Vegan eller stockholmsvegetarian - vilken är du?

Livets Goda 12 Oct, 2017
Mat och Restaurang Intresset för vegetarisk matlagning har ökat rejält de senaste åren. Allt fler väljer att äta vegetariskt av olika skäl. En del mår bättre och känner sig piggare av vegetarisk mat medan andra äter vegetariskt på grund av miljön eller etiska skäl. Säger någon att de är en vegetarian idag följs det nästan alltid av frågan “vilken typ av vegetarian är du?”. Här får du veta vilka som är de vanligaste varianterna inom vegetarianismen.

Vegetarian - Bara grönt på tallriken
Vegetarianer avstår från att äta alla animaliska produkter. Den kanske vanligaste missuppfattningen idag är att vegetarianer äter ägg- och mjölkprodukter men det stämmer inte.

Vegan - Mer en livsstil än ett kostval
Veganer äter precis som vegetarianer inga animaliska produkter alls. Skillnaden är att veganer avstår från alla former av bi-produkter från djur, som till exempel honung och gelatin. Som vegan använder man inte heller produkter som är gjorda av till exempel läder, ull och dun eller smink och andra skönhetsprodukter som är testade på djur.

Laktovegetarian - För mjölkälskarna
En lakto vegetarian äter, som namnet antyder, mjölkprodukter utöver sin vegetariska mat.

Ovo-vegetarian - För proteinjägaren
Om du väljer att inkludera ägg i din vegetariska mat är du en så kallad ovo vegetarian. Ägg innehåller mycket protein och anses vara ett superlivsmedel därför äter många vegetarianer fortfarande ägg. 

Lakto-ovo-vegetarian - Standardvegetarianen
Lägg till både ägg- och mjölkprodukter till den vegetariska maten och du har en lakto-ovo-vegetarisk kost. Det här är kanske den vanligaste typen av vegetarian idag. Att många väljer att lägga till ägg och mjölk i vegetarisk matlagning handlar ofta om att de upplever det svårt att hitta fullvärdigt vegetariskt protein.

Pescetarian - Den ökände Stockholmsvegetarianen
Pescetarian, stockholmsvegetarian eller fuskvegetarian. Kär vegetarian har många namn. En del tycker det är fusk att kalla sig vegetarian om man äter fisk och skaldjur ibland, som en pescetarian gör.

Flexitarian - När köttet blir en lyxvara
Att äta vegetarisk mat behöver inte innebära att man slutar helt med köttet. Som flexitarian har man kanske ett intresse för vegetarisk matlagning men inga ambitioner att sluta äta kött. Som flexitarian äter man alltså till stor del vegetarisk mat men äter kött vid vissa valda tillfällen.

Vill du lära dig mer om vegetarisk matlagning? Hitta en kurs här


Kir-Yianni Assyrtiko lanseras den första september

Vin Den 1 september lanseras det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017…
21 Jun, 2018

Snart lanseras Hernö Sipping Gin 2018 med rökiga toner i ett arv från Islay

Whisky och Bourbon Om en vecka lanseras Hernö Sipping Gin 2018 som kommer…
21 Jun, 2018

Inspiration - Cidersorbet

Mat och Restaurang Midsommar närmar sig och en av de självklara komponenterna vid…
21 Jun, 2018

Kocklandslaget bjöd in kvinnliga kocknätverket TakeOver att provsmaka kommande tävlingsrätter

Mat och Restaurang Onsdagen 20 juni var det dags för en ny träningsupplagning…
21 Jun, 2018

Citat Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Citat av Juryn ordförande Årets Kock 2018, jury för handlagstest…
21 Jun, 2018

Så påverkar sommarvädret våra mat- och dryckesvanor

Mat och Restaurang Hur varmt eller kallt vädret blir i sommar kommer att…
20 Jun, 2018

Nespresso lanserar två nya iskaffevarianter samt en smart mjölkskummare

Övrigt Under varma sommardagar kan en iskaffe vara riktigt uppfriskande. Nu…
20 Jun, 2018

Mer svensk kaffe på Finlands nationalarena

Övrigt Publiken på Finlands nationalarena, Hartwall Arena i Helsingfors, kommer att…
20 Jun, 2018

Bisol väljer Lively Wines

Vin Lively Wines är otroligt stolta att presentera det senaste tillskottet…
20 Jun, 2018

Ginger Beer - en nyhet men ändå inte

Whisky och Bourbon Denna vecka avvecklar vi fyra myter om Ginger Beer. Många…
20 Jun, 2018

Limited Edition i chipshyllan

Övrigt Det är sommar i chipsfabriken och Estrella vill passa på…
20 Jun, 2018

Stad, bad och god mat på Mallorca

Mat och Restaurang Mallorca är ett klassiskt svenskt resmål. Det var hit de…
19 Jun, 2018

Nyhet: Flädertiser - trendiga drinken som utmanar Aperol Spritz på uteserveringarna i sommar

Whisky och Bourbon Nu gör Hallands Fläder och Appletiser gemensam sak, när de…
19 Jun, 2018

De är vidare till dag 2 i kvalet till Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Efter en lång dag med teoriprov, råvarukännedom och upplagning av…
19 Jun, 2018

Eau de grill - sommarens grilltrend?

Whisky och Bourbon Lagom till Midsommar lanserar Falcon en parfym som doftar grill.…
19 Jun, 2018

Barabells lanserar nyhet - Strawberry White Chocolate.

Övrigt Sveriges mest sålda proteinbar släpper en ny Limited Edition Protein…
19 Jun, 2018

Paul Svensson till Matfestivalen i Skövde för femte gången

Mat och Restaurang Den kände TV-kocken Paul Svensson kommer att gästa Matfestivalen i…
19 Jun, 2018

Gustibus Wine & Spirit Academy startar Ölsommelierutbildning

Övrigt Efter 13 år och 25 sommelierklasser startar nu Gustibus Wine…
18 Jun, 2018

J. Bally Millésime 1998, lanseras exklusivt på Systembolaget den 6:e juli

Whisky och Bourbon Fredagen den 6:e juli lanserar importören Moestue Grape Selections 180…
18 Jun, 2018

Varför vill unga inte odla kaffe längre?

Övrigt För Burundi har kaffeodlingen alltd varit en generator i landets…
18 Jun, 2018
Artikelarkivet