The Glenlivet Founder´s Reserve med receptinspiration

Livets Goda 2 Feb, 2018
Whisky och Bourbon Founder´s Reserve är Glenlivet´s senaste tillskott i basrangen och den är producerad som en hyllning till grundaren, som speglar hjärta och själ i George Smiths ursprungliga vision; att skapa en mjuk och tillgänglig maltwhisky. The Glenlivet Founder´s Reserve är vårt whiskytips denna vecka och tillsammans med den bjuder vi även på lite inspiration i form av svampsoppa med brieost.

The Glenlivet Distillery ligger i Speysideregionen, vid floden Livet. Fabrikens grundare, George Smith, var den förste som ansökte om tillstånd att lagligt destillera år 1824 då nya regler krävde licens för tillverkning. Innan dess hade han, precis som sina förfäder, i hemlighet bränt sin whisky hemma på gården. Hans whisky skapade sig snabbt ett gott rykte vilket gjorde att andra destillatörer började använda namnet "Glenlivet" på etiketterna, som en kvalitetsstämpel. 1880 ansökte George´s son, James, om namnskydd för varumärket och sedan dess är det bara deras whisky som får kallas The Glenlivet. 

Whisky & Bourbon om The Glenlivet Founder´s Reserve
(Nr 86916, 40%, 399 kr, Speyside, 92-93p)
Det här är en whisky i det vi kallar mer klassisk stil, the old good school i en mer rak, målmedveten och mjukt, elegant driven stil där bourbonfaten tydligt får markera sitt revir men med en fin precision.
Struktur i doft och smak byggs på rena och mjuka citrustoner med kanderade apelsiner, hintar av päron, toffée, honung med lätt kalkiga inslag, äpple, polka och ett svagt vegetalt blommigt inslag. Allt mycket komplext och balanserat sammansatt.

Här finns även en snygg, len kryddskjuts liksom ett bra frukthäng. Procenten ligger på låga 40 men visar trots detta upp ett mjukt men distinkt bett. Ja, denna whisky vet var den vill leda oss till i upplevelse och den gör det utan att komplicera till det samtidigt som den bjuder på finess och innehållsrikedom och med tanke på priset så är det en whisky som snabbt finner sin plats sin plats i hemmet som en extremt god och trevlig hus- och matwhisky.

92-93 poäng / Whisky & Bourbon

The Glenlivet Founder´s Reserve
Nr: 85876, 40% (700 ml), 349 kr
Speyside, Skottland

Whiskyn kan ni finna på Systembolaget här >>

Whisky & Bourbons inspiration till Founder´s: Svampsoppa med brie
Founders rika, fruktiga och lena karaktär matchar soppans krämiga och ostinfluerade struktur, tillsammans med svampen så framhävs även frukten i whiskyn, vilket blir till ett gott möte. Vidare matchar timjanens doft och smak lika bra till svampen, som whiskyn.
Ett tips är att först ta en sipp whisky och låta den virvla runt i gommen, för att därefter ta en sked soppa. Whiskyns mjuka fatkaraktär sätter då ett skönt krull på tungan och kryddar upp soppan. Ett klockrent, enkelt och gott möte i vintermörkret.

Ingredienser (4 personer)
6 schalottenlökar (finhackas)
8 vitlöksklyftor (pressade)
600 gr skogschampinjoner (grovt hackade)
1 liter grönsaksbuljong
2,5 dl rödvin
6-8 cl Glenlivet Founders whisky
1 stor kvist timjan
5 dl vispgrädde
250 gr brie ost av god kvalité (ta bort allt det tjocka skalet och skiva upp i små bitar)

Olivolja
Smör
Salt
Peppar
Baguette

Så gör du:

Soppa:
Sätt plattan på medelvärme och låt en klick smör smälta i en stor kastrull, tillsammans med cirka en matsked olivolja. Tillsätt den hackade schalottenlöken och vitlöken, bryn till dess att löken blivit mjuk. Tillsätt därefter svampen och tillaga tills dessa blivit mjuka och dragit ihop sig.

Slå i grönsaksbuljongen tillsammans med rödvinet, whiskyn och timjan. Höj värmen på plattan och låt koka upp. Reducera basen till hälften, varpå ni slår i grädden och brieosten. Reducera till önskad konsistens. Ta slutligen bort timjanskvisten och krydda med salt och rikligt med peppar.

Servering:
Häll upp soppan i en djup skål. Garnera med några blad timjan och dra ett par varv med pepparkvarnen. Servera önskad typ av baguette till.


Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018

Ardbeg lanserar ännu en ikonisk presentförpackning - en hyllning till ön och destilleriets profiler

Whisky och Bourbon Efter förra årets succé lanserar Ardbeg återigen en limiterad presentförpackning…
12 Sep, 2018

Glenmorangie Beyond the Cask 2018 surfar vidare på framgångsvågen

Whisky och Bourbon I Glenmorangies senaste samarbete för projektet Beyond the Cask 2018…
17 Aug, 2018

​Brittisk öl-lobbyist lovordar skånska hantverksbryggerier

Whisky och Bourbon James Calder, kommunikationschef på SIBA som representerar oberoende hantverksbryggare i…
11 Sep, 2018
Artikelarkivet