Sveriges bästa äppelmust koras i Kivik. Must-SM den 3 juni

Livets Goda 18 Apr, 2017
Whisky och Bourbon Intresset för svensk äppelmust växer i rekordfart och flera nya musterier öppnar varje år. Nu är det dags att ta reda på vilken must som egentligen är bäst. Den 3 juni i år är det dags för Sveriges första Must-SM i Kivik. Då ska Sveriges bästa must i sex olika kategorier utses. Och i en av dessa är det publiken som fäller avgörandet.

 

Intresset för äppelmust ökar stadigt, och ingen restaurang med självaktning kan underlåta att ha den ädla drycken på menyn.

– Det är nästan som om äppelmust har tagit vinets roll hos de som vill dricka alkoholfritt, säger Elisabet Knöppel som är en av initiativtagarna till Must-SM. Elisabet är själv äppelodlare och aktiv i föreningen Svenska Musterier som är arrangör av Must-SM

– Det finns en otrolig variation bland de svenska äppelmusterna, både i smak och kvalitet. Nu är det dags att vi lär oss att skilja på olika sorter och smaker och med Must-SM höjer vi ribban för de svenska musterierna.

– På Must-SM kommer mustens olika kvaliteter och variationer att lyftas och juryn kommer att hitta de muster som är ”strået vassare” genom provningar inför publik.

Sex kategorier - I Must-SM tävlar man i sex olika kategorier:

- Sortren klar äppelmust
- Sortren äppelmust med fruktkött
- Klar äppelmust av flera sorters äpplen
- Äppelmust med fruktkött av flera sorters äpplen
- Innovativa drycker där äppelmust är huvudingrediens

I ”Publikens val” får publiken provsmaka alla de tävlande musterna och i de andra kategorierna är det en namnkunnig jury på plats som fäller avgörandet.
 Must-SM kommer att avhållas vid Naturskolan på Kiviks Musteri den 3 juni. Här kommer besökare att kunna smaka dussintals sorters must, lära sig om mustning och äppelodling och smaka god mat till musten.

– Det finns plats för många fler musterier i vårt land, ju fler musterier desto bättre, säger Elisabeth.

– Vi tror att Must-SM blir en spännande inspiration både för den som vill lära sig mer om äppelmust och den som vill ge sig in i en växande och omväxlande näring.

Vad: Must-SM
Var: Naturskolan, Kiviks Musteri
När:
Lördag 3 juni, 12.00 - 16.00
www.must-sm.se 

Must-SM arrangeras av föreningen Svenska Musterier med stöd av Leader Sydöstra Skåne

Om arrangören Svenska Musterier:
I maj 2014 bildades den nationella ideella föreningen Svenska Musterier i Kivik. Platsen för bildandet föll sig naturligt, eftersom 80 procent av Sveriges äppelodlingar ligger just på Österlen i trakten kring Kivik.

Föreningen är en sammanslutning av svenska musterier och mustaktörer som vill stärka och lyfta mustens roll i Sverige. Därför arrangerar Svenska Musterier nu för första gången Must-SM – ett publikt och festligt event för att höja äppelmustens status som fest- och måltidsdryck, och för att främja användning av kvalitetsmust


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet