Vegan eller stockholmsvegetarian - vilken är du?

Livets Goda 12 Oct, 2017
Mat och Restaurang Intresset för vegetarisk matlagning har ökat rejält de senaste åren. Allt fler väljer att äta vegetariskt av olika skäl. En del mår bättre och känner sig piggare av vegetarisk mat medan andra äter vegetariskt på grund av miljön eller etiska skäl. Säger någon att de är en vegetarian idag följs det nästan alltid av frågan “vilken typ av vegetarian är du?”. Här får du veta vilka som är de vanligaste varianterna inom vegetarianismen.

Vegetarian - Bara grönt på tallriken
Vegetarianer avstår från att äta alla animaliska produkter. Den kanske vanligaste missuppfattningen idag är att vegetarianer äter ägg- och mjölkprodukter men det stämmer inte.

Vegan - Mer en livsstil än ett kostval
Veganer äter precis som vegetarianer inga animaliska produkter alls. Skillnaden är att veganer avstår från alla former av bi-produkter från djur, som till exempel honung och gelatin. Som vegan använder man inte heller produkter som är gjorda av till exempel läder, ull och dun eller smink och andra skönhetsprodukter som är testade på djur.

Laktovegetarian - För mjölkälskarna
En lakto vegetarian äter, som namnet antyder, mjölkprodukter utöver sin vegetariska mat.

Ovo-vegetarian - För proteinjägaren
Om du väljer att inkludera ägg i din vegetariska mat är du en så kallad ovo vegetarian. Ägg innehåller mycket protein och anses vara ett superlivsmedel därför äter många vegetarianer fortfarande ägg. 

Lakto-ovo-vegetarian - Standardvegetarianen
Lägg till både ägg- och mjölkprodukter till den vegetariska maten och du har en lakto-ovo-vegetarisk kost. Det här är kanske den vanligaste typen av vegetarian idag. Att många väljer att lägga till ägg och mjölk i vegetarisk matlagning handlar ofta om att de upplever det svårt att hitta fullvärdigt vegetariskt protein.

Pescetarian - Den ökände Stockholmsvegetarianen
Pescetarian, stockholmsvegetarian eller fuskvegetarian. Kär vegetarian har många namn. En del tycker det är fusk att kalla sig vegetarian om man äter fisk och skaldjur ibland, som en pescetarian gör.

Flexitarian - När köttet blir en lyxvara
Att äta vegetarisk mat behöver inte innebära att man slutar helt med köttet. Som flexitarian har man kanske ett intresse för vegetarisk matlagning men inga ambitioner att sluta äta kött. Som flexitarian äter man alltså till stor del vegetarisk mat men äter kött vid vissa valda tillfällen.

Vill du lära dig mer om vegetarisk matlagning? Hitta en kurs här


McVegan först ut när McDonald’s väljer vegoburgare från Anamma

Mat och Restaurang McDonald’s Food Team har tillsammans med Anamma, ett varumärke inom…
12 Dec, 2017

Lagom till jul öppnar Baileys Treat Factory upp dörrarna - nu släpps biljetterna

Övrigt Nu till helgen öppnar Baileys Treat Factory - en julgodisfabrik…
12 Dec, 2017

Astar och Scandic inleder ett samarbete för att råda bot på kockbristen

Mat och Restaurang Tillsammans med Arbetsförmedlingen startas en ny gemensam arbetsmarknadsutbildning där målet…
12 Dec, 2017

Hemköp klimatkompenserar hemleveranser

Mat och Restaurang Som första svenska dagligvaruaktör klimatkompenserar nu Hemköp sina leveranser från…
12 Dec, 2017

Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Mat och Restaurang Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster…
11 Dec, 2017

Napolitansk pizza är kulturarv

Mat och Restaurang Nu står det klart; konsten att baka napolitansk pizza är…
11 Dec, 2017

Scans julskinkor hamnar på första- och andraplats i Aftonbladets årliga julskinketest

Mat och Restaurang Bland totalt 18 testade julskinkor är Scan Gourmet Julskinka den…
11 Dec, 2017

Ny restaurang med livescen på Dramaten

Mat och Restaurang I Dramatens gamla biljettkontor öppnar fredagen den 15 december Dramatenbaren.…
11 Dec, 2017

Coop erbjuder svenskt kvalitetskött från Ölanda Säteri

Mat och Restaurang Svenska konsumenter väljer gärna svenskt kött. Nu kommer Coop tillsammans…
11 Dec, 2017

Så satsar Clarion Hotel och Marcus Samuelsson på sin restaurangpersonal

Mat och Restaurang Clarion Hotel och By Marcus Samuelsson™ stärker sin position som…
11 Dec, 2017

Taittinger Brut Réserve blev årets utvalda champagne till Nobelbanketten

Vin Det anrika champagnehuset Taittinger tilldelades den stora äran att förse…
11 Dec, 2017

Plantation 20th Anniversary XO

Whisky och Bourbon När Alexandre Gabriel som 22-åring började arbeta med en av…
8 Dec, 2017

Bangkoks Michelinguide lyfter Thailands turism

Mat och Restaurang Bangkoks mat- och dryckesscen är välkänd, och i går fick…
8 Dec, 2017

Inga idéer för helgens matlagning? - Låt dig inspireras av Livets Godas egengjorda recept

Mat och Restaurang Ibland går man tom på idéer när det gäller matlagning…
30 Nov, 2017

Don Melchor 2015 - "En av de bästa årgångarna i mitt liv"

Vin Från och med den 5 december finns 15 lådor á…
8 Dec, 2017

Glenmorangies innovativa arbete belönas med tre hållbarhetsutmärkelser

Whisky och Bourbon Under november belönades Glenmorangie trefaldigt för sitt initiativ och engagemang…
8 Dec, 2017

Sayan Isaksson smygöppnar nytt kök i Teatern

Mat och Restaurang Idag öppnar ett nytt kök i Teatern i Ringen centrum.…
8 Dec, 2017

Världspremiären för Bollinger La Grande Année Rosé 2007 sker i Sverige

Vin Som första land i världen sker lanseringen av Bollinger La…
8 Dec, 2017

Mikrobryggeri skapar unika möjligheter

Whisky och Bourbon Snart är det klart för den första ölbrygden i mikrobryggeriet,…
7 Dec, 2017

O’Learys får nytt utseende – som en del av ny varumärkesstrategi

Mat och Restaurang Nu uppdaterar restaurang- och sportbarskedjan O’Learys sin grafiska profil, vilket…
7 Dec, 2017
Artikelarkivet