Svenska bryggerier får hopp efter finskt Ja till gårdsförsäljning

Livets Goda 19 Dec, 2017
Whisky och Bourbon Finlands Riksdag har röstat igenom en ny alkohollag som bland annat tillåter gårdsförsäljning av hantverksöl. Den nya lagen gläder även svenska hantverksbryggerier som hoppas förnyad kraft och energi till debatten om gårdsförsäljning i Sverige.

Finlands riksdag röstade i veckan igenom en ny alkohollag som tillåter försäljning av hantverksöl direkt till kund genom så kallad gårdsförsäljning, möjligheten gäller bryggerier som producerar upp till 500 000 liter per år. Lagen ger också möjlighet för livsmedelsbutiker att sälja öl upp till 5,5%, tidigare var den finska gränsen satt till 4,7%.

- Detta ger förnyat bränsle till debatten om gårdsförsäljning i Sverige. Nej-sidans starkaste argument har hela tiden varit att det inte går att kombinera med ett detaljhandelsmonopol. Finland har precis visat att det går, säger Berith Karlsson ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier.

Den finska alkohollagen börjar gälla från och med 1.1.2018 med vissa övergångsperioder. I Sverige har flera riksdagsledamöter motionerat för svensk gårdsförsäljning av alkohol.

Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier samlar Sveriges främsta oberoende bryggerier för att stärka hantverksölets ställning och tradition. Föreningens medlemsbryggerier 36 hantverksbryggerier från Umeå i norr till Lund i söder.


Absolut Home får egen unik flaska – Nu lanseras Absolut Åhus

Whisky och Bourbon I anslutning till öppningen av nya besökscentret Absolut Home lanseras…
20 Jul, 2018

Kändiskock och whiskeyjätte lanserar karibisk kräftskiva

Whisky och Bourbon Inför årets kräftsäsong har kändiskocken Edin Dzemat, tillsammans med whiskeyjätten…
18 Jul, 2018
Artikelarkivet