Vinet&Maten: BBQ-Entrecôte med grillad majskolv till rött från Australien

Mat och Restaurang En rätt i all sin enkelhet men som bygger på bra råvaror. Köp bra entrecôte och undvik det vakumförpackade massproducerade köttet från Sydamerika. Vi har mycket bra kött från våra svenska gårdar tillgängligt och notera att Scan, som vi ofta hittar på våra hyllor, levererar kött till våra absolut bästa restauranger i landet, inkl. köttfokuserade och prisbelönta restauranger som AG i Stockholm. Så bra kött är nyckeln till den här rätten men också väldigt viktigt att du använder rå majs, dvs ej förkokt. Det är som natt och dag mellan förkokt majs och majs som du tillagar själv. Och om det är svårt? Absolut inte. 20-30 minuter i ugnen sen är det klart. Nu börjar vi.
BBQ-Entrecôte med grillad majskolv i perfekt kombination till 2015 WaraWara Cabernet Sauvignon (Art.nr 6868, 119 kr, 750 ml)
Det här vinet tycker vi om och vi inbillar oss att många andra så också kommer att göra. De varsamt örtiga balsamicotonerna liksom stjälk och eukalyptus förnimmelserna ligger snyggt och balanserat i legeringen med mörkmurrig vinbärsfrukt, kaffe och plommon som bär en snyggt syrligt färgad sötma och hintar från rostade fat. Vinet har karaktär, bjuder på ett fästande tuggmotstånd och det är ett fräscht, juicy sådant och det finns en mineralisk hörnsten i vinet liksom bra längd i avslut. WaraWara är summerat ett gott vin som uppför sig riktigt bra i prisklassen och som dessutom blir till en god vän i matchningar med mat. 
I kombinationen med maten så får här vinet en större kraft och styrka, samt att komponenterna kryddar till rätten på ett läckert vis. Vidare så hjälper syran i BBQ-såsen till att lyfta fräschören i vinet och strama till det hela, samtidigt som smöret och majsen bryter av, rundar till och ser till att alla smaker faller in i ledet i harmoni. Det här är ett vin som mår bra av animaliska fetter och vidare spelar saltet i anrättningen en stor roll, där den hjälper till att lapa ihop vinet och matens egenskaper.
 

Recept
(för 2 personer)
2 st 250 g skivor entrecôte
2 tsk curry
 
2 st majskolvar
 
Salt
Peppar
Olja
Smör
 
BBQ Steak Sås
3 vitlöksklyftor, riven
100 g ingefära, riven
1 stor gul lök (eller 2 mindre), fint hackad
1 jalapeno, urkärnad och hackad
1 tsk nymald svartpeppar
0,5 krm malt kryddnejlika
En nypa salt
1 msk pressad citronsaft från frukt
2 dl vatten
2,5 dl Worchestershiresås
1,5 dl lönnsirap
1,5 dl honung
2,25 dl bra vitvinsvinäger
 
För ev. redning: 2 msk maizena
 
Entrecôte
Ta fram köttet och låt det bli rumstempurerat och gnid in det i curry, salt och nymald svartpeppar. Stek köttet på hög värme ett par minuter på varje sida eller så som du önskar köttet. Låt det vila i folie 7-8 minuter innan servering.
 
Majs
Vik undan bladen så att majskolven kommer fram. Gnid i den med smör och slut bladen igen. Baka i ugnen på 175 grader ca 25 minuter. Släng en nypa salt över och bre eventuellt mer smör på om du känner för det. Det är bara att köra efter känsla. Det går alldeles utmärkt att riva över lite parmesan tillsammans med en nypa cayenne också.
 
BBQ Steak Sås
Börja med att bryna vitlöken försiktigt i en klick smör i en kastrull. Tillsätt sedan alla ingredienser och låt sjuda försiktigt i ca 50 minuter. Mixa allt försiktigt och om du vill kan du även låta sila såsen för att få den slät. Smaka av med salt och peppar och red eventuellt med maizena om såsen behöver mer stadga. Blir såsen tvärtom för tjock går det också bra att tunna ur den med lite vatten eller om du vill klicka ner en bit smör för att lätta upp den.

Kommentera


Terroiren avgör också hur kaffet smakar - En intervju med Fredrik, grundare Kafferosteriet Koppar

Övrigt Likheter mellan drycker är slående och på senare tid har ni kanske märkt att vi på Livets Godas redaktion snöat…
22 Sep, 2017

Livets Goda lagar mat; Grillade kycklingvingar, rostad potatis med bacon och västerbottensost

Mat och Restaurang I dagarna har Livets Goda stått vid spisen igen, och denna gång har vi lagat grillade kycklingvingar, rostad potatis med…
22 Sep, 2017

Konstnären JonOne designar Hennessy VS i begränsad upplaga

Whisky och Bourbon Hennessy är stolta att presentera den kände konstnären JonOne som designer av 2017 års Hennessy Very Special Limited Edition. Den…
22 Sep, 2017

LG-Tipsar: Zenato Alanera Veronese 2015

Vin Sedan 1960 har Zenato skapat viner från Valpolicellaområdet och än idag drivs företaget inom familjen med Alberto Zenato (son till…
22 Sep, 2017

Miltonduff och Glenburgie – sällsynta droppar från Ballantine’s lanseras som single malter

Whisky och Bourbon I höst gör de "solokarriär": Miltonduff och Glenburgie. Dessa två destillerier har varit grundpelarna bland många ingredienser i Ballantine’s berömda…
21 Sep, 2017

Imponerande från Västerbotten - Livets Goda provar Brännland Iscider

Vin Livets Goda har till och från de senaste åren följt Andreas Sundgrens utveckling med hans Brännland Cider uppe i Västerbotten.…
21 Sep, 2017

Winemakers Dinner med Bollinger och importören Arvid Nordquist på At Six i Stockholm

Vin Sagan om Bollinger började redan 1829 med en äventyrlig aristokrat och två vinexperter. Men det skulle bli en kvinna som…
21 Sep, 2017

Livets Goda lagar mat; Pappardelle kantareller och mustig sås

Vin I dagarna har Livets Goda stått vid spisen igen, och denna gång har vi lagat en härlig papardelle med kantareller…
20 Sep, 2017

10 måste-köptips inför lanseringen imorgon på Systembolaget

Vin Premium Morgonens lansering innehåller många riktigt bra favoriter. Om möjlighet ges, köp varenda butelj och njut under kommande höst och vintermånader.…
21 Sep, 2017

Faustino i gastronomiskt partnerskap med spansk stjärnkock

Vin Vinproducenten Faustino har nyligen lanserat ett spännande projekt tillsammans med Eneko Atxa, en av Spaniens hetaste kockar. Projektet Taste the…
21 Sep, 2017

Nu släpps årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes i Systembolagets webbportal

Vin Ett fåtal flaskor av årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes unika Rivesaltes-samling släpps exklusivt den 21:a September på Systembolagets…
20 Sep, 2017

Tips från Svensk gös: Kockens bästa tips - gös i paket

Mat och Restaurang När kocken och köksmästaren Stefan Ekengren väljer fisk blir det helst gös från Hjälmaren eller Mälaren. Svensk gös är en…
20 Sep, 2017

Världens bästa sangiovese? Dags för ny läsarprovning med Livets Goda!

Vin I dagarna gick vi ut med smyginformation till medlemmarna i Livets Godas Vinklubb om den kommande läsarprovningen med Livets Goda.…
20 Sep, 2017

Sista flaskorna av Kilchoman Loch Gorm 2017

Whisky och Bourbon Kilchoman Loch Gorm 2017 är en utgåvan i samlarformat från det lilla gårdsdestilleriet Kilchoman, som tillhör ett av de allra…
19 Sep, 2017

Blossa 17 möter Old Delhi - Mango, spiskummin och chili smaksätter

Vin Varje år reser Blossa till en ny plats för att hämta inspiration till årets glögg. 2017 har koordinaterna ställts in…
19 Sep, 2017

Sju höstdagar och sju höstviner kring 91 poäng

Vin Premium Deppa inte för att sommaren vinkat farväl och att de mörka höstkvällarna infunnit sig. Den här tiden njuter vi istället…
19 Sep, 2017

Jakten på den perfekta koppen kaffe - en intervju med Kaveh Azizan, SM-Barista

Övrigt Sedan första dagen i Kafferosteriet Koppars historia så är det Kaveh Azizian som överser alla rostningar. Inte bara är han…
19 Sep, 2017

Prissänkt riesling från Weingut Fritz Ekkehard Huff hos Winefinder

Vin Christine och Jermey Bird-Huff tillhör "Generation Riesling", vilket är en sammanslutning för unga tyska vinmakare som fokuserar på riesling och…
19 Sep, 2017

Premiär för vinnarölen Mika´s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon 6 oktober lanserar Innis & Gunn Mika’s Choice, vinnarbidraget från öltävlingen Imagine & Gunn. Mika Jeppsson från Sölvesborg deltog i…
18 Sep, 2017

Årets exklusiva samlarutgåva från Jura - Tastival 2017

Whisky och Bourbon ”Feis Isle” är en veckas lång festival på de skotska öarna Islay och Jura. Varje destilleri på dessa öar tilldelas…
18 Sep, 2017
Artikelarkivet