Swedish Young Chef Award - Amanda Lundahl om vinnaråret

Livets Goda 27 Apr, 2018
Mat och Restaurang Swedish Young Chef Award är en kocktävling för sistaårselever på restaurangskolor runt om i Sverige. Inför årets tävling har Sundqvist pratat med Amanda Lydahl som tog hem segern 2017.

Foto: Magnus Sandberg

Swedish Young Chef Award, tidigare Årets Kockelev, går av stapeln i samband med fackmässan GastroNord i Stockholm. Tävlingsuppgiften är att skapa en förrätt på blåmussla eller pilgrimsmussla och en varmrätt med högrevskärna på 2,5 timme. Nu på fredag, den 27 april, gör de sex finalisterna upp om vem som blir årets vinnare. Tävlingsledare är Opinels ambassadör Ulrika Brydling.

- Som stolta sponsorer kommer vi på Sundqvist givetvis att vara på plats för att följa deltagarna. Inför tävlingen har vi även tagit ett snack med förra årets vinnare Amanda Lydahl, berättar representanter från Sundqvist.

Vad har vinsten i Swedish Young Chef Award betytt för dig?
– Det är självklart en stor merit och något som gett mig motivation till att fortsätta utvecklas. Även om jag hade fortsatt att utvecklas ändå så gav vinsten mig känslan av att vara på rätt väg.

Vad har du gjort under året?
– Först arbetade jag på Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland. Efter det åkte jag och min pojkvän till Toscana i Italien och arbetade på en pop up-restaurang på vingården Terreno. Gården drivs av Sofia Rune, som också är delägare i The Winery Hotel. Sedan kom jag tillbaka till Gotland och jobbade julen på restaurang Rot. Efter det flyttade jag till Stockholm, där jag fick jobb på restaurang Volt.

Nu ska du sitta med i juryn för SYCA, hur känns det?
– Jättekul! Det är första gången jag är med i en jury och det är så klart lite nervöst, men jag ska läsa på om hur man bedömer maten.

Har du fått mersmak för tävlingar? Och vilka skulle du i så fall vilja delta i?
– Ja, men just nu vill jag fokusera på jobbet och få så mycket kött på benen som möjligt. I framtiden vill jag gärna ställa upp i Årets Kock.

Har du någon annan karriärdröm?
– Jag vill fortsätta utvecklas som kock och människa. Någon gång i framtiden skulle jag även vilja öppna en egen restaurang där jag kan få vara kreativ. Jag har även en dröm om att få se fler kvinnliga kockar i den här branschen.

Vem är din förebild i branschen?
– Fredrik Johnsson och Peter Andersson, ägare av Volt, är båda förebilder. Jag ser upp till dem för att de väljer att jobba med småskaliga producenter och dessutom är de väldigt kreativa. Det är kul att få chansen att jobba med kockar som är så jordnära och som bryr sig om naturen minst lika mycket som de bryr sig om maten de serverar. Det känns som att jag har hittat hem i den nynordiska matlagningen och att det är något som kommer att följa med mig.

Tillsist, vilka är dina tre måsten i köket?
Riktigt bra mejeriprodukter, säsongens grönsaker och en slipad kniv.

Mer läsning från Sundqvists blogg finner ni här >>


Lively Wines släpper Shea Vineyards och Williams Selyem

Vin Shea Vineyards och Williams Selyem finns nu tillgängliga i Systembolagets…
17 Dec, 2018

Vigårda utmanar konventionen och skapar AW-burgare med 19 Crimes Red Wine

Mat och Restaurang Hamburgare och After Work är kanske något många förknippar med…
17 Dec, 2018

Bollinger Special Cuvée för 479 kr hos Winefinder

Vin Bollingers Special Cuvee är en riktig favorit bland standardcuveer hos…
17 Dec, 2018

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kockkniven i topp och grönare klappar till köket önskas

Övrigt Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över…
14 Dec, 2018

Två kockar från SK Mat & Människor vann guld med Svenska Kocklandslaget

Mat och Restaurang Nyligen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg och Svenska Kocklandslaget…
14 Dec, 2018

Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet