Svenskar slänger mat och får dåligt samvete

Livets Goda 11 Oct, 2017
Mat och Restaurang En tredjedel av svenskarna slänger mat när de ser att bäst-före- dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning. Av dessa får två av tre alltid eller ibland dåligt samvete. – Samtidigt lider en miljard människor av kronisk hunger. Vi vill minska matsvinnet och detta slöseri av resurser, säger Karl Andersson, vd på Matsmart.

Den 16 oktober är det Världslivsmedelsdagen, instiftad av FN för att öka medvetenheten om hunger- och fattigdomsfrågor. Cirka en miljard människor lider av kronisk hunger. Samtidigt slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen.

30 procent av svenskarna slänger alltid eller ibland mat när de ser att bäst-före- dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning som Matsmart låtit göra. Av dessa får två av tre alltid eller ibland dåligt samvete.

– Det här sker helt i onödan. Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för att bäst-före-datumet passerats, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Bäst-före- datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att maten inte bör ätas när datumet passerats. Okunskapen om datummärkningar kan vara en bidragande orsak till matsvinnet i Sverige. 

Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall per år i Sverige. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.

– Matsmart stödjer FN:s initiativ Världslivsmedelsdagen. Vi vill att fler deltar i arbetet med att minska matsvinn och hunger.

Om Sifo-undersökningen
Sifo telefonintervjuade 1 000 svenskar den 18–20 april 2017.

Frågorna som ställdes var: Slänger du mat när du ser att ”bäst-före- dagen” har passerats?
6 procent svarade: Ja, alltid.
24 procent svarade: Ja, ibland.
37 procent svarade: Nej, sällan.
32 procent svarade: Nej, aldrig.
1 procent svarade: Vet inte, tveksam.

De som slänger mat fick nedanstående fråga:
Får du dåligt samvete när du slänger mat?

33 procent svarade: Ja, alltid
35 procent svarade: Ja, ibland.
15 procent svarade: Nej, sällan.
18 procent svarade: Nej, aldrig.


Kir-Yianni Assyrtiko lanseras den första september

Vin Den 1 september lanseras det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017…
21 Jun, 2018

Snart lanseras Hernö Sipping Gin 2018 med rökiga toner i ett arv från Islay

Whisky och Bourbon Om en vecka lanseras Hernö Sipping Gin 2018 som kommer…
21 Jun, 2018

Inspiration - Cidersorbet

Mat och Restaurang Midsommar närmar sig och en av de självklara komponenterna vid…
21 Jun, 2018

Kocklandslaget bjöd in kvinnliga kocknätverket TakeOver att provsmaka kommande tävlingsrätter

Mat och Restaurang Onsdagen 20 juni var det dags för en ny träningsupplagning…
21 Jun, 2018

Citat Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Citat av Juryn ordförande Årets Kock 2018, jury för handlagstest…
21 Jun, 2018

Så påverkar sommarvädret våra mat- och dryckesvanor

Mat och Restaurang Hur varmt eller kallt vädret blir i sommar kommer att…
20 Jun, 2018

Nespresso lanserar två nya iskaffevarianter samt en smart mjölkskummare

Övrigt Under varma sommardagar kan en iskaffe vara riktigt uppfriskande. Nu…
20 Jun, 2018

Mer svensk kaffe på Finlands nationalarena

Övrigt Publiken på Finlands nationalarena, Hartwall Arena i Helsingfors, kommer att…
20 Jun, 2018

Bisol väljer Lively Wines

Vin Lively Wines är otroligt stolta att presentera det senaste tillskottet…
20 Jun, 2018

Ginger Beer - en nyhet men ändå inte

Whisky och Bourbon Denna vecka avvecklar vi fyra myter om Ginger Beer. Många…
20 Jun, 2018

Limited Edition i chipshyllan

Övrigt Det är sommar i chipsfabriken och Estrella vill passa på…
20 Jun, 2018

Stad, bad och god mat på Mallorca

Mat och Restaurang Mallorca är ett klassiskt svenskt resmål. Det var hit de…
19 Jun, 2018

Nyhet: Flädertiser - trendiga drinken som utmanar Aperol Spritz på uteserveringarna i sommar

Whisky och Bourbon Nu gör Hallands Fläder och Appletiser gemensam sak, när de…
19 Jun, 2018

De är vidare till dag 2 i kvalet till Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Efter en lång dag med teoriprov, råvarukännedom och upplagning av…
19 Jun, 2018

Eau de grill - sommarens grilltrend?

Whisky och Bourbon Lagom till Midsommar lanserar Falcon en parfym som doftar grill.…
19 Jun, 2018

Barabells lanserar nyhet - Strawberry White Chocolate.

Övrigt Sveriges mest sålda proteinbar släpper en ny Limited Edition Protein…
19 Jun, 2018

Paul Svensson till Matfestivalen i Skövde för femte gången

Mat och Restaurang Den kände TV-kocken Paul Svensson kommer att gästa Matfestivalen i…
19 Jun, 2018

Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet