Svenskar slänger mat och får dåligt samvete

Livets Goda 11 Oct, 2017
Mat och Restaurang En tredjedel av svenskarna slänger mat när de ser att bäst-före- dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning. Av dessa får två av tre alltid eller ibland dåligt samvete. – Samtidigt lider en miljard människor av kronisk hunger. Vi vill minska matsvinnet och detta slöseri av resurser, säger Karl Andersson, vd på Matsmart.

Den 16 oktober är det Världslivsmedelsdagen, instiftad av FN för att öka medvetenheten om hunger- och fattigdomsfrågor. Cirka en miljard människor lider av kronisk hunger. Samtidigt slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen.

30 procent av svenskarna slänger alltid eller ibland mat när de ser att bäst-före- dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning som Matsmart låtit göra. Av dessa får två av tre alltid eller ibland dåligt samvete.

– Det här sker helt i onödan. Mat som ris, olivolja eller müsli blir inte dålig bara för att bäst-före-datumet passerats, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Bäst-före- datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att maten inte bör ätas när datumet passerats. Okunskapen om datummärkningar kan vara en bidragande orsak till matsvinnet i Sverige. 

Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall per år i Sverige. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.

– Matsmart stödjer FN:s initiativ Världslivsmedelsdagen. Vi vill att fler deltar i arbetet med att minska matsvinn och hunger.

Om Sifo-undersökningen
Sifo telefonintervjuade 1 000 svenskar den 18–20 april 2017.

Frågorna som ställdes var: Slänger du mat när du ser att ”bäst-före- dagen” har passerats?
6 procent svarade: Ja, alltid.
24 procent svarade: Ja, ibland.
37 procent svarade: Nej, sällan.
32 procent svarade: Nej, aldrig.
1 procent svarade: Vet inte, tveksam.

De som slänger mat fick nedanstående fråga:
Får du dåligt samvete när du slänger mat?

33 procent svarade: Ja, alltid
35 procent svarade: Ja, ibland.
15 procent svarade: Nej, sällan.
18 procent svarade: Nej, aldrig.


McVegan först ut när McDonald’s väljer vegoburgare från Anamma

Mat och Restaurang McDonald’s Food Team har tillsammans med Anamma, ett varumärke inom…
12 Dec, 2017

Lagom till jul öppnar Baileys Treat Factory upp dörrarna - nu släpps biljetterna

Övrigt Nu till helgen öppnar Baileys Treat Factory - en julgodisfabrik…
12 Dec, 2017

Astar och Scandic inleder ett samarbete för att råda bot på kockbristen

Mat och Restaurang Tillsammans med Arbetsförmedlingen startas en ny gemensam arbetsmarknadsutbildning där målet…
12 Dec, 2017

Hemköp klimatkompenserar hemleveranser

Mat och Restaurang Som första svenska dagligvaruaktör klimatkompenserar nu Hemköp sina leveranser från…
12 Dec, 2017

Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Mat och Restaurang Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster…
11 Dec, 2017

Napolitansk pizza är kulturarv

Mat och Restaurang Nu står det klart; konsten att baka napolitansk pizza är…
11 Dec, 2017

Scans julskinkor hamnar på första- och andraplats i Aftonbladets årliga julskinketest

Mat och Restaurang Bland totalt 18 testade julskinkor är Scan Gourmet Julskinka den…
11 Dec, 2017

Ny restaurang med livescen på Dramaten

Mat och Restaurang I Dramatens gamla biljettkontor öppnar fredagen den 15 december Dramatenbaren.…
11 Dec, 2017

Coop erbjuder svenskt kvalitetskött från Ölanda Säteri

Mat och Restaurang Svenska konsumenter väljer gärna svenskt kött. Nu kommer Coop tillsammans…
11 Dec, 2017

Så satsar Clarion Hotel och Marcus Samuelsson på sin restaurangpersonal

Mat och Restaurang Clarion Hotel och By Marcus Samuelsson™ stärker sin position som…
11 Dec, 2017

Taittinger Brut Réserve blev årets utvalda champagne till Nobelbanketten

Vin Det anrika champagnehuset Taittinger tilldelades den stora äran att förse…
11 Dec, 2017

Plantation 20th Anniversary XO

Whisky och Bourbon När Alexandre Gabriel som 22-åring började arbeta med en av…
8 Dec, 2017

Bangkoks Michelinguide lyfter Thailands turism

Mat och Restaurang Bangkoks mat- och dryckesscen är välkänd, och i går fick…
8 Dec, 2017

Inga idéer för helgens matlagning? - Låt dig inspireras av Livets Godas egengjorda recept

Mat och Restaurang Ibland går man tom på idéer när det gäller matlagning…
30 Nov, 2017

Don Melchor 2015 - "En av de bästa årgångarna i mitt liv"

Vin Från och med den 5 december finns 15 lådor á…
8 Dec, 2017

Glenmorangies innovativa arbete belönas med tre hållbarhetsutmärkelser

Whisky och Bourbon Under november belönades Glenmorangie trefaldigt för sitt initiativ och engagemang…
8 Dec, 2017

Sayan Isaksson smygöppnar nytt kök i Teatern

Mat och Restaurang Idag öppnar ett nytt kök i Teatern i Ringen centrum.…
8 Dec, 2017

Världspremiären för Bollinger La Grande Année Rosé 2007 sker i Sverige

Vin Som första land i världen sker lanseringen av Bollinger La…
8 Dec, 2017

Mikrobryggeri skapar unika möjligheter

Whisky och Bourbon Snart är det klart för den första ölbrygden i mikrobryggeriet,…
7 Dec, 2017

O’Learys får nytt utseende – som en del av ny varumärkesstrategi

Mat och Restaurang Nu uppdaterar restaurang- och sportbarskedjan O’Learys sin grafiska profil, vilket…
7 Dec, 2017
Artikelarkivet