Tomatin five virtues, en hyllning till konsten att tillverka whisky

Livets Goda 8 May, 2017
Whisky och Bourbon I de skotska högländerna har Tomatin tillverkat whisky sedan 1897. Nu lanserar de en ytterst begränsad serie om fem whiskies som hyllar den urgamla konsten. De två första; Tomatin Limited Wood Edition och Tomatin Limited Fire Edition släpps den första juni i Systembolagets beställningssortiment för 649 kronor styck. I Sverige kommer endast 18 flaskor av var att säljas från och med 1/6 i beställningssortimentet.

Världsalltet består enligt de gamla filosofierna av några få element som allting bygger på och samma sak gäller då även whisky så klart. Men även ur ett vetenskapligt perspektiv finns där fem element som förutom den mänskliga handen i hantverket verkar i symbios med varandra och som avgör hur en whisky till slut ska smaka: Trä, eld, jord, metall och vatten kombineras i en nästan alkemisk process för oss som nu räknar en god whisky som flytande guld. I Tomatin Five Virtues serie har man tagit fram en whisky för var och en av dessa dygder. Och för att ytterligare hylla konsten att producera det flytande guldet bad Tomatin en av de ledande brittiska konstnärerna Eva Ullrich att tolka de fem elementen på sitt sätt. Det resulterade i fem konstverk där konstnären dels tagit hänsyn till elementen, men hon har också mycket tydligt fångat det skotska höglandets natur och känsla.

The Wood Edition
Genom att använda noggrant utvalda franska, amerikanska och ungerska ekar som fått whiskyn att mogna på ett alldeles speciellt sätt representerar den ändå och omisskännligen destilleriets stil. 

The Fire Edition
För den här whiskyn har Tomatin gjort något som är både ovanligt och annorlunda. Man har tagit fat som kolats till en tidigare fyllning, plockat isär dem, kolat dem igen och sedan gjort nya fat. 

Alla fem whiskies är producerade i mycket korta serier och vi whiskyälskare i Sverige har fått en liten tilldelning om 18 flaskor av vardera. Den som är intresserad av att prova Tomatins fem dygder bör nog vara snabb när de släpps i Systembolagets beställningssortiment den första juni. Priset är 649 kronor per styck.


Brännland Cider släpper Just Cider

Whisky och Bourbon Brännland Cider startade med idèn om att göra en enkel,…
23 Apr, 2018

​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet