Tullamore D.E.W. och PangPang väcker liv i klassisk irländsk tradition

Livets Goda 5 Oct, 2017
Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk tradition. Nu väcker Tullamore D.E.W. tillsammans med mikrobryggeriet PangPang liv i traditionen genom att lansera PangPang & A Brew – en unik öl bryggd på samma jäststam som Tullamore D.E.W. Ölet kommer att säljas på Systembolaget, med start i slutet på september, samt under en limiterad period på Penny & Bill i Stockholm.

Under flera år tillverkade Tullamore både whiskey och öl under destilleriets tak på Irland. Nu vill whiskeyjätten återförena maltkusinerna och väcka liv i den gamla irländska traditionen att dricka whiskey och öl tillsammans genom kampanjen D.E.W. & A Brew. Tillsammans med mikrobryggeriet PangPang, beläget i Hökarängen utanför Stockholm, har Tullamore därför skapat en unik öl i PangPang & A Brew – en Nitrogen Red Ale bryggd med kvävgas och gjort på samma jäststam som Tullamore använder i sin whiskey. Det är första gången någonsin som Tullamore delar med sig av sin jäststam utanför destilleriets väggar.

Ölet är resultatet av ett samarbete mellan Tullamore D.E.W. och PangPang som inleddes med att PangPangs grundare Fredrik Tunedal reste till Irland för att besöka Tullamores destilleri, ta del av den lokala ölkulturen och träffa Tullamores globala varumärkesambassadör John Quinn.

-Besöket i Tullamore inspirerade mig att ta fram en öl där Simcoe-humlen är närvarande men lite återhållen för att lämna plats åt frukten från Tullamores egen jäst. Kvävgasen ger en mjuk och krämig munkänsla som backas upp av karamellen från Crystalmalt, perfekt till en Tullamore D.E.W., säger Fredrik Tunedal på PangPang Brewery.

Kombinationen whiskey och öl resulterar i en upplevelse där nya smaker upptäcks hos både ölen och whiskeyn. Det spelar ingen roll om du dricker whiskeyn med en stout, IPA eller som i det här fallet en Nitrogen Red Ale.

-Det finns inget rätt och fel när det kommer till i vilken ordning kombinationen ska drickas, traditionerna varierar, precis som smak och preferenser. Tullamore D.E.W. är en triple distilled, triple blend av malt, grain och pot still-whiskey. Det är denna blandning som ger den söta lena smaken med inslag av fruktighet och som gör att just Tullamore är ett perfekt komplement till en öl, säger Oscar J-T Holm, Nordic Marketing & Communication Manager på WG&S.

PangPang & A Brew (nr 78581) går att beställa på Systembolaget från och med 20 september 2017. Den säljs i flaska á 33 cl till ett pris av 48:70 kronor. Ölen kommer även vara tillgänglig på Stockholm Beer and Whisky Festival 28-30 sept och 5-7 okt 2017, samt på Penny & Bill i Stockholm fram till 1 november 2017.


Noga utvalt från Kafferosteriet Koppar - N°7 Papua Nya Guinea

Vin Eastern Highlands i Papua Nya Guinea är en av de…
21 Sep, 2018

Fyra favoriter i dagens Systembolagslansering

Vin Idag klockan 10:00 är det dags för ett nytt nyhetssläpp…
21 Sep, 2018

Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018
Artikelarkivet