Varannan äter för lite frukt och grönt

Livets Goda 27 Apr, 2018
Övrigt 500 gram om dagen – så mycket frukt och grönt menar Livsmedelsverket att vi ska äta varje dag för att hålla oss hälsosamma. En ny Sifo-undersökning från ViktVäktarna visar emellertid att bara varannan svensk överhuvudtaget äter frukt och grönt varje dag. Det är framförallt män och unga som slarvar.

Livsmedelsverket rekommenderar en vuxen person att äta 500 gram, motsvarande fem knytnävsstora portioner, frukt och grönsaker varje dag. Långt ifrån alla lever dock upp till de riktlinjerna. Enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av ViktVäktarna äter knappt varannan svensk (46%) frukt och grönt varje dag. Var femte (19%) gör det 3-4 gånger i veckan och var tionde så lite som 1-2 gånger i veckan.

Det är främst män och unga som slarvar med intaget. 57 procent av kvinnorna äter frukt och grönsaker varje dag mot 37 procent av männen. Jämför man mellan åldersgrupperna så äter 39 procent av de som är mellan 16-34 år gamla frukt och grönt varje dag, jämfört med 53 procent av de som är mellan 56-79 år.

– Det är genom frukten och grönsakerna som vi får i oss de fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som krävs för att hålla oss friska. En uppsjö av studier finns som visar kopplingen mellan vegetabilier och hälsa; allt från minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes till olika cancersjukdomar, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

– Det som bekymrar mig mest när jag ser hur många vuxna som slarvar med det dagliga frukt- och grönsaksintaget är om det också betyder att barnen i familjen inte får i sig tillräckligt. Många vet eller förstår kanske inte att barn, lite beroende på hur gamla de är, behöver få i sig i princip lika mycket frukt och grönsaker varje dag som vi vuxna, säger Nileskog.

Från undersökningen:
Hur många gånger i veckan äter du frukt/grönsaker?

Aldrig: 0%
Mer sällan:1% 
1 gång/månad: 2%
1-2 ggr/vecka: 10%
3-4 ggr/vecka: 19%
5-6 ggr: 21%
7 ggr/vecka: 46%

*Källa: Livsmedelsverket


Beijing8 fortsätter sin expansion och stärker sin närvaro i södra Sverige

Mat och Restaurang Under 2018 har Beijing8 öppnat upp tre restauranger och den…
19 Oct, 2018

Gevalia och Brynäs IF förlänger sponsoravtalet

Övrigt Det är ett av Sveriges mest profilerade samarbete mellan en…
19 Oct, 2018

Tak satsar på japansk brunch

Mat och Restaurang Varje lördag serverar restaurang Tak en Temaki Bonanza som närmast…
19 Oct, 2018

Nyhet - Texas Longhorn BBQ Brisket

Mat och Restaurang En nyhet från Texas Longhorn - BBQ Brisket - en…
19 Oct, 2018

​Det går bra för svensk Whisky – Box Destilleri AB utsett till Gasellföretag

Whisky och Bourbon Dagens Industri (Di) har utsett Box Destilleri AB med varumärket…
19 Oct, 2018

Museernas stjärnkockar står för menyn på Sthlm Food & Wine

Mat och Restaurang Kockarnas Krog är ett stående – och mycket populärt –…
19 Oct, 2018

Internationella champagnedagen till ära - 10 bra champagner på Systembolaget

Vin Idag är det den internationella champagnedagen och dagen till ära…
19 Oct, 2018

"Gömda" rariteter på beställningssortimentet - Bushmills 16 & 21 YO single malt

Vin 1608 var året då den holländska linsmakaren Hans Lippershey skapade…
19 Oct, 2018

Nytt poddavsnitt från Brobergs om livets vatten

Whisky och Bourbon I veckans podd oroas värdarna över stigande världspriser på korn.…
19 Oct, 2018

Ny årgång av Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012

Vin Vingården Le Clos de l’Oratoire des Papes producerar ett av…
18 Oct, 2018

Sebastian Ahlskog blir ny CFO på Readly

Övrigt Idag meddelar Readly, den globala prenumerationstjänsten för magasin, att Sebastian…
18 Oct, 2018

Better You-grundare startar nytt utvecklingsbolag inom wellness

Övrigt Med stor erfarenhet från hälsofackhandeln och produktutveckling har Patrick Svorono…
18 Oct, 2018

Natur och hållbarhet i fokus när nya Restaurang Skog har premiär

Mat och Restaurang Delikatesser som gran, björk och tall är några av de…
17 Oct, 2018

Stockholms Bränneri släpper årets Gin & Tonic Glögg

Whisky och Bourbon Den 15 november 2018 släpps årets upplaga av förra årets…
17 Oct, 2018

Ostskolan: Ostbricka av vinterostar

Mat och Restaurang Olika ostar är olika bra beroende på säsong, det är…
17 Oct, 2018

SMEG lanserar Blast Chiller för hemmabruk.

Mat och Restaurang Smeg äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera…
17 Oct, 2018

Harrys blir Hotell Fritidens vardagsrum

Mat och Restaurang I det gamla badhuset på Österleden börjar Hotell Fritiden ta…
17 Oct, 2018

Uber Eats expanderar – nu kan även göteborgare njuta av restaurangmat levererad direkt till dörren

Mat och Restaurang Thai, hamburgare eller räksallad – Uber Eats gör det nu…
17 Oct, 2018

Blossa Hantverksglögg 2018 med smak av svarta vinbär

Vin Nu lanseras årets Blossa Hantverksglögg – en hyllning till den…
17 Oct, 2018

95-poängare från Argentina hos Winefinder

Vin Decanter gav vinet Condeminal Poncho Pampa Malbec Tupungato Mendoza 2015,…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet