Sveriges bästa äppelmust koras i Kivik. Must-SM den 3 juni

Livets Goda 18 Apr, 2017
Whisky och Bourbon Intresset för svensk äppelmust växer i rekordfart och flera nya musterier öppnar varje år. Nu är det dags att ta reda på vilken must som egentligen är bäst. Den 3 juni i år är det dags för Sveriges första Must-SM i Kivik. Då ska Sveriges bästa must i sex olika kategorier utses. Och i en av dessa är det publiken som fäller avgörandet.

 

Intresset för äppelmust ökar stadigt, och ingen restaurang med självaktning kan underlåta att ha den ädla drycken på menyn.

– Det är nästan som om äppelmust har tagit vinets roll hos de som vill dricka alkoholfritt, säger Elisabet Knöppel som är en av initiativtagarna till Must-SM. Elisabet är själv äppelodlare och aktiv i föreningen Svenska Musterier som är arrangör av Must-SM

– Det finns en otrolig variation bland de svenska äppelmusterna, både i smak och kvalitet. Nu är det dags att vi lär oss att skilja på olika sorter och smaker och med Must-SM höjer vi ribban för de svenska musterierna.

– På Must-SM kommer mustens olika kvaliteter och variationer att lyftas och juryn kommer att hitta de muster som är ”strået vassare” genom provningar inför publik.

Sex kategorier - I Must-SM tävlar man i sex olika kategorier:

- Sortren klar äppelmust
- Sortren äppelmust med fruktkött
- Klar äppelmust av flera sorters äpplen
- Äppelmust med fruktkött av flera sorters äpplen
- Innovativa drycker där äppelmust är huvudingrediens

I ”Publikens val” får publiken provsmaka alla de tävlande musterna och i de andra kategorierna är det en namnkunnig jury på plats som fäller avgörandet.
 Must-SM kommer att avhållas vid Naturskolan på Kiviks Musteri den 3 juni. Här kommer besökare att kunna smaka dussintals sorters must, lära sig om mustning och äppelodling och smaka god mat till musten.

– Det finns plats för många fler musterier i vårt land, ju fler musterier desto bättre, säger Elisabeth.

– Vi tror att Must-SM blir en spännande inspiration både för den som vill lära sig mer om äppelmust och den som vill ge sig in i en växande och omväxlande näring.

Vad: Must-SM
Var: Naturskolan, Kiviks Musteri
När:
Lördag 3 juni, 12.00 - 16.00
www.must-sm.se 

Must-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier med stöd av Leader Sydöstra Skåne

Om arrangören Svenska Musterier:
I maj 2014 bildades den nationella ideella föreningen Svenska Musterier i Kivik. Platsen för bildandet föll sig naturligt, eftersom 80 procent av Sveriges äppelodlingar ligger just på Österlen i trakten kring Kivik.

Föreningen är en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta mustens roll i Sverige. Därför arrangerar Svenska Musterier nu för första gången Must-SM – ett publikt och festligt event för att höja äppelmustens status som fest- och måltidsdryck, och för att främja användning av kvalitetsmust


Belle Epoque Edition Automne 2006 - en rosé cuvée i limiterad utgåva om 48 exemplar

Vin Belle Epoque Edition Automne 2006 är säsongens andra limiterade utgåva…
18 Oct, 2017

Specialbilaga The Penfolds Collection 2017 - ute nu!

Vin Nu är den här! Vår specialbilaga om Penfolds och vinerna…
17 Oct, 2017

Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet