Vego-kocken Gustav Johansson tipsar: Fira St. Patrick’s Day med grön ”Irish stew”

Livets Goda 16 Mar, 2018
Mat och Restaurang I år kan du fira St. Patricks Day grönare än någonsin. Med sin veganska tolkning av en traditionell irländsk gryta har kocken Gustav Johansson, som driver vego-sajten ”Jävligt Gott”, skapat en rätt för middagsbordet under årets grönaste högtid. Grytan är smaksatt med Guinness stout - ölet från Dublin som är ett klassiskt inslag i firandet.

Den 17 mars firas världens mest internationella nationaldag - Irlands St. Patricks Day. Över 70 miljoner människor i 150 länder världen över firar högtiden, då allt ifrån kläder och hattar till välkända landmärken färgas i St. Patrick’s gröna färg.

I år går det även att fira grönt vid middagsbordet med ett veganskt recept på ”Irish stew”, signerat kocken och vego-gurun Gustav Johansson.

- Rätten är inspirerad av en klassisk ”Irish Stew”, men i en ny, helvegansk tappning smaksatt med Guinness. Detta serveras som traditionen bjuder ihop med ett fantastiskt gott potatismos smaksatt med grönkål och salladslök. Perfekt att servera vännerna på St. Patrick’s Day! Om vi kan göra Globen, Colloseum och Sacré-Cœur gröna, varför inte testa detsamma även på middagsbordet? säger Gustav.

Veganskt både i grytan och i glaset
I Gustavs variant på Irish Stew samsas ostronskivling och cannelinibönor med rotfrukter i en mustig gryta smaksatt med rosmarin, lagerblad och Guinness, som ger en fyllig karaktär. Tillsammans med så kallad Colcannon, ett irländskt potatismos med grönkål och salladslök, blir det en välkommen vegetarisk nykomling på middagsbordet på St. Patrick’s Day. Guinness är ett klassiskt inslag under St. Patrick’s Day, då det runtom i världen dricks ca 13 miljoner pints av den mörka, ikoniska stouten. Samtliga öl från Guinness är helt veganska.

Vegansk Irish Stew med Colcannon
Recept: Gustav Johansson, Jävligt Gott

Vegansk Irish Stew
2 gula lökar
2 stjälkar bladselleri
15 cm purjolök
4 lagerblad
3 stora morötter
4 medelstora fasta potatisar
1/2 dl rapsolja
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad salvia (kan uteslutas)
2 msk vetemjöl eller majsstärkelse
1 burk Guiness Stout á 50 cl
3 dl vatten
2 msk mörk grönsaksfond
1 msk mörk kinesisk soja
500 g färsk ostronskivling
1 burk á 400 g cannelinibönor
1-3 tsk socker
2 msk vegansmör
Salt och peppar efter smak
1 dl hackad färsk persilja

Colcannon (Irländskt potatismos med grönkål)
1 kg mjölig potatis
100 g färsk grönkål
2 salladslökar
1 dl havregrädde
1/2 dl vegansmör

Lite olivolja att ringla över vid servering


Weber tar grillning till en ny nivå med nya Pulse-serien – smart teknik som passar innerstadsbalkongen

Övrigt När våren nu äntligen är på väg lanserar Weber sin…
19 Apr, 2018

Imorgon lanseras Fuller’s & Friends Rebirth

Whisky och Bourbon Fuller’s & Friends Rebirth är framtagen tillsammans med bryggeriet Moor…
19 Apr, 2018

Amerikansk burgarkultur och italiensk mattradition möts när Lantmännen Unibake lanserar Italian burger buns

Mat och Restaurang Italiensk matlagning är känd för sin enkelhet och för sina…
19 Apr, 2018

Vårvin från Winefinder - Le Blanc Sec De Suduiraut 2016

Vin Château Suduiraut ligger granne med giganten Château d’Yquem och har…
19 Apr, 2018

BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango

Whisky och Bourbon BrewDog och svenska Brewski lanserar Manic Mango BrewDog och Brewski…
19 Apr, 2018

Borgogno Barolo 2013

Vin Nu lanserar importören Wineagency Barolo Classico 2013, från vinhuset Borgogno…
19 Apr, 2018

Arla lanserar Sommarmjölk®-produkter och längre sommarbete

Övrigt 60 procent av den svenska befolkningen vill köpa livsmedel som…
19 Apr, 2018

Sorgin och sommarrecept

Whisky och Bourbon Den 20 april lanseras Sorgin i utvalda butiker på Systembolaget.…
18 Apr, 2018

Åbro investerar i en av Sveriges största solcellsanläggningar

Övrigt Åbro Bryggeri kommer under våren att montera en av Sveriges…
18 Apr, 2018

Klassisk sommarresa på Göta Kanal

Övrigt När solen och värmen åter igen svept in över Sverige…
18 Apr, 2018

Fetzer Vineyards – 50 år av hållbar vinproduktion

Vin 1958 köpte Barney och Kathleen Fetzer en 300 hektar stor…
18 Apr, 2018

Inspiration - Proteinrika choklad & jordnötskakor

Mat och Restaurang I detta recept inspireras vi av Better You som har…
18 Apr, 2018

Sockerskatt nu även införd i Storbritannien

Övrigt Sockerskatt på söta drycker har nu införts även i Storbritannien…
18 Apr, 2018

Bollinger R.D. 2004 – ett unikt vin i liten produktion

Vin Den 20 april är det Sverigepremiär för den nya årgången…
18 Apr, 2018

Skapa din egen personliga hjälpreda i köket

Övrigt Till Kenwoods köksmaskiner finns en uppsjö olika köksmaskinstillbehör vilket ger…
18 Apr, 2018

Ny verksamhetsledare på Svenska Ägg – hon siktar på att Sverige ska ha lika många höns som invånare

Övrigt Marie Lönneskog Hogstadius älskar svensk mat i allmänhet och svenska…
18 Apr, 2018

ICA-handlarna publicerar jubileumsbok - 100 bildberättelser om lokalt entreprenörskap och samhällsengagemang

Övrigt 18 april lanseras jubileumsboken Lokala avvikelser kan förekomma – i…
18 Apr, 2018

Ny rapport - ICA-butikerna bidrar med 54 000 jobb

Övrigt Vid ett frukostseminarie idag, den 18 april, presenterar ICA-handlarnas Förbund…
18 Apr, 2018

We & Wine lanserar Tito Zuccardi, toppblend från argentinska Familia Zuccardi

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Apr, 2018

Perrier-Jouët släpper Belle Epoque Blanc de Blancs 2006

Vin Nu lanseras Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2006 som…
17 Apr, 2018
Artikelarkivet