Vinet&Maten: BBQ-Entrecôte med grillad majskolv till rött från Australien

Livets Goda 7 Jul, 2017
Mat och Restaurang En rätt i all sin enkelhet men som bygger på bra råvaror. Köp bra entrecôte och undvik det vakumförpackade massproducerade köttet från Sydamerika. Vi har mycket bra kött från våra svenska gårdar tillgängligt och notera att Scan, som vi ofta hittar på våra hyllor, levererar kött till våra absolut bästa restauranger i landet, inkl. köttfokuserade och prisbelönta restauranger som AG i Stockholm. Så bra kött är nyckeln till den här rätten men också väldigt viktigt att du använder rå majs, dvs ej förkokt. Det är som natt och dag mellan förkokt majs och majs som du tillagar själv. Och om det är svårt? Absolut inte. 20-30 minuter i ugnen sen är det klart. Nu börjar vi.
BBQ-Entrecôte med grillad majskolv i perfekt kombination till 2015 WaraWara Cabernet Sauvignon (Art.nr 6868, 119 kr, 750 ml)
Det här vinet tycker vi om och vi inbillar oss att många andra så också kommer att göra. De varsamt örtiga balsamicotonerna liksom stjälk och eukalyptus förnimmelserna ligger snyggt och balanserat i legeringen med mörkmurrig vinbärsfrukt, kaffe och plommon som bär en snyggt syrligt färgad sötma och hintar från rostade fat. Vinet har karaktär, bjuder på ett fästande tuggmotstånd och det är ett fräscht, juicy sådant och det finns en mineralisk hörnsten i vinet liksom bra längd i avslut. WaraWara är summerat ett gott vin som uppför sig riktigt bra i prisklassen och som dessutom blir till en god vän i matchningar med mat. 
I kombinationen med maten så får här vinet en större kraft och styrka, samt att komponenterna kryddar till rätten på ett läckert vis. Vidare så hjälper syran i BBQ-såsen till att lyfta fräschören i vinet och strama till det hela, samtidigt som smöret och majsen bryter av, rundar till och ser till att alla smaker faller in i ledet i harmoni. Det här är ett vin som mår bra av animaliska fetter och vidare spelar saltet i anrättningen en stor roll, där den hjälper till att lapa ihop vinet och matens egenskaper.
 

Recept
(för 2 personer)
2 st 250 g skivor entrecôte
2 tsk curry
 
2 st majskolvar
 
Salt
Peppar
Olja
Smör
 
BBQ Steak Sås
3 vitlöksklyftor, riven
100 g ingefära, riven
1 stor gul lök (eller 2 mindre), fint hackad
1 jalapeno, urkärnad och hackad
1 tsk nymald svartpeppar
0,5 krm malt kryddnejlika
En nypa salt
1 msk pressad citronsaft från frukt
2 dl vatten
2,5 dl Worchestershiresås
1,5 dl lönnsirap
1,5 dl honung
2,25 dl bra vitvinsvinäger
 
För ev. redning: 2 msk maizena
 
Entrecôte
Ta fram köttet och låt det bli rumstempurerat och gnid in det i curry, salt och nymald svartpeppar. Stek köttet på hög värme ett par minuter på varje sida eller så som du önskar köttet. Låt det vila i folie 7-8 minuter innan servering.
 
Majs
Vik undan bladen så att majskolven kommer fram. Gnid i den med smör och slut bladen igen. Baka i ugnen på 175 grader ca 25 minuter. Släng en nypa salt över och bre eventuellt mer smör på om du känner för det. Det är bara att köra efter känsla. Det går alldeles utmärkt att riva över lite parmesan tillsammans med en nypa cayenne också.
 
BBQ Steak Sås
Börja med att bryna vitlöken försiktigt i en klick smör i en kastrull. Tillsätt sedan alla ingredienser och låt sjuda försiktigt i ca 50 minuter. Mixa allt försiktigt och om du vill kan du även låta sila såsen för att få den slät. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt med maizena om såsen behöver mer stadga. Blir såsen tvärtom för tjock går det också bra att tunna ur den med lite vatten eller om du vill klicka ner en bit smör för att lätta upp den.

Glenlivet XXV – speciell whisky

Whisky och Bourbon Den 19 januari är The Glenlivet XXV – 25 YO…
18 Jan, 2018

Highland Park introducerar Full Volume

Whisky och Bourbon Highland Park presenterar stolt sitt senaste tillskott i produktportföljen –…
17 Jan, 2018

Portvinslagrad whiskey i exklusivt släpp från irländska Teeling

Whisky och Bourbon Den 16 februari släpps Teeling Brabazon Series 2 Limited Edition…
15 Jan, 2018

För första gången arrangeras La Paulée Nordic i Sverige

Vin Världens främsta event för vinregionen Bourgogne kommer till Sverige i…
11 Jan, 2018
Artikelarkivet