Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Livets Goda 11 Dec, 2017
Mat och Restaurang Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster mot världen. Maten som serveras är gjord på svenska råvaror, men dryckerna är oftast utländska. Svenska Dryckesakademien har i samarbete med Livsmedelsföretagen tagit fram ett alternativt svenskt dryckespaket till Sveriges mest högtidliga fest.

På Nobelbanketten i Stockholms Stadshus igår fick världens främsta genier smaka på det allra bästa Sverige kan bjuda på. Inramningen i Stadshuset är formidabel och den nor-diska maten signerad Tom Sjöstedt och Daniel Roos var enligt uppgift fantastisk. Miljon-tals människor följde kvällen på tv och för många är Nobelbanketten det mest svenska som finns. Trots detta serverades enbart sydländska drycker som ackompanjemang till den nordiska menyn.

- Man kan onekligen fråga sig varför. Sverige uppvisar en så otrolig mångfald, kunskap och rikedom gällande drycker och det sprakar av nyskapande inom dryckessektorn. Det råder ingen som helst brist på högkvalitativa svenska drycker som passar väldigt väl ihop med nordiska smaker. För att hjälpa Nobelstiftelsen på traven har vi tagit fram ett alternativt förslag till dryckesmeny baserad på det bästa Sverige förmår, och det är verkligen inte lite det, säger Martin Ragnar, sekreterare i Svenska Dryckesakademien.

På senare år har det skett en explosion av småskaliga svenska bryggerier, musterier, cidrerier, fruktvinstillverkare, gårdsmejerier, vinerier, kvalitetsläskproducenter, örtodlare, mineralvattentillverkare och brännerier. Bland de senare finns flera nya världssuccéer på senare år inom både whisky och gin. Men det handlar också om internationella storsäljare som Absolut Vodka och Svedka Vodka.

- Den svenska dryckesnäringen är en mångmiljardindustri, och med en tydligare och större hemmamarknad skulle exporten kunna öka flerfalt inom många dryckessegment. Nobelmiddagen är ett internationellt skyltfönster och en fantastisk PR-möjlighet som i ett slag skulle kunna sätta de svenska dryckerna på kartan för en väldigt stor publik, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Dryckerna i Svenska Dryckesakademiens och Livsmedelsföretagens alternativa dryckespaket till Nobelbanketten är genomgående framställda av svenska råvaror. Paketet är framtaget av akademien under ledning av akademiledamoten och sommelieren Matilda Nyström, som arbetar för Götaplatsgruppen i Göteborg.

Nobelmaträtt Dryckesakademiens förslag till dryckes-meny (alkoholhaltigt) Dryckesakademiens förslag till dryckes-meny (alkoholfritt)
Pressad och torkad jordärt-skocka, serverad med kål-rabbi smaksatt med inge-fära och lättrostad kålbul-jong. Stardust – cider (Frukste-reo) Alice i rosenkvittenlandet – (Fristorps gård)
Krispig lammsadel, potatis-terrin med Svedjanost, gul-beta, saltbakad selleri, äp-pelsallad och lammsky kryddad med rosmarin. Björk – björkvin (Grythyttan Vin) Björksaft (Havsjö)
Frostig blåbärsbavaroise med blåbärsglass och ci-trontimjan, limesylt, limecurd och limemaräng. Hallands fläder (Altia) Älgörtssaft (Essense of Lappland)
avecer Rhuby – rabarberlikör (Rhuby)
Cacao – (Qvänum Mat&Malt)
DrufAvec (Wannborga)
Whisky (Box Destilleri)
Äppellikör – koncentrerad äppelmust (Öspab)

 

Svenska Dryckesakademien med säte i västgötska Vara bildades år 2015. Akademien har 24 ledamöter – 12 kvinnor och 12 män – alla med sina speciella kompetenser. Tillsammans representerar de en mycket stor kunskap om allt från dryckeshistoria och produktion till kunskapen om hur finna maträtter som passar till en given dryck. Akademien är en smältdegel och ett forum att driva forskning och utveckling från, men också en plattform för att uppmärksamma och uppmuntra goda exempel. www.svenskadryckesakademien.se


Nya Nespresso Vertuo

Övrigt Nespresso lanserar nu en av de största nyheterna i företagets…
23 Oct, 2018

Nu kan du laga maten som format världshistoriens största genier

Mat och Restaurang Tror du på talspråket ”Du är vad du äter”? I…
23 Oct, 2018

Mackmyra släpper en ny ekologisk gin: Lab Distillery Organic Gin

Whisky och Bourbon Imorgon den 24 oktober lanserar det svenska dryckeshuset Mackmyra en…
23 Oct, 2018

Collective Arts släpper ny IPA smaksatt med färsk persika

Whisky och Bourbon Kanadensiska craft bryggeriet Collective Arts Brewery har tagit Sverige med…
23 Oct, 2018

Celsius lanserar årets vintersmak i en limited edition

Övrigt Celsius, lanserar årets vintersmak Ginger Ale med nejlika, i en…
23 Oct, 2018

Favoriter från Moët Hennessy till Systembolaget

Vin Tre favoriter från Moët Hennessy lanseras nu tillfälligt i Systembolagets…
23 Oct, 2018

Här är alla vinnare på Restauranggalan 2018

Mat och Restaurang Pristagare från hela landet hyllades under den tionde upplagan av…
23 Oct, 2018

Långbro Värdshus vann priset Årets Arbetsplats

Mat och Restaurang Långbro Värdshus med Fredrik Eriksson i spetsen förärades priset Årets…
23 Oct, 2018

Den svenska äppelodlingen växer snabbare än någonsin

Övrigt Den svenska kommersiella odlingen av äpplen har förändrats påtagligt under…
23 Oct, 2018

Sveriges Aladdinask får ny design

Övrigt Årets nyhet från Aladdin är något utöver det vanliga. Detta…
23 Oct, 2018

Ingen jul utan Leksands Knäckebröd

Övrigt För femte året i rad bakar Leksands knäckebröd Årets julknäcke.…
23 Oct, 2018

Lidl kommer till Knivsta

Övrigt Lidl Sverige växer i snabb takt och hade 2017 bäst…
23 Oct, 2018

Dynamisk fransk sommelier segerrik i Gaggenau Sommelier Awards 2018

Vin Gaggenau, lyxmärket för hushållsapparater av professionell kaliber, kan stolt tillkännage…
22 Oct, 2018

Strandvägen 1 och Årets Kock i unikt samarbete under Love November

Mat och Restaurang Med start den 1 november får Strandvägen 1 i Stockholm…
22 Oct, 2018

Santa Maria står värd för Svenska Kocklandslagets sista träning innan VM

Mat och Restaurang Den 25 oktober gör Svenska Kocklandslaget sin sista varmköksupplagning inför…
22 Oct, 2018

Kvinnliga kocknätverket TakeOver tar över köket på Banken Bar & Brasserie

Mat och Restaurang Nästa anhalt i TakeOvers gästspelsturné är Banken Bar & Brasserie…
22 Oct, 2018

Goose Island lanseras på svenska marknaden

Vin Chicagobryggeriet Goose Island tar plats på den svenska marknaden och…
22 Oct, 2018

Noga utvalt från Kafferosteriet Koppar - N°7 Yirgacheffe från Etiopien

Övrigt Månadens smakupplevelse från Kafferosteriet Koppar är alltså Yirgacheffe från Etiopien…
22 Oct, 2018

Happy Tammsvik lanserar egen hantverksöl - En Roligare Lager

Whisky och Bourbon Nu har Happy Tammsvik en ny lager på lager. Det…
22 Oct, 2018

Barebells lanserar nyhet: Chocolate Brownie Limited Edition

Övrigt Årets glassigaste julnyhet är här – Barebells Chocolate Brownie. En…
22 Oct, 2018
Artikelarkivet