Varannan äter för lite frukt och grönt

Livets Goda 27 Apr, 2018
Övrigt 500 gram om dagen – så mycket frukt och grönt menar Livsmedelsverket att vi ska äta varje dag för att hålla oss hälsosamma. En ny Sifo-undersökning från ViktVäktarna visar emellertid att bara varannan svensk överhuvudtaget äter frukt och grönt varje dag. Det är framförallt män och unga som slarvar.

Livsmedelsverket rekommenderar en vuxen person att äta 500 gram, motsvarande fem knytnävsstora portioner, frukt och grönsaker varje dag. Långt ifrån alla lever dock upp till de riktlinjerna. Enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av ViktVäktarna äter knappt varannan svensk (46%) frukt och grönt varje dag. Var femte (19%) gör det 3-4 gånger i veckan och var tionde så lite som 1-2 gånger i veckan.

Det är främst män och unga som slarvar med intaget. 57 procent av kvinnorna äter frukt och grönsaker varje dag mot 37 procent av männen. Jämför man mellan åldersgrupperna så äter 39 procent av de som är mellan 16-34 år gamla frukt och grönt varje dag, jämfört med 53 procent av de som är mellan 56-79 år.

– Det är genom frukten och grönsakerna som vi får i oss de fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som krävs för att hålla oss friska. En uppsjö av studier finns som visar kopplingen mellan vegetabilier och hälsa; allt från minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes till olika cancersjukdomar, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

– Det som bekymrar mig mest när jag ser hur många vuxna som slarvar med det dagliga frukt- och grönsaksintaget är om det också betyder att barnen i familjen inte får i sig tillräckligt. Många vet eller förstår kanske inte att barn, lite beroende på hur gamla de är, behöver få i sig i princip lika mycket frukt och grönsaker varje dag som vi vuxna, säger Nileskog.

Från undersökningen:
Hur många gånger i veckan äter du frukt/grönsaker?

Aldrig: 0%
Mer sällan:1% 
1 gång/månad: 2%
1-2 ggr/vecka: 10%
3-4 ggr/vecka: 19%
5-6 ggr: 21%
7 ggr/vecka: 46%

*Källa: Livsmedelsverket


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet