Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Livets Goda 11 Dec, 2017
Mat och Restaurang Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster mot världen. Maten som serveras är gjord på svenska råvaror, men dryckerna är oftast utländska. Svenska Dryckesakademien har i samarbete med Livsmedelsföretagen tagit fram ett alternativt svenskt dryckespaket till Sveriges mest högtidliga fest.

På Nobelbanketten i Stockholms Stadshus igår fick världens främsta genier smaka på det allra bästa Sverige kan bjuda på. Inramningen i Stadshuset är formidabel och den nor-diska maten signerad Tom Sjöstedt och Daniel Roos var enligt uppgift fantastisk. Miljon-tals människor följde kvällen på tv och för många är Nobelbanketten det mest svenska som finns. Trots detta serverades enbart sydländska drycker som ackompanjemang till den nordiska menyn.

- Man kan onekligen fråga sig varför. Sverige uppvisar en så otrolig mångfald, kunskap och rikedom gällande drycker och det sprakar av nyskapande inom dryckessektorn. Det råder ingen som helst brist på högkvalitativa svenska drycker som passar väldigt väl ihop med nordiska smaker. För att hjälpa Nobelstiftelsen på traven har vi tagit fram ett alternativt förslag till dryckesmeny baserad på det bästa Sverige förmår, och det är verkligen inte lite det, säger Martin Ragnar, sekreterare i Svenska Dryckesakademien.

På senare år har det skett en explosion av småskaliga svenska bryggerier, musterier, cidrerier, fruktvinstillverkare, gårdsmejerier, vinerier, kvalitetsläskproducenter, örtodlare, mineralvattentillverkare och brännerier. Bland de senare finns flera nya världssuccéer på senare år inom både whisky och gin. Men det handlar också om internationella storsäljare som Absolut Vodka och Svedka Vodka.

- Den svenska dryckesnäringen är en mångmiljardindustri, och med en tydligare och större hemmamarknad skulle exporten kunna öka flerfalt inom många dryckessegment. Nobelmiddagen är ett internationellt skyltfönster och en fantastisk PR-möjlighet som i ett slag skulle kunna sätta de svenska dryckerna på kartan för en väldigt stor publik, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Dryckerna i Svenska Dryckesakademiens och Livsmedelsföretagens alternativa dryckespaket till Nobelbanketten är genomgående framställda av svenska råvaror. Paketet är framtaget av akademien under ledning av akademiledamoten och sommelieren Matilda Nyström, som arbetar för Götaplatsgruppen i Göteborg.

Nobelmaträtt Dryckesakademiens förslag till dryckes-meny (alkoholhaltigt) Dryckesakademiens förslag till dryckes-meny (alkoholfritt)
Pressad och torkad jordärt-skocka, serverad med kål-rabbi smaksatt med inge-fära och lättrostad kålbul-jong. Stardust – cider (Frukste-reo) Alice i rosenkvittenlandet – (Fristorps gård)
Krispig lammsadel, potatis-terrin med Svedjanost, gul-beta, saltbakad selleri, äp-pelsallad och lammsky kryddad med rosmarin. Björk – björkvin (Grythyttan Vin) Björksaft (Havsjö)
Frostig blåbärsbavaroise med blåbärsglass och ci-trontimjan, limesylt, limecurd och limemaräng. Hallands fläder (Altia) Älgörtssaft (Essense of Lappland)
avecer Rhuby – rabarberlikör (Rhuby)
Cacao – (Qvänum Mat&Malt)
DrufAvec (Wannborga)
Whisky (Box Destilleri)
Äppellikör – koncentrerad äppelmust (Öspab)

 

Svenska Dryckesakademien med säte i västgötska Vara bildades år 2015. Akademien har 24 ledamöter – 12 kvinnor och 12 män – alla med sina speciella kompetenser. Tillsammans representerar de en mycket stor kunskap om allt från dryckeshistoria och produktion till kunskapen om hur finna maträtter som passar till en given dryck. Akademien är en smältdegel och ett forum att driva forskning och utveckling från, men också en plattform för att uppmärksamma och uppmuntra goda exempel. www.svenskadryckesakademien.se


Uppdrucket vecka 16 med Ulrika Karlsson

Vin Under veckan har det provats viner till den egna krogen…
25 Apr, 2018

Köttbulleutmanaren falafel i ny kostym – Sevan ska ta kikärtan in i husmanskosten med produktnyheter för kyldisken

Mat och Restaurang Sevan utmanar den klassiska köttbullen med det grönare alternativet falafel.…
25 Apr, 2018

Nytt i cigarrväg: Ny cigarrserie från AVO och cigarrmakaren Christian Eiroa på besök

Whisky och Bourbon AVO har nu presenterat en ny cigarrserie, vilken finns tillgänglig…
25 Apr, 2018

Ny citroncider från Irland - Magners Cloudy Lemon släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Magners Original Irish Cider gjord på färskpressade äpplen är en…
25 Apr, 2018

Sibyllas klassiska burkkorv utökas med kyckling

Mat och Restaurang Nästan 90 år efter lanseringen kommer uppföljaren till Sibyllas kokkorv…
25 Apr, 2018

Kändisviner

Vin Idag kliver vi in i glamourens värld och tar en…
25 Apr, 2018

The Wine Companys sommelier förklarar: Därför ser vinflaskor olika ut

Övrigt Vinflaskor kommer i dag i alla möjliga olika former och…
25 Apr, 2018

Kiviks Musteri firar 130 år med framtidssatsningar

Övrigt Frukt och grönt ligger i tiden, liksom svensk livsmedelstillverkning. Därför…
25 Apr, 2018

Stipendium till Åsa Strand för arbete med ostronodling

Övrigt IVL:s marinbiolog och ostronexpert Åsa Strand har tagit emot Irisstipendiet…
25 Apr, 2018

Löfbergs klara för alpina VM i Åre

Övrigt Nu är det klart: kafferosteriet Löfbergs blir officiell kaffepartner till…
25 Apr, 2018

Brittisk ale får ny desing - Fuller’s India Pale Ale

Whisky och Bourbon Fuller’s klassiker India Pale Ale har fått en ny och…
25 Apr, 2018

Pant på plastpåsar en succé - utökas till fler Hemköpsbutiker

Övrigt Efter fyra tusen pantade påsar breddas nu initiativet som ökar…
25 Apr, 2018

Den 4:e maj släpps G.D. Vajra Moscato d'Asti 2017 exklusivt på Systembolaget

Vin Fredagen den 4:e maj lanseras Moscato d'Asti 2017 från G.D.…
24 Apr, 2018

Samarbete mellan bryggeri och restauranger resulterar öl med björnbär

Whisky och Bourbon Ett tjugotal restauranger från Västerås går ihop för att brygga…
24 Apr, 2018

Collective Arts Brewing - konstnärligt craftbryggeri från Kanada nu i Sverige

Whisky och Bourbon Collective Arts Brewing är hyllat för sina brygder och sitt…
23 Apr, 2018

Brad Pitt och Angelina Jolies rosévin Miraval är tillbaka

Vin Den 4 maj lanserar Enjoy Wine & Spirits återigen rosévinet…
23 Apr, 2018

Gnesta Bränneri uppköpt av Sörmländskt destilleri

Whisky och Bourbon Gnesta Bränneri, som lanserat produkter som Edmans Vodka och Gnesta…
23 Apr, 2018

Kronfågel redo för avspark – lanserar ”VM-korv”

Övrigt I sommar är det dags för fotbolls-VM och Kronfågel laddar…
23 Apr, 2018

Samlarobjekt från Chimay - Cognacslagrad vintage på Systembolaget

Whisky och Bourbon Idag den 20 april är det dags för en speciall…
20 Apr, 2018

Inspirationsklassiker från Whisky & Bourbon #1

Mat och Restaurang För nästan 10 år sedan såg magasinet Whisky & Bourbon…
20 Apr, 2018
Artikelarkivet