Vego-kocken Gustav Johansson tipsar: Fira St. Patrick’s Day med grön ”Irish stew”

Livets Goda 16 Mar, 2018
Mat och Restaurang I år kan du fira St. Patricks Day grönare än någonsin. Med sin veganska tolkning av en traditionell irländsk gryta har kocken Gustav Johansson, som driver vego-sajten ”Jävligt Gott”, skapat en rätt för middagsbordet under årets grönaste högtid. Grytan är smaksatt med Guinness stout - ölet från Dublin som är ett klassiskt inslag i firandet.

Den 17 mars firas världens mest internationella nationaldag - Irlands St. Patricks Day. Över 70 miljoner människor i 150 länder världen över firar högtiden, då allt ifrån kläder och hattar till välkända landmärken färgas i St. Patrick’s gröna färg.

I år går det även att fira grönt vid middagsbordet med ett veganskt recept på ”Irish stew”, signerat kocken och vego-gurun Gustav Johansson.

- Rätten är inspirerad av en klassisk ”Irish Stew”, men i en ny, helvegansk tappning smaksatt med Guinness. Detta serveras som traditionen bjuder ihop med ett fantastiskt gott potatismos smaksatt med grönkål och salladslök. Perfekt att servera vännerna på St. Patrick’s Day! Om vi kan göra Globen, Colloseum och Sacré-Cœur gröna, varför inte testa detsamma även på middagsbordet? säger Gustav.

Veganskt både i grytan och i glaset
I Gustavs variant på Irish Stew samsas ostronskivling och cannelinibönor med rotfrukter i en mustig gryta smaksatt med rosmarin, lagerblad och Guinness, som ger en fyllig karaktär. Tillsammans med så kallad Colcannon, ett irländskt potatismos med grönkål och salladslök, blir det en välkommen vegetarisk nykomling på middagsbordet på St. Patrick’s Day. Guinness är ett klassiskt inslag under St. Patrick’s Day, då det runtom i världen dricks ca 13 miljoner pints av den mörka, ikoniska stouten. Samtliga öl från Guinness är helt veganska.

Vegansk Irish Stew med Colcannon
Recept: Gustav Johansson, Jävligt Gott

Vegansk Irish Stew
2 gula lökar
2 stjälkar bladselleri
15 cm purjolök
4 lagerblad
3 stora morötter
4 medelstora fasta potatisar
1/2 dl rapsolja
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad salvia (kan uteslutas)
2 msk vetemjöl eller majsstärkelse
1 burk Guiness Stout á 50 cl
3 dl vatten
2 msk mörk grönsaksfond
1 msk mörk kinesisk soja
500 g färsk ostronskivling
1 burk á 400 g cannelinibönor
1-3 tsk socker
2 msk vegansmör
Salt och peppar efter smak
1 dl hackad färsk persilja

Colcannon (Irländskt potatismos med grönkål)
1 kg mjölig potatis
100 g färsk grönkål
2 salladslökar
1 dl havregrädde
1/2 dl vegansmör

Lite olivolja att ringla över vid servering


Henrik Persson ny sälj- och marknadschef för High Coast Single Malt Whisky

Whisky och Bourbon Box Destilleri AB med varumärket High Coast Single Malt Whisky…
19 Sep, 2018

Blossa 18 reser till Amalfikusten - Med smak av Limoncello och medelhavskryddor

Vin Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att…
18 Sep, 2018

Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september…
18 Sep, 2018

Blossa 18 avslöjas idag kl 14:00

Whisky och Bourbon Varje år reser Blossa genom världen för att hitta inspiration…
18 Sep, 2018

Viking Line tar nästa steg med Svenska Kocklandslaget – och inleder ett helt nytt samarbete med Årets Kock i Finland

Mat och Restaurang Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska…
18 Sep, 2018

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Mat och Restaurang Gotthards Krog är en av tre finalister i kategorin Årets…
18 Sep, 2018

Kiviks Musteri först att lansera en helt alkoholfri cider på dagligvaruhandeln

Övrigt För första gången någonsin kommer man nu att kunna köpa…
18 Sep, 2018

Fixa först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Vin Fixa, som är Axfoods eget varumärke, lanserar en ny serie…
18 Sep, 2018

Lagerrensning - Superpriser på Bordeaux

Vin Hos Winefinder har den stora lagerrensningen startat, och bland buteljerna…
18 Sep, 2018

Kaffe för varje tillfälle med Senseo Switch 3in1

Övrigt Senseo Switch 3in1 erbjuder tre funktioner i en och samma…
17 Sep, 2018

Magnum Pints presenterar nytt sällskap

Övrigt Som uppföljning till succélanseringen av glassen Magnum Pints lanseras nu…
17 Sep, 2018

Tua Rita lanseras i ny hyllad årgång

Vin Redigaffi blev Italiens första 100-poängsvin år 2000 och nu med…
17 Sep, 2018

En glassnyhet från SIA

Övrigt SIA Glass svarar med att släppa glassbomben Mjölkchoklad i butikerna…
17 Sep, 2018

We & Wine lanserar chilenskt konceptvin från Morandé Adventure

Vin Aterciopelado är ett av vinerna ur Morandé Adventure – ett…
17 Sep, 2018

Sveriges största hamburgerkedja släpper ny burgare tillsammans med KÄK

Mat och Restaurang Sedan lanseringen av den första ”Håll käften”-burgaren tillsammans med KÄK…
14 Sep, 2018

Michelinrestauranger i lyxiga Monaco

Övrigt Om det är något ministaten Monaco förknippas med så är…
14 Sep, 2018

Överdrivet bra casinomat

Övrigt Att det går att hitta bra mat i anslutning ett…
14 Sep, 2018

We & Wine förstärker sin produktportfölj med Loireproducenten Joseph Mellot

Vin Joseph Mellot grundades 1513 av Pierre Etienne Mellot och familjen…
14 Sep, 2018

Stort intresse för hälsosam kost bland unga

Mat och Restaurang En färsk Sifo-undersökning från Greenfood, en av Nordens ledande livsmedelskoncerner…
14 Sep, 2018

Rökig lager gör debut på Nils Oscar

Whisky och Bourbon På Nils Oscar brygger de klassisk öl i modern stil…
13 Sep, 2018
Artikelarkivet