Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Livets Goda 11 Dec, 2017
Mat och Restaurang Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster mot världen. Maten som serveras är gjord på svenska råvaror, men dryckerna är oftast utländska. Svenska Dryckesakademien har i samarbete med Livsmedelsföretagen tagit fram ett alternativt svenskt dryckespaket till Sveriges mest högtidliga fest.

På Nobelbanketten i Stockholms Stadshus igår fick världens främsta genier smaka på det allra bästa Sverige kan bjuda på. Inramningen i Stadshuset är formidabel och den nor-diska maten signerad Tom Sjöstedt och Daniel Roos var enligt uppgift fantastisk. Miljon-tals människor följde kvällen på tv och för många är Nobelbanketten det mest svenska som finns. Trots detta serverades enbart sydländska drycker som ackompanjemang till den nordiska menyn.

- Man kan onekligen fråga sig varför. Sverige uppvisar en så otrolig mångfald, kunskap och rikedom gällande drycker och det sprakar av nyskapande inom dryckessektorn. Det råder ingen som helst brist på högkvalitativa svenska drycker som passar väldigt väl ihop med nordiska smaker. För att hjälpa Nobelstiftelsen på traven har vi tagit fram ett alternativt förslag till dryckesmeny baserad på det bästa Sverige förmår, och det är verkligen inte lite det, säger Martin Ragnar, sekreterare i Svenska Dryckesakademien.

På senare år har det skett en explosion av småskaliga svenska bryggerier, musterier, cidrerier, fruktvinstillverkare, gårdsmejerier, vinerier, kvalitetsläskproducenter, örtodlare, mineralvattentillverkare och brännerier. Bland de senare finns flera nya världssuccéer på senare år inom både whisky och gin. Men det handlar också om internationella storsäljare som Absolut Vodka och Svedka Vodka.

- Den svenska dryckesnäringen är en mångmiljardindustri, och med en tydligare och större hemmamarknad skulle exporten kunna öka flerfalt inom många dryckessegment. Nobelmiddagen är ett internationellt skyltfönster och en fantastisk PR-möjlighet som i ett slag skulle kunna sätta de svenska dryckerna på kartan för en väldigt stor publik, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Dryckerna i Svenska Dryckesakademiens och Livsmedelsföretagens alternativa dryckespaket till Nobelbanketten är genomgående framställda av svenska råvaror. Paketet är framtaget av akademien under ledning av akademiledamoten och sommelieren Matilda Nyström, som arbetar för Götaplatsgruppen i Göteborg.

Nobelmaträtt Dryckesakademiens förslag till dryckes-meny (alkoholhaltigt) Dryckesakademiens förslag till dryckes-meny (alkoholfritt)
Pressad och torkad jordärt-skocka, serverad med kål-rabbi smaksatt med inge-fära och lättrostad kålbul-jong. Stardust – cider (Frukste-reo) Alice i rosenkvittenlandet – (Fristorps gård)
Krispig lammsadel, potatis-terrin med Svedjanost, gul-beta, saltbakad selleri, äp-pelsallad och lammsky kryddad med rosmarin. Björk – björkvin (Grythyttan Vin) Björksaft (Havsjö)
Frostig blåbärsbavaroise med blåbärsglass och ci-trontimjan, limesylt, limecurd och limemaräng. Hallands fläder (Altia) Älgörtssaft (Essense of Lappland)
avecer Rhuby – rabarberlikör (Rhuby)
Cacao – (Qvänum Mat&Malt)
DrufAvec (Wannborga)
Whisky (Box Destilleri)
Äppellikör – koncentrerad äppelmust (Öspab)

 

Svenska Dryckesakademien med säte i västgötska Vara bildades år 2015. Akademien har 24 ledamöter – 12 kvinnor och 12 män – alla med sina speciella kompetenser. Tillsammans representerar de en mycket stor kunskap om allt från dryckeshistoria och produktion till kunskapen om hur finna maträtter som passar till en given dryck. Akademien är en smältdegel och ett forum att driva forskning och utveckling från, men också en plattform för att uppmärksamma och uppmuntra goda exempel. www.svenskadryckesakademien.se


Mack FREEZE - Den första alkohol- och glutenfria ölen på marknaden

Whisky och Bourbon Den första februari lanseras Mack FREEZE, marknadens första öl som…
18 Jan, 2018

Stockholmskrogar på listan över världens vackraste restauranger

Mat och Restaurang Condé Nast Traveller har i dagarna utsett världens vackraste restauranger…
18 Jan, 2018

Umamiburgare kommer tillbaka till MAX - nu även med kyckling

Mat och Restaurang En av MAX mest populära kampanjburgare, Grand Deluxe Umami, hittar…
18 Jan, 2018

Trendbrott: viktmissnöjet bland unga växer

Övrigt Tre av fyra svenskar vill gå ner i vikt, det…
18 Jan, 2018

300 miljoner liter kaffe i slasken varje år

Övrigt Klimatförändringarna gör att världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar. I…
18 Jan, 2018

Urban Deli lanserar brödöl för minskat matsvinn

Mat och Restaurang Varje dag kastas mängder av bröd på landets bagerier. En…
18 Jan, 2018

Förköpspris på Vingårdsbarbaresco via Winefinder - Produttori del Barbaresco

Vin För drygt en vecka sedan erbjöd Winefinder Brunello 2013 till…
17 Jan, 2018

Två exklusiva ekologiska lanseringar från Alain Jaume & Fils

Vin Domaine du Clos de Sixte Lirac 2014 (magnum) samt Domaine…
17 Jan, 2018

Uppdrucket vecka 2 med Ulrika Karlsson

Vin Jag älskar att prova OM viner, att ha ett gäng…
17 Jan, 2018

Bästa italienska vinbar i Stockholm utsedd - Adria Ristorante & Bar

Mat och Restaurang Igår höll Gambero Rosso sin årliga prisutdelning för Top Italian…
17 Jan, 2018

Skandinavisk premiär: Ät 6-rätters middag med 3D

Mat och Restaurang Det innovativa middagskonceptet Dinner Time Story med världens minsta kock,…
17 Jan, 2018

Melker Andersson öppnar ny krog i Uppsala

Mat och Restaurang I det gamla anrika stadshotellet mitt i Uppsala öppnar nu…
17 Jan, 2018

Exklusiv sherrylansering på Systembolaget av "Tio Pepes olika åldrar"

Vin Varje år i oktober tar Antonio Flores, legendarisk vinmakare på…
17 Jan, 2018

Lammproducenter från Kungsör belönas med HKScans Miljöpris

Övrigt Paret Anna och Tomas Olsson belönas med HKScans Miljöpris till…
17 Jan, 2018

Svenska småbryggerier i exportsatsning

Whisky och Bourbon Svenska småbryggerier satsar på export och ställer ut på en…
16 Jan, 2018

Den andra februari lanseras exklusivt Chablis Premier Cru ”Montée de Tonnerre” 2015 från Samuel Billaud

Vin Samuel Billaud tillhör en välkänd och etablerad vinmakarfamilj i Chablis.…
16 Jan, 2018

Martin & Servera skänkte fyra ton varor

Mat och Restaurang Martin & Servera stöttar sedan hösten 2017 Stockholms Stadsmissions Matcentralen…
16 Jan, 2018

2400 flaskor Soave Vintage Bertani 2015 lanseras i februari

Vin Den familjeägda producenten Bertani lanserar den 2:a februari 2400 flaskor…
16 Jan, 2018

Wayne’s Coffee öppnar kafé i Vietnam

Övrigt De senaste åren har den svenska kafékedjan öppnat kaféer i…
16 Jan, 2018

Château La Croix Teynac från den stora årgången 2010 hos Winefinder

Vin Winefinder har nu i lager Château La Croix Teynac från…
16 Jan, 2018
Artikelarkivet