Trendbrott: viktmissnöjet bland unga växer

Livets Goda 18 Jan, 2018
Övrigt Tre av fyra svenskar vill gå ner i vikt, det visar en färsk Sifo-undersökning utförd på uppdrag av ViktVäktarna. Det är lika många som 2015. Däremot har viktmissnöjet bland unga ökat markant de senaste tre åren: idag uppger 69 procent av de unga att de vill gå ner i vikt, mot 56 procent år 2015. Nära var femte ung person vill tappa 11 kg eller mer.

Det är lika många som vill gå ner i vikt idag som när ViktVäktarna ställde frågan för tre år sedan (72%). Däremot är det betydligt fler unga som vill gå ner i vikt nu än 2015; då svarade drygt varannan i ålder 15-34 ja på frågan, i år uppger drygt två av tre av de yngre att de vill gå ner i vikt. Nära var femte ung (17%) vill gå ner så mycket som 11 kg eller mer.

– Övervikt och fetma är ett stort folkhälsoproblem i Sverige idag och det är inget undantag hos den yngre befolkningen. Det är viktigare än någonsin att goda matvanor sätts redan i ung ålder och att de som fastnat i en osund livsstil får snabb och lättillgänglig hjälp, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på ViktVäktarna.

Undersökningen visar vidare att 8 procent av svenskarna vill tappa mindre än 3 kg, 32 procent vill tappa 3-7 kg, 15 procent vill tappa 8-10 kg och 16 procent vill tappa 11 kg eller mer. Något fler män vill tappa kilon nu än för tre år sedan; 68 procent i år jämfört med 63 procent under 2015.

– Mot bättre vetande fortsätter många att ta de snabbaste genvägarna för att gå ner i vikt. Risken är då att man fastnar i ett mönster av jojo-bantning – som aldrig kommer att ge resultat i längden. Bestäm dig inte för att börja banta utan för att ändra din livsstil; det är det enda sättet att få slut på bantandet en gång för alla, säger Karin Nileskog. 

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 oktober–1 november 2017. Totalt intervjuades 1205 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.


Uppdrucket v 7 med Ulrika Karlsson

Vin Fantastiska viner har präglat den gångna veckan, detta är ett…
19 Feb, 2018

Vinverket har öppnat

Vin Stockholms nya vinbar Vinverket har öppnat på Norrtullsgatan 24. Bakom…
19 Feb, 2018

Tommy Myllymäki tar över Stadsparken

Mat och Restaurang Tommy Myllymäki kommer att driva Stadsparken i Katrineholm, tillsammans med…
19 Feb, 2018

Ytterligare en hyllad årgång av Campogivanni Brunello di Montalcino DOCG 2012 lanseras exklusivt

Vin Campogiovanni Brunello di Monalcino DOCG 2012 lanseras fredagen den 2:a…
19 Feb, 2018

Preem lanserar ekologisk äggröra

Mat och Restaurang Preem utökar sitt freshfood-sortiment med en ekologisk äggröra gjord på…
19 Feb, 2018

Formbar vegofärs från Anamma

Mat och Restaurang Nu lanserar Anamma marknadens första veganska formbara färs. En efterlängtad…
19 Feb, 2018

Hernö Gin prisat för världens bästa gin för andra året i rad

Whisky och Bourbon Juryn för World Gin Awards har sagt sitt och hyllar…
16 Feb, 2018

Arla investerar 100 miljoner kronor i den svenska osttillverkningen

Övrigt Under 2018 kommer Arla att investera 100 miljoner kronor i…
16 Feb, 2018

TheFork Festival 15 februari - 31 mars

Mat och Restaurang Idag återvänder det populära restaurangeventet ”TheFork Festival”. Festivalen pågår från…
15 Feb, 2018

Rätta formen lyfter Coca Cola-smaken

Övrigt Aromerna från vindruvor lyfts fram på ett mer eller mindre…
15 Feb, 2018

Nu är skrei-säsongen åter i full gång

Vin Den norska torsken skrei med sin unika märkning är en…
15 Feb, 2018

Fondberg & Co blir We & Wine

Vin Fondberg & Co AB har varit en av de ledande…
15 Feb, 2018

Västerbottensost® deltar i Ostfestivalen

Övrigt Fredag den 16 februari öppnas portarna till årets ostfestival på…
15 Feb, 2018

Blodapelsin och ingefära - andra upplagan av Small Batch lanseras

Övrigt I den andra upplagan av smakkonceptet Small Batch lanserar Swedish…
15 Feb, 2018

Kaffeskola - 10 skillnader mellan arabica och robusta

Övrigt I denna artikeln listar Hugo, Kafferosteriet Koppar, tio skillnader mellan…
15 Feb, 2018

Bre din macka som vanligt - med olivolja

Mat och Restaurang Den 14 februari lanserar Zeta en helt ny produkt för…
14 Feb, 2018

Fuller’s är huvudsponsor på The Bishops Arms brittiska vecka

Whisky och Bourbon Mellan den 12-18 februari pågår den brittiska veckan på The…
14 Feb, 2018

Nu lanseras Systembolagets första ekologiska brandy från Spanien

Whisky och Bourbon Från 1 mars finns Alvisa 10 Brandy Ecológico i Systembolagets…
14 Feb, 2018

Spännande drycker för spelkvällen

Övrigt I och med dagens teknologiska utveckling har spel- och casinosajter…
14 Feb, 2018

Circle K öppnar Sveriges största hamburgerkedja

Mat och Restaurang I ett nytt samarbete tillsammans med hamburgerrestaurangen KÄK, grundat av…
14 Feb, 2018
Artikelarkivet