Swedish Young Chef Award - Amanda Lundahl om vinnaråret

Livets Goda 27 Apr, 2018
Mat och Restaurang Swedish Young Chef Award är en kocktävling för sistaårselever på restaurangskolor runt om i Sverige. Inför årets tävling har Sundqvist pratat med Amanda Lydahl som tog hem segern 2017.

Foto: Magnus Sandberg

Swedish Young Chef Award, tidigare Årets Kockelev, går av stapeln i samband med fackmässan GastroNord i Stockholm. Tävlingsuppgiften är att skapa en förrätt på blåmussla eller pilgrimsmussla och en varmrätt med högrevskärna på 2,5 timme. Nu på fredag, den 27 april, gör de sex finalisterna upp om vem som blir årets vinnare. Tävlingsledare är Opinels ambassadör Ulrika Brydling.

- Som stolta sponsorer kommer vi på Sundqvist givetvis att vara på plats för att följa deltagarna. Inför tävlingen har vi även tagit ett snack med förra årets vinnare Amanda Lydahl, berättar representanter från Sundqvist.

Vad har vinsten i Swedish Young Chef Award betytt för dig?
– Det är självklart en stor merit och något som gett mig motivation till att fortsätta utvecklas. Även om jag hade fortsatt att utvecklas ändå så gav vinsten mig känslan av att vara på rätt väg.

Vad har du gjort under året?
– Först arbetade jag på Lilla Bjers Gårdskrog på Gotland. Efter det åkte jag och min pojkvän till Toscana i Italien och arbetade på en pop up-restaurang på vingården Terreno. Gården drivs av Sofia Rune, som också är delägare i The Winery Hotel. Sedan kom jag tillbaka till Gotland och jobbade julen på restaurang Rot. Efter det flyttade jag till Stockholm, där jag fick jobb på restaurang Volt.

Nu ska du sitta med i juryn för SYCA, hur känns det?
– Jättekul! Det är första gången jag är med i en jury och det är så klart lite nervöst, men jag ska läsa på om hur man bedömer maten.

Har du fått mersmak för tävlingar? Och vilka skulle du i så fall vilja delta i?
– Ja, men just nu vill jag fokusera på jobbet och få så mycket kött på benen som möjligt. I framtiden vill jag gärna ställa upp i Årets Kock.

Har du någon annan karriärdröm?
– Jag vill fortsätta utvecklas som kock och människa. Någon gång i framtiden skulle jag även vilja öppna en egen restaurang där jag kan få vara kreativ. Jag har även en dröm om att få se fler kvinnliga kockar i den här branschen.

Vem är din förebild i branschen?
– Fredrik Johnsson och Peter Andersson, ägare av Volt, är båda förebilder. Jag ser upp till dem för att de väljer att jobba med småskaliga producenter och dessutom är de väldigt kreativa. Det är kul att få chansen att jobba med kockar som är så jordnära och som bryr sig om naturen minst lika mycket som de bryr sig om maten de serverar. Det känns som att jag har hittat hem i den nynordiska matlagningen och att det är något som kommer att följa med mig.

Tillsist, vilka är dina tre måsten i köket?
Riktigt bra mejeriprodukter, säsongens grönsaker och en slipad kniv.

Mer läsning från Sundqvists blogg finner ni här >>


Nya Nespresso Vertuo

Övrigt Nespresso lanserar nu en av de största nyheterna i företagets…
23 Oct, 2018

Nu kan du laga maten som format världshistoriens största genier

Mat och Restaurang Tror du på talspråket ”Du är vad du äter”? I…
23 Oct, 2018

Mackmyra släpper en ny ekologisk gin: Lab Distillery Organic Gin

Whisky och Bourbon Imorgon den 24 oktober lanserar det svenska dryckeshuset Mackmyra en…
23 Oct, 2018

Collective Arts släpper ny IPA smaksatt med färsk persika

Whisky och Bourbon Kanadensiska craft bryggeriet Collective Arts Brewery har tagit Sverige med…
23 Oct, 2018

Celsius lanserar årets vintersmak i en limited edition

Övrigt Celsius, lanserar årets vintersmak Ginger Ale med nejlika, i en…
23 Oct, 2018

Favoriter från Moët Hennessy till Systembolaget

Vin Tre favoriter från Moët Hennessy lanseras nu tillfälligt i Systembolagets…
23 Oct, 2018

Här är alla vinnare på Restauranggalan 2018

Mat och Restaurang Pristagare från hela landet hyllades under den tionde upplagan av…
23 Oct, 2018

Långbro Värdshus vann priset Årets Arbetsplats

Mat och Restaurang Långbro Värdshus med Fredrik Eriksson i spetsen förärades priset Årets…
23 Oct, 2018

Den svenska äppelodlingen växer snabbare än någonsin

Övrigt Den svenska kommersiella odlingen av äpplen har förändrats påtagligt under…
23 Oct, 2018

Sveriges Aladdinask får ny design

Övrigt Årets nyhet från Aladdin är något utöver det vanliga. Detta…
23 Oct, 2018

Ingen jul utan Leksands Knäckebröd

Övrigt För femte året i rad bakar Leksands knäckebröd Årets julknäcke.…
23 Oct, 2018

Lidl kommer till Knivsta

Övrigt Lidl Sverige växer i snabb takt och hade 2017 bäst…
23 Oct, 2018

Dynamisk fransk sommelier segerrik i Gaggenau Sommelier Awards 2018

Vin Gaggenau, lyxmärket för hushållsapparater av professionell kaliber, kan stolt tillkännage…
22 Oct, 2018

Strandvägen 1 och Årets Kock i unikt samarbete under Love November

Mat och Restaurang Med start den 1 november får Strandvägen 1 i Stockholm…
22 Oct, 2018

Santa Maria står värd för Svenska Kocklandslagets sista träning innan VM

Mat och Restaurang Den 25 oktober gör Svenska Kocklandslaget sin sista varmköksupplagning inför…
22 Oct, 2018

Kvinnliga kocknätverket TakeOver tar över köket på Banken Bar & Brasserie

Mat och Restaurang Nästa anhalt i TakeOvers gästspelsturné är Banken Bar & Brasserie…
22 Oct, 2018

Goose Island lanseras på svenska marknaden

Vin Chicagobryggeriet Goose Island tar plats på den svenska marknaden och…
22 Oct, 2018

Noga utvalt från Kafferosteriet Koppar - N°7 Yirgacheffe från Etiopien

Övrigt Månadens smakupplevelse från Kafferosteriet Koppar är alltså Yirgacheffe från Etiopien…
22 Oct, 2018

Happy Tammsvik lanserar egen hantverksöl - En Roligare Lager

Whisky och Bourbon Nu har Happy Tammsvik en ny lager på lager. Det…
22 Oct, 2018

Barebells lanserar nyhet: Chocolate Brownie Limited Edition

Övrigt Årets glassigaste julnyhet är här – Barebells Chocolate Brownie. En…
22 Oct, 2018
Artikelarkivet