Svenskar slänger mat och får dåligt samvete

Livets Goda 11 Oct, 2017
Mat och Restaurang En tredjedel av svenskarna slänger mat när de ser att bäst-före- dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning. Av dessa får två av tre alltid eller ibland dåligt samvete. – Samtidigt lider en miljard människor av kronisk hunger. Vi vill minska matsvinnet och detta slöseri av resurser, säger Karl Andersson, vd på Matsmart.

Den 16 oktober är det Världslivsmedelsdagen, instiftad av FN för att öka medvetenheten om hunger- och fattigdomsfrågor. Cirka en miljard människor lider av kronisk hunger. Samtidigt slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen.

30 procent av svenskarna slänger alltid eller ibland mat när de ser att bäst-före- dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning som Matsmart låtit göra. Av dessa får två av tre alltid eller ibland dåligt samvete.

– Det här sker helt i onödan. Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för att bäst-före-datumet passerats, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Bäst-före- datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att maten inte bör ätas när datumet passerats. Okunskapen om datummärkningar kan vara en bidragande orsak till matsvinnet i Sverige. 

Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall per år i Sverige. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.

– Matsmart stödjer FN:s initiativ Världslivsmedelsdagen. Vi vill att fler deltar i arbetet med att minska matsvinn och hunger.

Om Sifo-undersökningen
Sifo telefonintervjuade 1 000 svenskar den 18–20 april 2017.

Frågorna som ställdes var: Slänger du mat när du ser att ”bäst-före- dagen” har passerats?
6 procent svarade: Ja, alltid.
24 procent svarade: Ja, ibland.
37 procent svarade: Nej, sällan.
32 procent svarade: Nej, aldrig.
1 procent svarade: Vet inte, tveksam.

De som slänger mat fick nedanstående fråga:
Får du dåligt samvete när du slänger mat?

33 procent svarade: Ja, alltid
35 procent svarade: Ja, ibland.
15 procent svarade: Nej, sällan.
18 procent svarade: Nej, aldrig.


Uppdrucket v 7 med Ulrika Karlsson

Vin Fantastiska viner har präglat den gångna veckan, detta är ett…
19 Feb, 2018

Vinverket har öppnat

Vin Stockholms nya vinbar Vinverket har öppnat på Norrtullsgatan 24. Bakom…
19 Feb, 2018

Tommy Myllymäki tar över Stadsparken

Mat och Restaurang Tommy Myllymäki kommer att driva Stadsparken i Katrineholm, tillsammans med…
19 Feb, 2018

Ytterligare en hyllad årgång av Campogivanni Brunello di Montalcino DOCG 2012 lanseras exklusivt

Vin Campogiovanni Brunello di Monalcino DOCG 2012 lanseras fredagen den 2:a…
19 Feb, 2018

Preem lanserar ekologisk äggröra

Mat och Restaurang Preem utökar sitt freshfood-sortiment med en ekologisk äggröra gjord på…
19 Feb, 2018

Formbar vegofärs från Anamma

Mat och Restaurang Nu lanserar Anamma marknadens första veganska formbara färs. En efterlängtad…
19 Feb, 2018

Hernö Gin prisat för världens bästa gin för andra året i rad

Whisky och Bourbon Juryn för World Gin Awards har sagt sitt och hyllar…
16 Feb, 2018

Arla investerar 100 miljoner kronor i den svenska osttillverkningen

Övrigt Under 2018 kommer Arla att investera 100 miljoner kronor i…
16 Feb, 2018

TheFork Festival 15 februari - 31 mars

Mat och Restaurang Idag återvänder det populära restaurangeventet ”TheFork Festival”. Festivalen pågår från…
15 Feb, 2018

Rätta formen lyfter Coca Cola-smaken

Övrigt Aromerna från vindruvor lyfts fram på ett mer eller mindre…
15 Feb, 2018

Nu är skrei-säsongen åter i full gång

Vin Den norska torsken skrei med sin unika märkning är en…
15 Feb, 2018

Fondberg & Co blir We & Wine

Vin Fondberg & Co AB har varit en av de ledande…
15 Feb, 2018

Västerbottensost® deltar i Ostfestivalen

Övrigt Fredag den 16 februari öppnas portarna till årets ostfestival på…
15 Feb, 2018

Blodapelsin och ingefära - andra upplagan av Small Batch lanseras

Övrigt I den andra upplagan av smakkonceptet Small Batch lanserar Swedish…
15 Feb, 2018

Kaffeskola - 10 skillnader mellan arabica och robusta

Övrigt I denna artikeln listar Hugo, Kafferosteriet Koppar, tio skillnader mellan…
15 Feb, 2018

Bre din macka som vanligt - med olivolja

Mat och Restaurang Den 14 februari lanserar Zeta en helt ny produkt för…
14 Feb, 2018

Fuller’s är huvudsponsor på The Bishops Arms brittiska vecka

Whisky och Bourbon Mellan den 12-18 februari pågår den brittiska veckan på The…
14 Feb, 2018

Nu lanseras Systembolagets första ekologiska brandy från Spanien

Whisky och Bourbon Från 1 mars finns Alvisa 10 Brandy Ecológico i Systembolagets…
14 Feb, 2018

Spännande drycker för spelkvällen

Övrigt I och med dagens teknologiska utveckling har spel- och casinosajter…
14 Feb, 2018

Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja

Mat och Restaurang I ett nytt samarbete tillsammans med hamburgerrestaurangen KÄK, grundat av…
14 Feb, 2018
Artikelarkivet