Grant 12 Years Old - en elegant singlemalt från Speyside

Whisky och Bourbon Glen Grant grundades 1840 av bröderna John och James Grant…
2 Dec, 2017
Artikelarkivet