Trapiche Smoak Wood – smaksättare på grillen

Livets Goda 14 Jun, 2017
Mat och Restaurang Det grillas flitigt i de svenska hemmen under sommarhalvåret och många vill briljera med sina grillfärdigheter. En grillmetod som allt fler har upptäckt är att grilla med rökflis. Det fungerar både som smaksättare samtidigt som råvarorna både blir mörare och saftigare. Inför sommaren har det argentinska vinhuset Trapiche inlett ett samarbete med Lilla Rökeriet där de tagit fram ett rökflis - Trapiche Smoak Wood. Trapiche Smoak Wood lanseras 19 juni.

Liksom vinet, Trapiche Malbec Oak Cask är lagrat på ekfat, är även Trapiche Smoak Wood gjort på träslaget ek. Ekträets milda och rökiga smak blir till en smaksättare som enkelt piffar upp din grillmåltid.

– Att sätta smak på sommarmaten med Trapiche Smaok Wood är ett säkert kort när man vill imponera på sina vänner med en härlig grillmiddag, utan att behöva krångla till det. Vinet i sig förhöjer smaken av ekflis och maten får en angenäm smak av ek och vin. Ju längre tillagningstid när man grillar med ekflis desto djupare röksmak får maten. Med det sagt behöver det inte alls vara speciellt tidskrävande, säger Mats Green, Lilla Rökeriet.

Hur röker man med flis? Mats Green från Lilla Rökeriet delar med sig av sina bästa tips
När glödbädden i kolgrillen är perfekt, lägger man ett par deciliter rökflis i kanten på grillen och väntar tills det utvecklas en fin, vit rök. Grilla sedan köttet indirekt, det vill säga – lägg köttet i kanten på grillgallret, ovanför rökflisen och inte direkt över grillkolen. Se till att det är bra lufttillförsel i grillen så att värmen sprider sig jämt. Om du önskar mer och tjockare rök – testa att blötlägga träflisen i en halvtimme innan du börjar grilla.

Det går utmärkt att använda rökflisen även när man grillar med gasgrill. Använd då en röklåda eller en röktub – sätt bara in röklådan eller röktuben och se till så att flisen börjar ryka innan du börjar grilla köttet.

Tips för att göra en god sås: samla upp köttsaften i ett tråg under köttet och använd som bas till en smakfull och rökig sås. Den gifter sig utmärkt med både lättrökt och lite hårdare rökt kött!

Låt dig inspireras av kocken Karl Ljungs sommarrecept
Karl Ljung, krögare vid Hillenberg i Stockholm, har med utgångspunkt i de aromer och dofter som finns i Trapiche Smoak Wood komponerat ett lättlagat och gott recept med råvaror som kyckling, sparris och salladslök i fokus. Här samspelar råvarorna väl med den smakprofil som finns Trapiche Smoak Wood och tillsammans skapas en maträtt som bjuder på en härlig upplevelse.

RECEPT
Låt dig inspireras av krögaren Karl Ljungs grillrecept där han använt Trapiche Smoak Wood som smaksättare.
Rökt Bjärekyckling, salsa verde, grillade grönsaker, parmesan, pinjenötter
Hel kyckling av bästa kvalitet
1 st hel kyckling
Salt och peppar
Olivolja
Salsa verde

Pensla kycklingen med olivolja, krydda rikligt med salt och peppar. Kör kycklingen i ugnen ca 1 timma på 150 grader tills innertemp vid benet på 68 gr Vid grillningen/rökningen pensla på salsa verde och lägg i rökspånen i grillen. Placera kycklingen på grillen och lägg på locket, låt röka och värmas upp igen ca 15 min. Glöm inte att blötlägga rökspånen minst 30 min innan i vatten.

Salsa verde
½ dl plockade salviablad
½ dl plockad bladpersilja
1 litet huvud bladsallad
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
2 msk kapris
1½ dl olivolja
Salt och peppar

Mixa allt grovt i mixer eller mal i köttkvarn, smaksätt med salt och peppar

Pinjenötter
1 dl
Rosta pinjenötterna i stekpanna tills fin färg
Parmesan
1 dl flagad parmesan
Grönsaker för grillen
Piemento padrons
Grön sparris
Vårlökar
Olivolja

Trapiche Malbec Oak Cask 2016
Ursprung: Argentina, Mendoza
Producent: Trapiche, Spring Wine & Spirits AB 
Druvor: : Malbec
Alkoholhalt: 14% vol 
Art.nr: 16554 
Pris: 89 kr flaska 75 cl


Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet