Utvecklad elegans och stolt vital - Brancaia Chianti Classico 2015 fortsätter att imponera

Livets Goda 7 Dec, 2017
Vin Schweiziska Bruno Widmer och hans fru köpte egendomen i byn Radda i Chianti på tidigt 80-tal för en ringa slant. Från början hyrde han platsen som ett ”lantställe” men en tidig morgon när han stod och kikade ut över egendomarna med en god vän, utbrast den gode vännen ”Bruno, köp stället och gör vin här!”. 1983 kom första årgången och man planterade ganska omgående efter köpet fler vingårdar med hjälp av familjen Mazzei som man känt ett flertal år.

Under åren har man fortsatt att investera. 1998 förvärvades egendomen i Maremma och för ca åtta år sedan stod ett nytt vineri klart. Sedan flera år tillbaka är det dottern Barbara som är boss över vinerna tillsammans med Carlo Ferrini som personlig rådgivare. Barbara Widmer kallar gärna sig själv ”vintagevinmakare” - olika årgångar ska spegla vinerna, och hon har en personlighet som speglar hennes viner: perfektion, ödmjukhet, nyfikenhet, bestämdhet och försiktigt hett temperament. I veckans Dryckestips finner ni Livets Goda favoriten Brancaia Chianti Classico 2015, som nu ska visa utvecklingen ”ett år senare”…

Livets Goda om Brancaia Chianti Classico 2015
Hur står sig vinet drygt ett år efter premiärdatumet för släppet i Sverige? Ja, det är en fråga som bör besvaras och därför vänder vi återigen blickana till denna fullträff Barbara fick med vinet i denna årgång. Att det var något riktigt bra på gång fick vi prov på när vi besökte Barbara i Toscana och fatprovade det som skulle legeras i butelj så småningom och när vinet släpptes i Sverige konstaterade vi nöjt att ”det höll hela vägen”. Och nu när vi uppgraderar oss på 2015 så är det bara att göra ”hands upp” igen, utvecklingen, eller ska vi kalla det utväxlingen är…harmonisk.

Vinet har utvecklat en något mörkare nyans i frukten och tobakshintar, ceder, cassis liksom en örtviol-lakrits färgad vegetal vind fäster vackert. Samtidigt finns här bevarat den där sirligt, ungt röda körsbärshinnan som går igenom och ger vinet tillsammans med det rena, mineraliska basspelet en gudomlig klar och syrlig fräschör.

 Tanninerna har också utvecklat en mer silkig nyans, kryddigheten fått en rundare klang men vinet är föredömligt stolt spänstigt, vitalt och med utvecklad längd i avslutet som påvisar kraften i lagringsdugligheten. Samtidigt är den blomstrande frukten i vinet just nu svår att motstå, vi vill ha vinet idag men också så ofta vi kan 8 år framåt. Det är således en modernt elegant skapelse men med fötterna odiskutabelt kvar i rötterna, det ena tar inte bort det andra. Kallas fingertoppskänsla hos vinmakaren.

Efter ett år står vi fast vid det vi ansåg då: bästa årgången av vinet hittills och ett vackert insteg i Brancaias värld av viner.

91+ poäng / Livets Goda

Brancaia Chianti Classico 2015
Nr 70725, (75 cl), 149 kr
Toscana, Italien

 

Vinet finns idag på ca 70 Systembolagsbutiker. Finns vinet inte i just din butik så kan ni naturligtvis enkelt beställa vinet här >>


Vilket kaffe väljer våra mammor?

Övrigt Livets Goda följer med stort intresse Kafferosteriet Koppars utveckling i…
21 May, 2018

Stor succé för Glenmorangie och Ardbeg i prestigetävlingar

Whisky och Bourbon Glenmorangies och Ardbegs single malt whiskys har triumferat vid två…
18 May, 2018

Sista flaskorna av Clarendelle Rouge 2012, samt 2011 på magnum

Vin Clarendelle Rouge är Bordeauxvinet som blivit en av Livets Godas…
17 May, 2018

Danmarks hittills dyraste whisky såld för 549.000 danska kronor

Whisky och Bourbon Hans Just har precis sålt Danmarks hittills dyraste whiskyset genom…
17 May, 2018

Ardbeg Day firas under bar himmel den andra juni

Whisky och Bourbon Ardbeg Day är snart här, så gräv fram dina platåskor…
17 May, 2018

564 sidor! Digitala Livets Goda Topp 20 - Sveriges Bästa Restauranger 2018

Mat och Restaurang För femte året nu listar och rankar Livets Goda Sveriges…
15 May, 2018

Kiviks Musteri firar 130 år med ny äppelsort

Övrigt Som ett sätt att fira att nuvarande ägarnas farfars far…
15 May, 2018

Världens främsta kockar intar Milano - med svensk representant

Mat och Restaurang Milano välkomnar öppnandet av "S.Pellegrino Young Chef Village" med 21…
14 May, 2018
Artikelarkivet