Thomas Sjögren lagar dessert till den sjunde utgåvan av Den Stora Smakresan - Emmer Porter

Livets Goda 9 Nov, 2017
Mat och Restaurang Mariestads Emmer Porter är den sjunde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons hyllning till den smakrika ön Gotland, men även till DC-3:an Daisy som tog honom dit. Precis som tidigare år så har Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, smakat ölen och satt ett recept till vilket vi här presenterar - Hasselnötskaka med färska hallon, marinerad fänkål samt kaffe- och fänkålsglass.

Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Efter smakresor söderut, på västkusten och i Norrlands inland flög bryggmästaren i år österut och till Gotland. Resultatet har blivit Mariestads Emmer Porter, den sjunde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl. Till denna öl har Thomas Sjögren lagat hasselnötskaka med färska hallon, marinerad fänkål samt kaffe- och fänkålsglass.

Ingredienser till 4 portioner

Hasselnötskaka
200 g florsocker
200 g äggvita
80 g vetemjöl
80 g hasselnötsmjöl eller mixade hasselnötter
2 msk ljus sirap
200 g brynt smör
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Kaffe- och fänkålsglass
150 g gräddfil
125 g färskost
100 g råsocker
100 g mjölk
30 g grädde
1 gelantinblad
100 g espresso


Hallon
2 askar hallon
1 msk socker
Fänkål
1 st fänkål
1 msk maltsirap

Så gör du
Kaka
Bryn smöret i en kastrull. Vispa äggvita, sirap och florsocker fluffigt. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa försiktigt. Slå i det brynta smöret i en stråle, lite i taget. Spritsa smeten i formar och baka i ugn på 180 grader ca 14 minuter.

Kaffe- och fänkålsglass
Blötlägg gelantinbladet, värm socker och mjölk i en kastrull och smält i gelantinbladet. Tillsätt de mixade fänkålsfröna och resterande vätska. Kyl smeten och kör i glassmaskin.

Hallon
Plocka ut 20 st hallon, värm resterande hallon och strösocker och passera såsen genom en sil.

Fänkål
Hyvla fänkålen tunt. Marinera fänkålen i maltsirap.

Lansering på Systembolaget den 4 december
Mariestads Emmer Porter finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 4 december lanseras de i Systembolagets beställningssortiment.

Se avsnittet: Den stora smakresan 2017 - Resan hem


Köksmästaren Anders Blomkvist och Provinum kör gästspel nu på söndag, på Kagges i Gamla Stan

Mat och Restaurang Nu på söndag samarbetar importören Provinum och Anders Blomkvist (f.d…
15 Nov, 2017

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
14 Nov, 2017

Fontanafredda tilldelades "European Winery of the Year" av Wine Enthusiast

Vin Fontanafredda, den historiska vinproducenten i Serralunga d'Alba, tilldelades officiellt titeln…
14 Nov, 2017
Artikelarkivet