Swedish Young Chef Award - Amanda Lundahl om vinnaråret

Livets Goda 27 Apr, 2018
Mat och Restaurang Swedish Young Chef Award är en kocktävling för sistaårselever på restaurangskolor runt om i Sverige. Inför årets tävling har Sundqvist pratat med Amanda Lydahl som tog hem segern 2017.

Foto: Magnus Sandberg

Swedish Young Chef Award, tidigare Årets Kockelev, går av stapeln i samband med fackmässan GastroNord i Stockholm. Tävlingsuppgiften är att skapa en förrätt på blåmussla eller pilgrimsmussla och en varmrätt med högrevskärna på 2,5 timme. Nu på fredag, den 27 april, gör de sex finalisterna upp om vem som blir årets vinnare. Tävlingsledare är Opinels ambassadör Ulrika Brydling.

- Som stolta sponsorer kommer vi på Sundqvist givetvis att vara på plats för att följa deltagarna. Inför tävlingen har vi även tagit ett snack med förra årets vinnare Amanda Lydahl, berättar representanter från Sundqvist.

Vad har vinsten i Swedish Young Chef Award betytt för dig?
– Det är självklart en stor merit och något som gett mig motivation till att fortsätta utvecklas. Även om jag hade fortsatt att utvecklas ändå så gav vinsten mig känslan av att vara på rätt väg.

Vad har du gjort under året?
– Först arbetade jag på Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland. Efter det åkte jag och min pojkvän till Toscana i Italien och arbetade på en pop up-restaurang på vingården Terreno. Gården drivs av Sofia Rune, som också är delägare i The Winery Hotel. Sedan kom jag tillbaka till Gotland och jobbade julen på restaurang Rot. Efter det flyttade jag till Stockholm, där jag fick jobb på restaurang Volt.

Nu ska du sitta med i juryn för SYCA, hur känns det?
– Jättekul! Det är första gången jag är med i en jury och det är så klart lite nervöst, men jag ska läsa på om hur man bedömer maten.

Har du fått mersmak för tävlingar? Och vilka skulle du i så fall vilja delta i?
– Ja, men just nu vill jag fokusera på jobbet och få så mycket kött på benen som möjligt. I framtiden vill jag gärna ställa upp i Årets Kock.

Har du någon annan karriärdröm?
– Jag vill fortsätta utvecklas som kock och människa. Någon gång i framtiden skulle jag även vilja öppna en egen restaurang där jag kan få vara kreativ. Jag har även en dröm om att få se fler kvinnliga kockar i den här branschen.

Vem är din förebild i branschen?
– Fredrik Johnsson och Peter Andersson, ägare av Volt, är båda förebilder. Jag ser upp till dem för att de väljer att jobba med småskaliga producenter och dessutom är de väldigt kreativa. Det är kul att få chansen att jobba med kockar som är så jordnära och som bryr sig om naturen minst lika mycket som de bryr sig om maten de serverar. Det känns som att jag har hittat hem i den nynordiska matlagningen och att det är något som kommer att följa med mig.

Tillsist, vilka är dina tre måsten i köket?
Riktigt bra mejeriprodukter, säsongens grönsaker och en slipad kniv.

Mer läsning från Sundqvists blogg finner ni här >>


MAX bräcker nya rekord som klimatpositiva – och hjälper festivalbesökarna att bli klimathjältar

Övrigt För tredje året i rad fanns MAX på plats på…
15 Aug, 2018

Meny för minskat matsvinn – Gotthards Krog och Martin & Servera i nytt samarbete

Mat och Restaurang – Vi vill fortsätta erbjuda Umeåbor och tillresta på bra,…
15 Aug, 2018

Levert Frères Bourgogne Chardonnay 2017 - Nu i beställningssortimentet

Vin Levert Frères är en av Bourgognes egendomar med anor från…
14 Aug, 2018

Altia i nytt samarbete med Hernö Gin

Whisky och Bourbon Altia blir exklusiv distributör för Hernö Gin. Samarbetsavtalet börjar gälla…
14 Aug, 2018

Mr Voon öppnar en Street Bar

Mat och Restaurang Stockholm får äntligen en riktig asiatisk street bar. Krögaren och…
14 Aug, 2018

Cool cabernet franc från Argentina hos Winefinder

Vin Vinet Serbal Cabernet Franc 2017, från producenten Bodega Atamisque, kommer…
14 Aug, 2018

Würzburger Stein Silvaner ”Grosses Gewächs” 2015 lanseras på Systembolaget

Vin Vingården Stein är en av Tysklands mest berömda och ligger…
14 Aug, 2018

Alvestaglass AB: Försäljningen ökade med 60%under juli jämfört med föregående år

Övrigt Under juli 2018 uppgick försäljningen till 13 221 tkr (8…
14 Aug, 2018

2019 års SMAD resa

Whisky och Bourbon 2011 genomfördes SMADs första skottlandsresa. Då var målet Islay och…
13 Aug, 2018

Hyllad årgång av Château de Beaucastel lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Nyhet i snackshyllan: ’Linsbågar’ och flera nyheter från Estrella

Övrigt För dig som älskar ostbågar men vill ha något nytt…
13 Aug, 2018

Det vita vinet Château de Beaucastel Blanc lanseras på Systembolaget

Vin För familjen Perrin började allt med Château de Beaucastel i…
13 Aug, 2018

Malta erbjuder en elektrisk blandning av olika sorters mat

Övrigt Den lilla ön är mer än bara spelbranschens huvudsäte –…
10 Aug, 2018

Amaronen som både sticker ut och smälter in på rätt sätt

Vin Amaronevinernas stora popularitet i Sverige har länge varit ett faktum,…
10 Aug, 2018

Sommartorkan - 5 tips om hur du kan stötta bönderna

Övrigt Sommarens torka i Sverige har slagit hårt mot skördarna och…
10 Aug, 2018

Zoégas bjuder på hållbart kaffe på hållbar festival

Övrigt För tredje året i rad bjuds besökarna på hållbart Zoégas…
9 Aug, 2018

Licor 43 breddar sin årliga tävling The Most Passionate Bartender

Whisky och Bourbon Från och med i år bjuds både baristor och bartendrar…
9 Aug, 2018

Bacardi lanserar tropisk rom

Whisky och Bourbon Bacardi lanserar nu en ny mörk rom med toner av…
9 Aug, 2018

Nu öppnas Högberga Bakficka - Vattenverket vid Kottlasjön

Mat och Restaurang Imorgon, fredagen den 10 augusti öppnar Högberga upp sin bakficka;…
9 Aug, 2018

Dunkin Donuts har sålt sin sista munk i Sverige

Övrigt Dunkin Donuts (Coffee & Brands Sweden AB) kommer att auktioneras…
9 Aug, 2018
Artikelarkivet