Vego-kocken Gustav Johansson tipsar: Fira St. Patrick’s Day med grön ”Irish stew”

Livets Goda 16 Mar, 2018
Mat och Restaurang I år kan du fira St. Patricks Day grönare än någonsin. Med sin veganska tolkning av en traditionell irländsk gryta har kocken Gustav Johansson, som driver vego-sajten ”Jävligt Gott”, skapat en rätt för middagsbordet under årets grönaste högtid. Grytan är smaksatt med Guinness stout - ölet från Dublin som är ett klassiskt inslag i firandet.

Den 17 mars firas världens mest internationella nationaldag - Irlands St. Patricks Day. Över 70 miljoner människor i 150 länder världen över firar högtiden, då allt ifrån kläder och hattar till välkända landmärken färgas i St. Patrick’s gröna färg.

I år går det även att fira grönt vid middagsbordet med ett veganskt recept på ”Irish stew”, signerat kocken och vego-gurun Gustav Johansson.

- Rätten är inspirerad av en klassisk ”Irish Stew”, men i en ny, helvegansk tappning smaksatt med Guinness. Detta serveras som traditionen bjuder ihop med ett fantastiskt gott potatismos smaksatt med grönkål och salladslök. Perfekt att servera vännerna på St. Patrick’s Day! Om vi kan göra Globen, Colloseum och Sacré-Cœur gröna, varför inte testa detsamma även på middagsbordet? säger Gustav.

Veganskt både i grytan och i glaset
I Gustavs variant på Irish Stew samsas ostronskivling och cannelinibönor med rotfrukter i en mustig gryta smaksatt med rosmarin, lagerblad och Guinness, som ger en fyllig karaktär. Tillsammans med så kallad Colcannon, ett irländskt potatismos med grönkål och salladslök, blir det en välkommen vegetarisk nykomling på middagsbordet på St. Patrick’s Day. Guinness är ett klassiskt inslag under St. Patrick’s Day, då det runtom i världen dricks ca 13 miljoner pints av den mörka, ikoniska stouten. Samtliga öl från Guinness är helt veganska.

Vegansk Irish Stew med Colcannon
Recept: Gustav Johansson, Jävligt Gott

Vegansk Irish Stew
2 gula lökar
2 stjälkar bladselleri
15 cm purjolök
4 lagerblad
3 stora morötter
4 medelstora fasta potatisar
1/2 dl rapsolja
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad salvia (kan uteslutas)
2 msk vetemjöl eller majsstärkelse
1 burk Guiness Stout á 50 cl
3 dl vatten
2 msk mörk grönsaksfond
1 msk mörk kinesisk soja
500 g färsk ostronskivling
1 burk á 400 g cannelinibönor
1-3 tsk socker
2 msk vegansmör
Salt och peppar efter smak
1 dl hackad färsk persilja

Colcannon (Irländskt potatismos med grönkål)
1 kg mjölig potatis
100 g färsk grönkål
2 salladslökar
1 dl havregrädde
1/2 dl vegansmör

Lite olivolja att ringla över vid servering


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet