Strålande magnum från Blankbottle i Voor Paardeberg

Livets Goda 7 Apr, 2017
Vin Plötsligt händer det. Det plingar till i hjärnan och en känsla av såväl lycka som nyfikenhet infinner sig. I glaset en syrah, en riktigt bra sådan och doftmässigt så går tankarna osökt till norra Rhônedalens mest kända appellationer; Hermitage, Cornas och Saint-Joseph. Renheten är fenomenal. Bären, tänk främst björnbär med ett stänk hallon i bakgrunden, har ett djup som är gåshudsframkallande för en vän av druvan. Lagerbladen dyker också upp tillsammans med blomstjälkar och violpastill, och visst finns det ett stänk svartpeppar och rått kött också. Och när det hela backas upp av delikata tobakstoner så börjar hjärnaktiviteten accelerera; är det en syrah från någon av mästarna i Cornas? Av: Niklas Jörgensen

För en kort stund så är det lätt att tänka Rhône, ända tills man inser att frukten har en solvärme man inte stöter på i de franska distrikten. Men vad gör det; vem vill ha kopior av originalet? Smaken är härligt druvtypisk med pur bärighet, snyggt inlindad kryddighet, ett stänk fat och en generös men samtidigt ganska stram munkänsla. Ett piggt drag av mynta indikerar att stjälkar är med i bilden och tanninerna bakom den solmogna frukten antyder att här finns 'stuffing' för flera års utveckling. Men, och det måste nämnas, det är urgott redan idag och den långa eftersmaken är härligt efterhängsam. Syrah när det är som bäst!

Vi har alla våra favoritdruvor men ju mer man provat desto mindre lättsmickrad blir man. Därför är det en sann glädje när det inträffar, att ett vin som 100.000 Shiraz hamnar i en luttrads glas, och vinvärlden vidgas ytterligare. Nu är det ingen överraskning att Sydafrika producerar några strålande viner på syrah, tänker främst på namn som Eben Sadie, Mullineux och Porseleinberg, men Pieter Walser's Blankbottle hör onekligen hemma i högsta ligan. Något som vinmakaren också bevisat med flera andra av sina viner.

Pieter Walser äger inga vingårdar utan köper druvor från kontrakterade odlare. Till 100.000 Shiraz årgång 2015 hämtades frukten från en ekologiskt skött vingård i Voor Paardeberg, norr om Paarl i Western Cape. Pieter tyckte stjälkarna hade en perfekt mognad och då han inte ville exkludera något från skörden så åkte dessa med i jäsningen. Tidigare hade han inte vågat sig på mer än en tredjedel stjälkar i juicen men nu gick han all in. Fottrampat, med hela klasar och stjälkar, och sedan jäst med den naturliga jästen. Lagring i större franska begagnade fat, 600-liters, i ett år. Allt buteljerat i magnum. För att vinets personlighet krävde detta, säger Pieter.

Blankbottle’s 2015 100.000 Shiraz återfinns i beställningssortimentet och kostar 559 kronor för en magnum. Klicka här för att beställa.

Livets Goda-poäng: 93 p

Importör i Sverige är Divine AB.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet