Svenskar slänger mat och får dåligt samvete

Livets Goda 11 Oct, 2017
Mat och Restaurang En tredjedel av svenskarna slänger mat när de ser att bäst-före- dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning. Av dessa får två av tre alltid eller ibland dåligt samvete. – Samtidigt lider en miljard människor av kronisk hunger. Vi vill minska matsvinnet och detta slöseri av resurser, säger Karl Andersson, vd på Matsmart.

Den 16 oktober är det Världslivsmedelsdagen, instiftad av FN för att öka medvetenheten om hunger- och fattigdomsfrågor. Cirka en miljard människor lider av kronisk hunger. Samtidigt slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen.

30 procent av svenskarna slänger alltid eller ibland mat när de ser att bäst-före- dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning som Matsmart låtit göra. Av dessa får två av tre alltid eller ibland dåligt samvete.

– Det här sker helt i onödan. Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för att bäst-före-datumet passerats, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Bäst-före- datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att maten inte bör ätas när datumet passerats. Okunskapen om datummärkningar kan vara en bidragande orsak till matsvinnet i Sverige. 

Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall per år i Sverige. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.

– Matsmart stödjer FN:s initiativ Världslivsmedelsdagen. Vi vill att fler deltar i arbetet med att minska matsvinn och hunger.

Om Sifo-undersökningen
Sifo telefonintervjuade 1 000 svenskar den 18–20 april 2017.

Frågorna som ställdes var: Slänger du mat när du ser att ”bäst-före- dagen” har passerats?
6 procent svarade: Ja, alltid.
24 procent svarade: Ja, ibland.
37 procent svarade: Nej, sällan.
32 procent svarade: Nej, aldrig.
1 procent svarade: Vet inte, tveksam.

De som slänger mat fick nedanstående fråga:
Får du dåligt samvete när du slänger mat?

33 procent svarade: Ja, alltid
35 procent svarade: Ja, ibland.
15 procent svarade: Nej, sällan.
18 procent svarade: Nej, aldrig.


Tillgänglig vit Bordeaux med lite ålder på nacken - Château de Rochemorin 2005

Vin Varje vindistrikt har sina förgrundsfigurer, de som flyttat gränser för…
19 Sep, 2018

Tre av Soleras producenter bland världens 100 bästa

Vin Varje år sedan 1988 utser redaktörerna från tidskriften Wine &…
19 Sep, 2018

Nu kommer höstens stora nyhet för vegetarisk matlagning – Apetina Paneer

Mat och Restaurang Apetina introducerar den färska matlagningsosten Paneer i Sverige. Den nya…
19 Sep, 2018

Arlas drickyoghurt och kvarg blir Yalla

Övrigt Yalla! blir från idag ett självständigt varumärke för Arlas drickyoghurt…
19 Sep, 2018

Henrik Persson ny sälj- och marknadschef för High Coast Single Malt Whisky

Whisky och Bourbon Box Destilleri AB med varumärket High Coast Single Malt Whisky…
19 Sep, 2018

Blossa 18 reser till Amalfikusten - Med smak av Limoncello och medelhavskryddor

Vin Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att…
18 Sep, 2018

Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september…
18 Sep, 2018

Blossa 18 avslöjas idag kl 14:00

Whisky och Bourbon Varje år reser Blossa genom världen för att hitta inspiration…
18 Sep, 2018

Viking Line tar nästa steg med Svenska Kocklandslaget – och inleder ett helt nytt samarbete med Årets Kock i Finland

Mat och Restaurang Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska…
18 Sep, 2018

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Mat och Restaurang Gotthards Krog är en av tre finalister i kategorin Årets…
18 Sep, 2018

Kiviks Musteri först att lansera en helt alkoholfri cider på dagligvaruhandeln

Övrigt För första gången någonsin kommer man nu att kunna köpa…
18 Sep, 2018

Fixa först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Vin Fixa, som är Axfoods eget varumärke, lanserar en ny serie…
18 Sep, 2018

Lagerrensning - Superpriser på Bordeaux

Vin Hos Winefinder har den stora lagerrensningen startat, och bland buteljerna…
18 Sep, 2018

Kaffe för varje tillfälle med Senseo Switch 3in1

Övrigt Senseo Switch 3in1 erbjuder tre funktioner i en och samma…
17 Sep, 2018

Magnum Pints presenterar nytt sällskap

Övrigt Som uppföljning till succélanseringen av glassen Magnum Pints lanseras nu…
17 Sep, 2018

Tua Rita lanseras i ny hyllad årgång

Vin Redigaffi blev Italiens första 100-poängsvin år 2000 och nu med…
17 Sep, 2018

En glassnyhet från SIA

Övrigt SIA Glass svarar med att släppa glassbomben Mjölkchoklad i butikerna…
17 Sep, 2018

We & Wine lanserar chilenskt konceptvin från Morandé Adventure

Vin Aterciopelado är ett av vinerna ur Morandé Adventure – ett…
17 Sep, 2018

Sveriges största hamburgerkedja släpper ny burgare tillsammans med KÄK

Mat och Restaurang Sedan lanseringen av den första ”Håll käften”-burgaren tillsammans med KÄK…
14 Sep, 2018

Michelinrestauranger i lyxiga Monaco

Övrigt Om det är något ministaten Monaco förknippas med så är…
14 Sep, 2018
Artikelarkivet