Trendbrott: viktmissnöjet bland unga växer

Livets Goda 18 Jan, 2018
Övrigt Tre av fyra svenskar vill gå ner i vikt, det visar en färsk Sifo-undersökning utförd på uppdrag av ViktVäktarna. Det är lika många som 2015. Däremot har viktmissnöjet bland unga ökat markant de senaste tre åren: idag uppger 69 procent av de unga att de vill gå ner i vikt, mot 56 procent år 2015. Nära var femte ung person vill tappa 11 kg eller mer.

Det är lika många som vill gå ner i vikt idag som när ViktVäktarna ställde frågan för tre år sedan (72%). Däremot är det betydligt fler unga som vill gå ner i vikt nu än 2015; då svarade drygt varannan i ålder 15-34 ja på frågan, i år uppger drygt två av tre av de yngre att de vill gå ner i vikt. Nära var femte ung (17%) vill gå ner så mycket som 11 kg eller mer.

– Övervikt och fetma är ett stort folkhälsoproblem i Sverige idag och det är inget undantag hos den yngre befolkningen. Det är viktigare än någonsin att goda matvanor sätts redan i ung ålder och att de som fastnat i en osund livsstil får snabb och lättillgänglig hjälp, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på ViktVäktarna.

Undersökningen visar vidare att 8 procent av svenskarna vill tappa mindre än 3 kg, 32 procent vill tappa 3-7 kg, 15 procent vill tappa 8-10 kg och 16 procent vill tappa 11 kg eller mer. Något fler män vill tappa kilon nu än för tre år sedan; 68 procent i år jämfört med 63 procent under 2015.

– Mot bättre vetande fortsätter många att ta de snabbaste genvägarna för att gå ner i vikt. Risken är då att man fastnar i ett mönster av jojo-bantning – som aldrig kommer att ge resultat i längden. Bestäm dig inte för att börja banta utan för att ändra din livsstil; det är det enda sättet att få slut på bantandet en gång för alla, säger Karin Nileskog. 

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 oktober–1 november 2017. Totalt intervjuades 1205 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.


Folkkäre Leif GW Persson lanserar ”GW:s röda”

Vin Tegnér Spirits & Wine lanserar det röda vinet "GW:s röda"…
25 May, 2018

Stockholms Bränneri släpper rosa gin

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpper Stockholms Bränneri sin första batch…
25 May, 2018

Cantina Baglietti lanserar No. 7 och No. 10 i Sverige

Vin Efter en lång och noggrann process är vinhuset Cantina Baglietti,…
25 May, 2018

Moët & Chandon hyllar tennislegenden Roger Federer

Vin Igår, den 24 maj, lanserade Moët & Chandon en limiterad…
25 May, 2018

General med smak av svenska örter – nytt portionssnus från krögaren Karl Ljung

Whisky och Bourbon I dag lanseras General Gastronomy Series Summer 2018, ett portionssnus…
25 May, 2018

Världens kockar till Smaka på Stockholm

Mat och Restaurang 10 juni kommer kända kockar från hela världen till Smaka…
25 May, 2018

Arla inviger mognadslager i Falköping

Övrigt Tillsammans med Falbygdens Ost öppnar Arla ett mognads och förädlingslager…
24 May, 2018

Napolitansk pizzamarknad på Giro Pizzeria

Mat och Restaurang Lördag den 2 juni firar Giro Pizzeria Italiens nationaldag med…
24 May, 2018

Strålandet årgång av M. Chapoutiers Côtes du Rhône - 2016 Belleruche

Vin Ett toppnamn vet hur en slipsten ska dras och att…
24 May, 2018

Kaos när Kiviks Musteri släppte lös 2 miljoner sommarjobbare

Övrigt Rätt pollinering är en förutsättning för goda skördar från Kiviks…
23 May, 2018

Pontus in the Air är nominerad i ännu en internationell prestigetävling

Mat och Restaurang Pontus in the Air med Brasserie är nominerade i den…
23 May, 2018

Jordbruksverket tar ett helhetsgrepp om hållbar mat

Övrigt Jordbruksverket släpper nu en rapport om hur vi kan producera…
22 May, 2018

Cidraie hedrar sitt franska arv med ny sommarskrud

Whisky och Bourbon I över hundra år har cideräpplena i Normandie plockats för…
22 May, 2018

Inspiration - Proteinrik vaniljkaka med citron

Mat och Restaurang I detta recept inspireras vi av Maria Längfors som för…
22 May, 2018

Coppersmith´s samarbetar med 24 Västerås krogar

Whisky och Bourbon Ett tjugotal restauranger från Västerås gick ihop för att brygga…
22 May, 2018

Prosecco från Montelvini hos Winefinder

Vin Montelvini är en Prosecco i klassisk stil som Winefinders Wineteam…
22 May, 2018

150 ton mindre socker i Axfoods läsk

Övrigt Sockerhalten i Axfoods läsk av märket Premier minskas nu med…
22 May, 2018

Lansering av dessertvin från Brochet - Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015

Vin Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015 lanseras i Systembolagets…
21 May, 2018

Lavazza blir Stureplansgruppens nya kaffeleverantör

Övrigt Den Italienska kaffeleverantören Lavazza har skrivit avtal med Stureplansgruppen och…
21 May, 2018

Lasse Solum ny VD Divine AB

Vin Divine förstärker och hälsar Lasse välkommen som ny VD.
21 May, 2018
Artikelarkivet