Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Livets Goda 11 Dec, 2017
Mat och Restaurang Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster mot världen. Maten som serveras är gjord på svenska råvaror, men dryckerna är oftast utländska. Svenska Dryckesakademien har i samarbete med Livsmedelsföretagen tagit fram ett alternativt svenskt dryckespaket till Sveriges mest högtidliga fest.

På Nobelbanketten i Stockholms Stadshus igår fick världens främsta genier smaka på det allra bästa Sverige kan bjuda på. Inramningen i Stadshuset är formidabel och den nor-diska maten signerad Tom Sjöstedt och Daniel Roos var enligt uppgift fantastisk. Miljon-tals människor följde kvällen på tv och för många är Nobelbanketten det mest svenska som finns. Trots detta serverades enbart sydländska drycker som ackompanjemang till den nordiska menyn.

- Man kan onekligen fråga sig varför. Sverige uppvisar en så otrolig mångfald, kunskap och rikedom gällande drycker och det sprakar av nyskapande inom dryckessektorn. Det råder ingen som helst brist på högkvalitativa svenska drycker som passar väldigt väl ihop med nordiska smaker. För att hjälpa Nobelstiftelsen på traven har vi tagit fram ett alternativt förslag till dryckesmeny baserad på det bästa Sverige förmår, och det är verkligen inte lite det, säger Martin Ragnar, sekreterare i Svenska Dryckesakademien.

På senare år har det skett en explosion av småskaliga svenska bryggerier, musterier, cidrerier, fruktvinstillverkare, gårdsmejerier, vinerier, kvalitetsläskproducenter, örtodlare, mineralvattentillverkare och brännerier. Bland de senare finns flera nya världssuccéer på senare år inom både whisky och gin. Men det handlar också om internationella storsäljare som Absolut Vodka och Svedka Vodka.

- Den svenska dryckesnäringen är en mångmiljardindustri, och med en tydligare och större hemmamarknad skulle exporten kunna öka flerfalt inom många dryckessegment. Nobelmiddagen är ett internationellt skyltfönster och en fantastisk PR-möjlighet som i ett slag skulle kunna sätta de svenska dryckerna på kartan för en väldigt stor publik, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Dryckerna i Svenska Dryckesakademiens och Livsmedelsföretagens alternativa dryckespaket till Nobelbanketten är genomgående framställda av svenska råvaror. Paketet är framtaget av akademien under ledning av akademiledamoten och sommelieren Matilda Nyström, som arbetar för Götaplatsgruppen i Göteborg.

Nobelmaträtt Dryckesakademiens förslag till dryckes-meny (alkoholhaltigt) Dryckesakademiens förslag till dryckes-meny (alkoholfritt)
Pressad och torkad jordärt-skocka, serverad med kål-rabbi smaksatt med inge-fära och lättrostad kålbul-jong. Stardust – cider (Frukste-reo) Alice i rosenkvittenlandet – (Fristorps gård)
Krispig lammsadel, potatis-terrin med Svedjanost, gul-beta, saltbakad selleri, äp-pelsallad och lammsky kryddad med rosmarin. Björk – björkvin (Grythyttan Vin) Björksaft (Havsjö)
Frostig blåbärsbavaroise med blåbärsglass och ci-trontimjan, limesylt, limecurd och limemaräng. Hallands fläder (Altia) Älgörtssaft (Essense of Lappland)
avecer Rhuby – rabarberlikör (Rhuby)
Cacao – (Qvänum Mat&Malt)
DrufAvec (Wannborga)
Whisky (Box Destilleri)
Äppellikör – koncentrerad äppelmust (Öspab)

 

Svenska Dryckesakademien med säte i västgötska Vara bildades år 2015. Akademien har 24 ledamöter – 12 kvinnor och 12 män – alla med sina speciella kompetenser. Tillsammans representerar de en mycket stor kunskap om allt från dryckeshistoria och produktion till kunskapen om hur finna maträtter som passar till en given dryck. Akademien är en smältdegel och ett forum att driva forskning och utveckling från, men också en plattform för att uppmärksamma och uppmuntra goda exempel. www.svenskadryckesakademien.se


Anton Hysén firar Pride på The Winery Hotel

Vin Drömmer du om att bli serverad ett glas iskallt rosévin…
20 Jul, 2018

Konsten tar ännu mer plats runt Brunkebergstorg

Övrigt Det är inte bara konst- och designhotellet At Six som…
20 Jul, 2018

Stor uppslutning i Sverige för bönderna

Övrigt Sveriges befolkning ställer solidariskt upp för bönderna i den svåra…
13 Jul, 2018

MAX tar världens första klimatpositiva burgare till Way Out West

Mat och Restaurang För tredje året i rad öppnar MAX Burgers upp en…
12 Jul, 2018

Busnel Calvados vald till "World´s best calvados of the year"

Whisky och Bourbon Busnel Calvados fick nu utmärkelsen World’s Best Calvados of the…
12 Jul, 2018

Anton Hyséns vinetikett börjar ta form

Vin Den etikett som Anton Hysén designat tillsammans med Jan Söder…
12 Jul, 2018

Château Mangot i hyllade årgången 2015 hos Winefinder, 93p

Vin I WInefinders lager finns nu detta Bordeauxvin från Saint-Emilion, i…
12 Jul, 2018

Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Övrigt Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar…
11 Jul, 2018

Ölen som ska förena världen

Vin Fotbolls-VM är ett av de sportevenemang som attraherar mest uppmärksamhet…
11 Jul, 2018

Två årgångsbyten väntar för Chateau Musar

Vin Under sommaren sker ett årgångsbyte av Chateau Musar för att…
11 Jul, 2018

Absolut Vodka tar över Berns under EuroPride

Whisky och Bourbon Berns blir stans bästa Pride-tillhåll när EuroPride intar Stockholm i…
10 Jul, 2018

För dig som vet vad du inte vill äta

Mat och Restaurang Har du svårt att hitta recept som passar familjens matallergier?…
10 Jul, 2018

Rekordökning av resor till Karibien

Övrigt Tidigare i våras lanserade Stena Line ett nytt koncept på…
10 Jul, 2018

95-poängs riesling från Österrike hos Winefinder

Vin Guldmedaljör i Decanters World Wine Award 2018. Müllers vingård Silberbichl…
10 Jul, 2018

Cider-sorbet är sommarens glasstrend från Carlsberg

Övrigt Sommaren är den tid på året då det äts mest…
10 Jul, 2018

Nyhet - MYTH Sparkling

Vin Den 9 juli lanseras MYTH Sparkling på Systembolaget; ett veganvänligt…
9 Jul, 2018

Ny hälsosam törstsläckare lanseras i Sverige

Övrigt ZERoh! har gjort stor succé hos hälsomedvetna norrmän sedan starten…
9 Jul, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Mat och Restaurang Fler krögare vill minska restaurangernas ekologiska fotavtryck och väljer därför…
9 Jul, 2018

Etablerad krögare nysatsar stort i Nya Hovås

Mat och Restaurang Med hemtrevligt italienska Sorelle blev svägerskorna Maria och Caroline Karlsten…
9 Jul, 2018

Mobilspelet som tar hela familjen ut i naturen

Övrigt Sommarloven är i full fart och semestern närmar sig för…
9 Jul, 2018
Artikelarkivet