Tre sköna viner från Domaine Rollin i Bourgogne

Michel Jamais 10 Apr, 2017
Vin Domaine Rollin et fils är en liten familjefirma i byn Pernand-Vergelesses i den norra delen av Côte de Beaune. Man har åtta hektar egna vingårdslotter plus ytterligare fyra hektar som man arrenderar och Simon Rollin odlar och gör sedan 2003 viner som alltid bjuder på tydlig ursprungskänsla och både elegans och utsökt balans. Ska man favorisera något här blir det en liten övervikt åt de vita vinerna, som normalt sett står för cirka 60 procent av de totalt 60 000 till 80 000 flaskor vin man gör årligen.

Importör i Sverige är Chastel Beverage som har sex viner från dem i sin portfölj. Några av vinerna släpps på Systembolagets beställningssortiment den 18 april. Ett tips, utöver de tre viner som presenteras här 2015 Pernand-Vergelesses Premier Cru Sous Frétille (428 kronor för privatimport), ett vitt vin från en högt belägen vingård ovanför byn som uppför sig som ett mindre syskon till Corton-Charlemagne.

Kontakt med importören: info@chastelbeverage.se

 

2015 Bourgogne Aligoté
Domaine Rollin Père et fils / Bourgogne / Frankrike
150 kr (privatimport)
88 LGP

Vanligen är aligoté en druva som ger lätta, citrusfriska och milda gränsande till helt neutralt smakande viner, men det finns exempel på viner som bjuder på ett lite större djup och det här är ett av dem. Det finns flera förklaringar till det, utöver att man i byn Pernand-Vergelesses har en lång tradition att odla aligoté och hade stora planteringar av aligoté fram till för drygt 20 år sedan, kommer just det här vinet från en 1.70 hektar stor vingårdslott på sluttningen ovanför byn som planterades redan 1964. Just åldern på stockarna är viktig, aligoté vinner djup och komplexitet först när stockarna är gamla. Och det är just den ovanligt tydliga mineraliteten och en viss fetma som balanserar druvsortens citrusfriska smak som gör det här vinet ovanligt gott. Vill du prova ett riktigt trevligt vin av aligoté som visar på druvans finare kvaliteter, då är det här precis vinet för dig. Den årliga produktionen ligger på ungefär 5 000 flaskor.

Drick det ungt eller sparas det som mest fem år. Servera det svalt, cirka 10-12 grader, till ostron, lättare rätter av fisk eller bara som det är, som aperitif. 

 

2015 Corton-Charlemagne Grand Cru
Domaine Rollin Père et fils / Bourgogne / Frankrike
841 kr (privatimport)
94 LGP

Med bara 0.12 hektar i En Charlemagne i hembyn Pernand-Vergelesses och 0.13 hektar i Le Charlemagne i grannbyn är produktionen av firmans Corton-Charlemagne sällan större än åtta eller nio fat, motsvarande 2 700 flaskor. Det är därför extra glädjande att vinet numera hittar hela vägen till Sverige, om än bara till restaurang eller privatimport. Man noterar en försiktig kryddighet från faten, hälften nya, men det som allra mest slår upp mot näsan i det här unga nuläget är den fantastiskt kritiga mineralitet som är adelsmärke för vinerna från det här kalktensrika vingårdarna. Visst är vinet ungt och visst är det något återhållet och mer kritigt än fruktig, men det är förtjusande läckert, friskt och mineraliskt men samtidigt med en densitet och textur som bekräftar vinets vingårdsmässiga status.

Domaine Rollin är förvisso mer lokalt än internationellt kända, men vinet håller verkligen högsta klass och är ett lite lättare men i allra högsta grad skolboksexempel på hur Corton-Charlemagne ska smaka. Det är gott att dricka redan nu, då gärna luftat i karaff i minst en halvtimma så att kroppen blommar ut, och allra helst vid omkring 12 grader. Servera det till medelkraftiga rätter av fisk och skaldjur, gärna med inslag av klassisk vitvinssås eller smörsås, vilka gärna kan ha en uppfriskande smaksättning av citrus. Söker man mer mognad och komplexitet i vinet har det en potential att utvecklas mycket väl i minst tio år till.

 

2014 Pernand-Vergelesses Premier Cru Les Vergelesses
Domaine Rollin Père et fils / Bourgogne / Frankrike
365 kr, SB nr 75385
89 LGP

Av byns 146 hektar stora vingårdsareal är nio vingårdar om 61.53 hektar klassificerade som premier cru. Med 18.06 hektar är Les Vergelesses den största. Den ligger på en svag östlig sluttning i byns södra del, är uteslutande planterad med pinot noir och ger viner med en god kropp och fin struktur, alltid något lättare i kroppen än vinerna från grannvingården Ile de Vergelesses och alltid lite lenare i strukturen än de från den andra grannen, Les Fichots.

Mot bakgrund av det stämmer det här läckra röda vinet från familjen Rollin väldigt väl in i den beskrivningen. Det har en ung, en aning sötaktig och elegant fruktig doft med inslag av både hallon, mörka vinbär och syrliga körsbär, en aning mer av djup än livlig diskant, och man noterar bara en finstämd känsla av kalkmineral. Smaken är medelfyllig åt det lättare hållet till, rent fruktig och charmerande saftig med en god syra och fin mineralkänsla och med en väl finstilt och rätt len tanninstruktur. Det här är lättdrucket och gott snarare än storslaget, nog finns det fräschör och viss elegans, men det är framför allt ett vin att njuta av nu och de närmaste tre till fem åren än att lägga undan det längre än så – även om det säkert klarar av tio år eller så.

 


Belle Epoque Edition Automne 2006 - en rosé cuvée i limiterad utgåva om 48 exemplar

Vin Belle Epoque Edition Automne 2006 är säsongens andra limiterade utgåva…
18 Oct, 2017

Specialbilaga The Penfolds Collection 2017 - ute nu!

Vin Nu är den här! Vår specialbilaga om Penfolds och vinerna…
17 Oct, 2017

Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet