Veckans Vintips med Anders Enquist: Kutch Pinot Noir Falstaff Vineyard

Vin Efter tolv år inom finansvärlden och aktiemäklare med all stress det medförde, kände Jamie Kutch, som är född och uppväxt i New York, att han ville göra något helt annat. Tanken på vin hade sedan länge fått grepp om honom och framgångarna som aktiemäklare hade hjälpt till med möjligheten att köpa och prova vin i en stor omfattning. Så både Jamie och hans flickvän lämnade två välbetalda jobb och satsade på lyckan i Kaliforniens vinbälte. Jamie kontaktade där Michael Browne på Kosta Browne som hans blev något av en mentor och rådgivare i starten.

2005 släpptes första vinet som var en Russian Valley pinot noir på 16,3 procent, och även Jamies 06:or låg på över 15 och i vissa fall 16 procent. Men efter några år hitta han formen och idag har han kommit långt bort från denna typ av alkoholstinn pinot. Vinerna ligger numera runt 13 procent och besitter en elegant, fräsch och graciös kraft med snygg fruktsyra.
Den årliga produktionen ligger idag på ca 3 000 lådor vilket Jamie säger när vi träffade honom en dag i maj på Livets Godas kontor i Stockholm att han inte har några planer på att öka. Han menar att han hittat den perfekta balansen i både kvaliteten på vinet och kontra hur mycket arbetsinsats som han lägger ner. Som han säger: ”glädjen och passionen till att göra vin får aldrig försvinna, och därför vill jag inte växa för växandets skull”. Cirka 90 procent av vinerna säljs genom firmans mejllista, men genom den svenska importören Lively Wines så finns vinerna för restauranger och i små upplagor på SB. Och skulle vinet vara slut på SB så går det ju alltid att beställa vinet enkelt via privatimport på SB.

2015 Kutch Pinot Noir Falstaff Vineyard
Sonoma County / Kalifornien / Kutch Wines / Nr 72991 / 599 kr / 95 LGP
Stram, elegant struktur med fräsch kraft. Vildhallon, smultron, körsbär och vinbär med lätt örtig hint skapar fin fruktighet med bra aromer. Ett ypperligt och välsvarvat vin som visar på Jamies finkänsla och balans mellan kraft och elegans.


Kommentera