Två rökiga nyheter från Balvenie - Peat Week (2002 Vintage) samt Peated Triple Cask Aged 14 Years

Livets Goda 5 Oct, 2017
Whisky och Bourbon Balvenie är det enda destilleriet som fortfarande odlar sitt egna korn, använder traditionella mältare och har egna kopparslagare på plats, och från och med imorgon den 6:e oktober så berikas svenskarna med ett nytt tillskott i Balvenie-familjen på Systembolaget - The Balvenie Peat Week (2002 Vintage). Man lanserar även The Balvenie Peated Triple Cask Aged 14 Years exklusivt för några enstaka utvalda Taxfree-butiker. Livets Goda har naturligtvis provat båda.

Detta är destilleriets första whisky där 100 procent av malten har torkats över glödande torv för en rökig karaktär, vilket är resultatet av ett flera år långt projekt av Balvenies maltmästare David Stewart och tidigare destillerichefen Ian Millar.

Whisky & Bourbon om The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage) - 95 poäng!
Det här är inget nytillskott som går obemärkt förbi och direkt i nospartiet känner vi att det är något högklassigt i glasen, vilket omedelbart bekräftas vid första gomkontakten. En krämig, nästan smörig sötma smeker vår gom tillsammans med en lättsam och väl integrerad peaty ton, vilket vidare berikas av en generös, exotisk fruktighet med ananas, papaya, mango och persika i spetsen, över en vaniljbädd med honung. Fatkryddan skänker ytterligare dimension, likväl som tonerna av citrus, florala vindar och karamelliserad tofféekola.

De 48 procenten är exemplariskt integrerade i whiskyn och strukturen bjuder på en silkigt mineralisk, fyllig, rund och elegant munkänsla i största balans och komplexitet. Som väntat är även finishen lång där ”hela spelet” följer med i full kraft, och avrundas snyggt, torrt och uppstramat. Att Balvenie är synonymt med kvalité är inget nytt, och i denna permanenta nyhet så bekräftar man återigen det med råge. The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage) är en otroligt god whisky och tillika en mycket bra investering i whiskyform.

Men, du behöver minst två buteljer, för när du vill börjat smutta på denna så går det inte att sluta, och det om något säger väl allting om kvalitén. 
Superlativ? Javisst, men äras den som äras bör.

The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage), 95 poäng
Säljstart fredagen den 6:e oktober
Nr 40069-01, 48,3% (700 ml) 799 kr Speyside, Skottland

Whiskyn finner ni här >>

The Balvenie Peated Triple Cask Aged 14 Years, 93 poäng!
Även denna whisky är tillverkad utan kylfiltrering. Den 48,3 procentiga tappningen har fått åldras i tre traditionella bourbon- och sherryfat som resulterat i en whisky med toner av citrus, karamelliserad apelsinkrokant och körsbär, tillsammans med en smysyrlig vind av peat. Det är en mjuk och timid butelj med en silkig touch med stor viskositet, samtidigt som den är långt ifrån menlös. Vidare får vi ett snyggt kryddbett i det långa avslutet. Strukturen är överlag torr och gentemot ovanstående butelj så är denna mer robust med edge.

 


VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018

Daniel Roos midsommartårta - inspirerad av Nordiska bär sommarlakrits från Lakrids by Johan Bülow

Övrigt Nobelkonditorn Daniel Roos har i samarbete med danska premiumlakritsen Lakrids…
14 Jun, 2018

Så ser svenskarna på VM och snacks – stor undersökning från Estrella

Övrigt Estrella har genom Norstat tagit fram statistik på hur konsumenterna…
14 Jun, 2018

Fotbollssommar i Hornstull och en helt ny öl inspirerad av sommaren 94

Whisky och Bourbon Fotbolls-VM drar igång den 14 juni i Ryssland men också…
14 Jun, 2018

Välkommen till Kyrkeby – Sveriges äldsta bränneri

Whisky och Bourbon Ingen annanstans i Sverige har det bränts brännvin så länge…
13 Jun, 2018

Silver till Sverige i Kock-EM Norge, Sverige och Danmark i topp när Bocuse d’Or avgörs i Turin

Mat och Restaurang Sebastian Gibrand kammade hem en silvermedalj till Sverige i Bocuse…
13 Jun, 2018

Säljstart för VM-fatet

Whisky och Bourbon På torsdag är det avspark i Fotbolls-VM. Klockan 14.00 rullar…
13 Jun, 2018

En mycket lyckad tappning från Ballentine´s - Miltonduff 15 Years Old

Whisky och Bourbon Ballantine’s har tillverkat klassiska och prisvinnande blends i över 190…
11 Jun, 2018

Elever från Grythyttan skapar vin för sydafrikanska Roodeberg

Vin I slutet av maj tävlade 33 sommelierstudenter om 11 lag…
11 Jun, 2018
Artikelarkivet