Varannan äter för lite frukt och grönt

Livets Goda 27 Apr, 2018
Övrigt 500 gram om dagen – så mycket frukt och grönt menar Livsmedelsverket att vi ska äta varje dag för att hålla oss hälsosamma. En ny Sifo-undersökning från ViktVäktarna visar emellertid att bara varannan svensk överhuvudtaget äter frukt och grönt varje dag. Det är framförallt män och unga som slarvar.

Livsmedelsverket rekommenderar en vuxen person att äta 500 gram, motsvarande fem knytnävsstora portioner, frukt och grönsaker varje dag. Långt ifrån alla lever dock upp till de riktlinjerna. Enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av ViktVäktarna äter knappt varannan svensk (46%) frukt och grönt varje dag. Var femte (19%) gör det 3-4 gånger i veckan och var tionde så lite som 1-2 gånger i veckan.

Det är främst män och unga som slarvar med intaget. 57 procent av kvinnorna äter frukt och grönsaker varje dag mot 37 procent av männen. Jämför man mellan åldersgrupperna så äter 39 procent av de som är mellan 16-34 år gamla frukt och grönt varje dag, jämfört med 53 procent av de som är mellan 56-79 år.

– Det är genom frukten och grönsakerna som vi får i oss de fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som krävs för att hålla oss friska. En uppsjö av studier finns som visar kopplingen mellan vegetabilier och hälsa; allt från minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes till olika cancersjukdomar, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

– Det som bekymrar mig mest när jag ser hur många vuxna som slarvar med det dagliga frukt- och grönsaksintaget är om det också betyder att barnen i familjen inte får i sig tillräckligt. Många vet eller förstår kanske inte att barn, lite beroende på hur gamla de är, behöver få i sig i princip lika mycket frukt och grönsaker varje dag som vi vuxna, säger Nileskog.

Från undersökningen:
Hur många gånger i veckan äter du frukt/grönsaker?

Aldrig: 0%
Mer sällan:1% 
1 gång/månad: 2%
1-2 ggr/vecka: 10%
3-4 ggr/vecka: 19%
5-6 ggr: 21%
7 ggr/vecka: 46%

*Källa: Livsmedelsverket


Folkkäre Leif GW Persson lanserar ”GW:s röda”

Vin Tegnér Spirits & Wine lanserar det röda vinet "GW:s röda"…
25 May, 2018

Stockholms Bränneri släpper rosa gin

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpper Stockholms Bränneri sin första batch…
25 May, 2018

Cantina Baglietti lanserar No. 7 och No. 10 i Sverige

Vin Efter en lång och noggrann process är vinhuset Cantina Baglietti,…
25 May, 2018

Moët & Chandon hyllar tennislegenden Roger Federer

Vin Igår, den 24 maj, lanserade Moët & Chandon en limiterad…
25 May, 2018

General med smak av svenska örter – nytt portionssnus från krögaren Karl Ljung

Whisky och Bourbon I dag lanseras General Gastronomy Series Summer 2018, ett portionssnus…
25 May, 2018

Världens kockar till Smaka på Stockholm

Mat och Restaurang 10 juni kommer kända kockar från hela världen till Smaka…
25 May, 2018

Arla inviger mognadslager i Falköping

Övrigt Tillsammans med Falbygdens Ost öppnar Arla ett mognads och förädlingslager…
24 May, 2018

Napolitansk pizzamarknad på Giro Pizzeria

Mat och Restaurang Lördag den 2 juni firar Giro Pizzeria Italiens nationaldag med…
24 May, 2018

Strålandet årgång av M. Chapoutiers Côtes du Rhône - 2016 Belleruche

Vin Ett toppnamn vet hur en slipsten ska dras och att…
24 May, 2018

Kaos när Kiviks Musteri släppte lös 2 miljoner sommarjobbare

Övrigt Rätt pollinering är en förutsättning för goda skördar från Kiviks…
23 May, 2018

Pontus in the Air är nominerad i ännu en internationell prestigetävling

Mat och Restaurang Pontus in the Air med Brasserie är nominerade i den…
23 May, 2018

Jordbruksverket tar ett helhetsgrepp om hållbar mat

Övrigt Jordbruksverket släpper nu en rapport om hur vi kan producera…
22 May, 2018

Cidraie hedrar sitt franska arv med ny sommarskrud

Whisky och Bourbon I över hundra år har cideräpplena i Normandie plockats för…
22 May, 2018

Inspiration - Proteinrik vaniljkaka med citron

Mat och Restaurang I detta recept inspireras vi av Maria Längfors som för…
22 May, 2018

Coppersmith´s samarbetar med 24 Västerås krogar

Whisky och Bourbon Ett tjugotal restauranger från Västerås gick ihop för att brygga…
22 May, 2018

Prosecco från Montelvini hos Winefinder

Vin Montelvini är en Prosecco i klassisk stil som Winefinders Wineteam…
22 May, 2018

150 ton mindre socker i Axfoods läsk

Övrigt Sockerhalten i Axfoods läsk av märket Premier minskas nu med…
22 May, 2018

Lansering av dessertvin från Brochet - Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015

Vin Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015 lanseras i Systembolagets…
21 May, 2018

Lavazza blir Stureplansgruppens nya kaffeleverantör

Övrigt Den Italienska kaffeleverantören Lavazza har skrivit avtal med Stureplansgruppen och…
21 May, 2018

Lasse Solum ny VD Divine AB

Vin Divine förstärker och hälsar Lasse välkommen som ny VD.
21 May, 2018
Artikelarkivet