Vegan eller stockholmsvegetarian - vilken är du?

Livets Goda 12 Oct, 2017
Mat och Restaurang Intresset för vegetarisk matlagning har ökat rejält de senaste åren. Allt fler väljer att äta vegetariskt av olika skäl. En del mår bättre och känner sig piggare av vegetarisk mat medan andra äter vegetariskt på grund av miljön eller etiska skäl. Säger någon att de är en vegetarian idag följs det nästan alltid av frågan “vilken typ av vegetarian är du?”. Här får du veta vilka som är de vanligaste varianterna inom vegetarianismen.

Vegetarian - Bara grönt på tallriken
Vegetarianer avstår från att äta alla animaliska produkter. Den kanske vanligaste missuppfattningen idag är att vegetarianer äter ägg- och mjölkprodukter men det stämmer inte.

Vegan - Mer en livsstil än ett kostval
Veganer äter precis som vegetarianer inga animaliska produkter alls. Skillnaden är att veganer avstår från alla former av bi-produkter från djur, som till exempel honung och gelatin. Som vegan använder man inte heller produkter som är gjorda av till exempel läder, ull och dun eller smink och andra skönhetsprodukter som är testade på djur.

Laktovegetarian - För mjölkälskarna
En lakto vegetarian äter, som namnet antyder, mjölkprodukter utöver sin vegetariska mat.

Ovo-vegetarian - För proteinjägaren
Om du väljer att inkludera ägg i din vegetariska mat är du en så kallad ovo vegetarian. Ägg innehåller mycket protein och anses vara ett superlivsmedel därför äter många vegetarianer fortfarande ägg. 

Lakto-ovo-vegetarian - Standardvegetarianen
Lägg till både ägg- och mjölkprodukter till den vegetariska maten och du har en lakto-ovo-vegetarisk kost. Det här är kanske den vanligaste typen av vegetarian idag. Att många väljer att lägga till ägg och mjölk i vegetarisk matlagning handlar ofta om att de upplever det svårt att hitta fullvärdigt vegetariskt protein.

Pescetarian - Den ökände Stockholmsvegetarianen
Pescetarian, stockholmsvegetarian eller fuskvegetarian. Kär vegetarian har många namn. En del tycker det är fusk att kalla sig vegetarian om man äter fisk och skaldjur ibland, som en pescetarian gör.

Flexitarian - När köttet blir en lyxvara
Att äta vegetarisk mat behöver inte innebära att man slutar helt med köttet. Som flexitarian har man kanske ett intresse för vegetarisk matlagning men inga ambitioner att sluta äta kött. Som flexitarian äter man alltså till stor del vegetarisk mat men äter kött vid vissa valda tillfällen.

Vill du lära dig mer om vegetarisk matlagning? Hitta en kurs här


Vegetarisk snabbmat på 5 minuter

Mat och Restaurang Nu lanseras tre färdiglagade, vegetariska bönrätter under det holländska varumärket…
13 Oct, 2017

Vegan eller stockholmsvegetarian - vilken är du?

Mat och Restaurang Intresset för vegetarisk matlagning har ökat rejält de senaste åren.…
12 Oct, 2017

Absolut Uncover - årets Limited Edition flaska är här

Whisky och Bourbon Med kreativitet som en av företagets drivkrafter presenterar Absolut nu…
11 Oct, 2017

Nils Oscar har producerat sprit i 18 år, men nu är det full satsning på öl som gäller

Whisky och Bourbon Det började som ett projekt 1999 och sedan dess har…
11 Oct, 2017

Svenskar slänger mat och får dåligt samvete

Mat och Restaurang En tredjedel av svenskarna slänger mat när de ser att…
11 Oct, 2017

I glaset; Wente Morning Fog Chardonnay

Vin Wente Vineyards grundades 1883 och är det äldsta familjeägda vineriet…
11 Oct, 2017

Vinfabriken satsar på ekologisk alkoholfri glögg med naturliga smaker

Vin Från Vinfabriken kommer tre helt alkoholfria glöggsorter genom Äppelglögg, Smålandsglögg…
11 Oct, 2017

Storslam för Brewery International på Stockholm Beer and Whiskey Festival

Whisky och Bourbon Under prisutdelningen på Stockholm Beer and Whisky Festival tog importören…
10 Oct, 2017

Världsberömd Guest Chef of Honour till Kockarnas Krog

Mat och Restaurang Nina Compton, USA, blir Sthlm Food & Wines första Guest…
10 Oct, 2017

Nyhet från Boschendal - Brut Rosé

Vin Nu lanserar den Sydafrikanska vinproducenten Boschendal en rosa nyhet: Boschendal…
10 Oct, 2017

Nytt prestigeavtal för Löfbergs

Övrigt Ystad Saltsjöbad, Falkenberg Strandbad, Hotel Pigalle, Hotel Bellora, The Steam…
10 Oct, 2017

Nu är det svenska ägget certifierat

Mat och Restaurang På fredag är det Äggets Dag, lagom till dess lanseras…
10 Oct, 2017

Torsdag den 2:a november webblanseras ytterligare 30 flaskor av 2015 Charmes-Chambertin Grand Cru från Domaine Arlaud

Vin Torsdag den 2:a november webblanseras ytterligare 30 flaskor av succévinet…
9 Oct, 2017

Nya kanadensiska viner med för Sverige okända druvor lanseras idag

Vin Canwine, importföretaget specialiserat på kanadensiska viner, presenterar två viner av…
9 Oct, 2017

SAS utökar menyn i SAS Go med fokus på resenärers livsstil och kostbehov

Övrigt SAS fortsätter att anpassa erbjudandet efter önskemål från SAS resenärer.…
9 Oct, 2017

Wasa lanserar nya gluten- och laktosfria knäckebröd

Övrigt Den glutenfria trenden fortsätter att växa och allt fler svenskar…
9 Oct, 2017

MarieLouise Falk - ny ansvarig för Rånäs Slotts SPA-källa

Övrigt Rånäs Slott välkomnar MarieLouise Falk som från och med 1…
9 Oct, 2017

Nyhet från Ungern på Systembolaget - Bolyki Egri Bikavér

Vin Ungerska Eger producerar ett av landets mest kända viner. Besöker…
6 Oct, 2017

Hur Äppelpaj blev Potatischips

Övrigt Reaktionerna till Nyskördat Äppelpaj har varit splittrade och det återkommande…
6 Oct, 2017
Artikelarkivet